Povodom Dana 855. protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice primilo 24 pripadnika protupožarne eskadrile
U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku održana je svečanost obilježavanja 30. obljetnice osnutka 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na svečanosti su, uz pripadnike protupožarne eskadrile na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Darkom Kučejem, prisustvovali županijski vatrogasni zapovjednici priobalnih županija Republike Hrvatske, Dino Kozlevac, Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Darko Dukić, Ivan Kovačević i Stjepan Simović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general bojnik Tihomir Kundid, te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

“Protupožarna eskadrila je ponos Republike Hrvatske i važna sastavnica vatrogasnog sustava koja svoje sposobnosti iskazuje kako u Republici Hrvatskoj tako i u drugim državama Europe kada se za to ukaže potreba“ rekao je glavni vatrogasni zapovjednik prilikom obraćanja okupljenim pripadnicama i pripadnicima protupožarne eskadrile i okupljenim uzvanicima te im, pritom, čestitao veliku obljetnicu i zahvalio za sve što čine u gašenju požara otvorenog prostora na području Republike Hrvatske. Posebno je zahvalio pilotima kanadera, air-tractora i helikoptera kao i svom tehničkom osoblju naglasivši da je njihova požrtvovnost, profesionalnost i operativnost u gašenju požara otvorenog prostora i osiguranju učinkovite operativne spremnosti prepoznata u cijeloj Europi. U znak zahvale glavni vatrogasni zapovjednik je 855. protupožarnoj eskadrili Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručio Zahvalnicu za dugogodišnji profesionalni angažman i suradnju u provođenju protupožarnih zadaća povodom 30. obljetnice eskadrile koju je preuzeo pukovnik Kučej kojem je glavni vatrogasni zapovjednik, ujedno, uručio i zlatnu plamenicu za uspješnu provedbu zadaća i uzorno obavljanje službe.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Darko Kučej zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na dodijeljenim priznanjima, istaknuvši kako će pripadnici Hrvatske vojske i dalje obavljati sve svoje zadaće i angažmane na najvišoj razini. Kao sjećanje na ovu obljetnicu, pukovnik Kučej je glavnom vatrogasnom zapovjedniku uručio Uspomenicu s povijesnim pregledom i opisom eskadrile.

Zalužnim djelatnicima eskadrile uručena vatrogasna odlikovanja

Svečanost je nastavljena dodjelom zlatnih plamenica za uspješnu provedbu zadaća i uzorno obavljanje službe koje je glavni vatrogasni zapovjednik uz prisustvo potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i zapovjednika 855. protupožarne eskadrile uručio:
– pukovniku Goranu Vlahoviću, kapetanu CL-415
– časničkom namjesniku Željku Kuriliću, tehničaru letaču
– stožernom naredniku Josipu Maričiću, tehničaru letaču
– stožernom naredniku Predragu Brziću, zrakoplovnom tehničaru
– stožernom naredniku vs Ivan Paleka, zrakoplovnom tehničaru

U svečanoj prigodi glavni vatrogasni zapovjednik uručio je zahvalnice za izniman angažman u provedbi protupožarnih zadaća tijekom protupožarne sezone 2023. godine :
– bjn Milanu Došenu, zamjeniku zapovjednika protupožarne eskadrile
– bjn Igoru Mindoljeviću, kapetanu CL-415, zapovjedniku 2. letačkog voda
– bjn Kristijanu Biliću, pilotu AT-802 i kopilotu CL-415, zapovjedniku 3. letačkog voda
– bjn Krunoslavu Hegedušu, pilotu AT-802
– bjn Ivici Barišiću, kopilotu CL-415
– bjn Bruni Cifrek Kolariću, pilotu AT-802
– stn Vedranu Vedriću, zapovjednik Satnije za ZT opsluživanje i održavanje
– stn Marku Perkoviću, zapovjedniku voda ZT održavanja
– npr Josipu Jelači, kopilotu CL-415
– sžn Jordani Pestić, logistička dočasnica
– sžn Borki Zubak, logistička dočasnica
– sžn Dariu Rudeli, zrakoplovni tehničar
– sžn Goranu Cvitanoviću, zrakoplovni tehničar
– sžn Mladenu Bačko, zrakoplovni tehničar
– sžn Željku Vuksanu, zrakoplovni tehničar
– sžn Draganu Šušiću, zrakoplovni tehničar
– nr Nikici Kneževiću, zrakoplovni tehničar
– pz Ivanu Mikecu, zrakoplovni tehničar

Povijesni pregled i opis eskadrile

855. protupožarna eskadrila osnovana je 1994. godine unajmljivanjem dva zrakoplova Canadair CL-215 od tvrtke Bombardier Aerospace. 1995. godine Republika Hrvatska kupuje dva zrakoplova Canadair CL-215, a 1997. godine i prvi Bombardier CL-415. S vremenom je flota CL-415 narasla na 6 zrakoplova, a zadnji je preuzet 2009. godine. U sastavu eskadrile su i avioni Air-tractor AT-802 te Airtractor AT-802 Fire Boss.
Tijekom Domovinskog rata 855. protupožarna eskadrila je bila bazirana na aerodromu u Splitu. Okončanjem rata eskadrila prelazi na aerodrom Zemunik gdje se nalazi i danas. Do 2001. godine eskadrila je bila u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova a potom prelazi u sastav Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
Misija 855. protupožarne eskadrile je obrana od požara otvorenih područja na teritoriju Republike Hrvatske, a od 2007. godine sudjeluje u gašenjima požara i u drugim državama poput Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Izraela.
Od 2019. godine 855. protupožarna eskadrila sudjeluje i s dva protupožarna aviona Canadair CL-415 u europskom sustavu za obranu od prirodnih katastrofa – RescEU. Ovim projektom EU uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

Foto: MORH

Tekst: Hrvoje Ostović i Željko Cebin