Tema ovogodišnjeg susreta povjesničara vatrogastva, koji će se održati u organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) u listopadu u Ateni, su vatrogasni objekti i građevine. Predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice priprema temu o spomenicima posvećenima vatrogastvu u Hrvatskoj. Kroz različite oblike likovnog izražaja obilježeni su razni događaji iz lokalne vatrogasne povijesti, poput osnutka vatrogasne organizacije, stradavanja vatrogasaca ili je odana počast visokim vatrogasnim dužnosnicima.

Kako bi što kvalitetnije prezentirali temu, pripremili smo upitnik o spomenicima posvećenima vatrogastvu, smještenima bilo u sklopu vatrogasnih objekata ili na nekoj drugoj lokaciji.

U obzir dolaze spomen ploče, spomenici (skulpture, reljefi), kipovi svetaca zaštitnika vatrogastva, ali i murali na temu vatrogastva. Upitnikom tražimo osnovne informacije poput lokacije, dimenzija, imena autora te informacije o događaju kojem je spomenik posvećen. Obradom prikupljenih podataka stvoriti ćemo sliku o ovom važnom segmentu promocije vatrogastva i vatrogasne povijesti.

Upitnik u vidu Google obrasca možete ispuniti od 20. ožujka do 30. travnja 2024. na navedenom linku.
LINK: web.hvz.hr/spomenici.html

Kontakt osoba: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013.