Krajem veljače 2023. godine Muzej hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice je kontaktirala gospođa Tihana Rubić i ponudila donaciju osobnih predmeta Mirka Kolarića. Naime, baka gospođe Rubić, Dobrila Kolarić (1927. – 2022.), bila je udana za Sinišu Emerika Kolarića, unuka Mirka Kolarića starijeg i sina Mirka Kolarića mlađeg. Navedeni predmeti su ostali sačuvani u obitelji zahvaljujući brižnom odnosu gospođe Dobrile Kolarić koja je na obitelj (sina, unuke i praunuke) prenijela poštovanje prema predmetima i zaslugama Mirka Kolarića starijeg i Mirka Kolarića mlađeg. Dio predmeta je gospođa Kolarić darovala Muzeju devedesetih godina prošlog stoljeća, a sada je obitelj odlučila pokloniti još neke predmete iz privatne kolekcije kako bi ih se sačuvalo i prezentiralo široj javnosti.

Važnost obitelji Kolarić za vatrogastvo
Mirko Kolarić stariji (1850. – 1938.), učitelj hrvatskih vatrogasaca, predstavlja uz Gjuru Stjepana Deželića, najvažniju figuru iz razdoblja početnog razvoja modernog hrvatskog vatrogastva. Svoju vatrogasnu karijeru započeo je u rodnom Varaždinu, a na Deželićev poziv dolazi u Zagreb, gdje radi na formiranju moderne vatrogasne službe, vatrogasni stručnjak, tajnik Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, urednik Vatrogasnog vjesnika, odigrao je značajnu ulogu obučavajući vatrogasce krajem 19. i početkom 20 stoljeća. Njegov sin, Mirko Kolarić mlađi, naslijedio je ljubav prema vatrogastvu te se istaknuo u radu s profesionalnim vatrogascima Zagreba.

Blago u kutiji
Obitelj, nasljednici gospođe Dobrile Kolarić, su ubrzo nakon kontakta posjetili Muzej hrvatskog vatrogastva i predali kutiju s predmetima. Inače, ovo je drugi posjet gospođe Tihane Rubić varaždinskim vatrogascima, nakon sudjelovanja na svečanosti otkrivanja spomenika Mirku Kolariću 1991. godine.
Nakon pregleda kutije ustanovljeno je da se radi o najvrjednijoj donaciji koju je Muzej hrvatskog vatrogastva do sada zaprimio. Ukupno su predana 43 predmeta, kojima vrijednost raste činjenicom da su pripadali upravo učitelju hrvatskih vatrogasaca.

Među predanim dokumentima nalazi se osobna korespondencija, ali i dokumenti o radu Zvanične vatrogasne straže grada Zagreba. Uz fotografije Mirka Kolarića, predan je i vrijedan album s prve javne vatrogasne vježbe DVD-a Borongaj, koji je prestao s djelovanjem. Za proučavanja Kolarićeva života i djela iznimno je važna knjižica “Mirko Klarić – o šezdesetoj obljetnici njegova vatrogasnog rada” iz 1929., u izdanju DVD-a Zagreb, a koju Muzej do sada nije posjedovao. Također su predani i tzv. Kolarićev broj „Vatrogasnog vjesnika“ iz lipnja 1929. godine, tiskan povodom 60. obljetnice djelovanja u vatrogastvu te broj iz listopada 1938. godine, tiskan povodom Kolarićeve smrti.

Raj za ljubitelje medalja
Medalje predstavljaju svakako najvrjedniji dio donacije i govore koliko su ova dva vatrogasna stručnjaka bila cijenjena kako u domovini, tako i u susjednim državama. Uz memorijalne medalje iz Karlovca, Požege i Zagreba, od posebne važnosti za hrvatsko vatrogastvo je primjerak ugarske verzije medalje za 25 godina u vatrogastva. Također su predane srebrna Medalja za požrtvovnost i zlatna Medalja za osobite zasluge na polju vatrogastva Saveza vatrogasnih društava i čete za Bosnu i Hercegovinu, zlatna medalja za građanske zasluge Kraljevine Srbije te čehoslovačka vatrogasna medalja za zasluge. Prema godini dodjeljivanja navedene medalje povezujemo uz Mirka Kolarića starijeg, dok je zaprimljena medalja za požrtvovan rad u vatrogastvu Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava Narodne Republike Hrvatske pripadala Mirku Kolariću mlađem.

– Svaki muzej ima najvažniji predmet – svoju Mona Lisu. Ova skupina predmeta vezanih uz učitelja hrvatskog vatrogastva i njegovog sina, također visoko pozicioniranog vatrogasnog dužnosnika, predstavlja našu Mona Lisu. Do konca djelovanja Muzeja teško da ćemo nabaviti nešto ovakve povijesne vrijednosti – rekao je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

Hrvatska vatrogasna zajednica je zbog ove vrijedne donacije gospođi Rubić u sklopu obilježavanja Dana vatrogastva 4. svibnja 2023. na svečanosti u Zagrebu uručila zahvalnicu. Ovim putem još jednom zahvaljujemo gospođi Rubić i obitelji na vrijednoj donaciji i na očuvanju predmeta od najvećeg značaja za hrvatsko vatrogastvo.