Hrvatski vatrogasci su prvi put od osamostaljenja nastupili na Međunarodnom natjecanju vatrogasaca održanom u Berlinu od 11. do 17. srpnja 1993. godine.

Iako je hrvatska vatrogasna organizacija pretrpjela velike udarce početkom Domovinskog rata, nastavljeno je sa svim operativnim aktivnostima, ali i natjecanjima koja su prepoznata kao bitan segment promidžbe vatrogastva. Uz uvježbavanje osnovnih radnji, natjecanja su u tim teškim vremenima vatrogascima značila i bijeg od ratne svakodnevice i povratak u normalu. Važno je bilo održavati natjecateljski duh među odjeljenjima, s konačnim ciljem – nastupom na vatrogasnoj olimpijadi.

Hrvatsko članstvo u CTIF-u
Nastupu hrvatskih vatrogasaca na međunarodnom vatrogasnom natjecanju u Berlinu prethodila su dva značajna događaja. Prvo Državno natjecanje vatrogasaca RH održano je u Varaždinu 12. rujna 1992. godine, čime je nastavljen kontinuitet natjecateljskih aktivnosti. S ciljem upoznavanje međunarodne vatrogasne javnosti o situaciji u ratom pogođenoj Hrvatskoj, izaslanstvo Vatrogasnog saveza Hrvatske sudjelovalo je na sjednici Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF), održanoj od 23. do 26. rujna 1992. godine u Albeni (Bugarska), gdje je Republika Hrvatska jednoglasno primljena u članstvo ove međunarodne organizacije. Aktivnim uključenjem u rad CTIF-a, otvorena je mogućnost nastupa na međunarodnom natjecanju.

Pod hrvatskom zastavom na međunarodnom natjecanju
Naši vatrogasci su uspješno predstavili Republiku Hrvatsku na 10. međunarodnom natjecanju održanom u Berlinu od 11. do 17. srpnja. Na natjecanju je nastupilo 197 odjeljenja s preko 2000 natjecatelja iz 24 europske države. Republiku Hrvatsku je predstavljalo 10 natjecateljskih odjeljenja.

Voditelj reprezentacije je bio Slavko Marjanović, a predsjednik VSH Teodor Fricki je pratio reprezentaciju kao član Nacionalnog odbora CTIF-a. Trener seniorskih odjeljenja je bio Zvonko Biškup, dok je odjeljenja mladeži trenirao Ivica Batina. Na natjecanju su sudjelovala i 2 suca za mladež, Željka Besedića i Stjepana Dobronića. Velika čast nošenja zastave pred ešalonom pripala je Vladi Brlečiću.

Hrvatska reprezentacija je na svom prvom nastupu na međunarodnom natjecanju osvojila 3 zlatne, 5 srebrnih i 2 brončane medalje.

U kategoriji muški A među 65 odjeljenja, odjeljenje DVD-a Kaštela zauzelo je 19. mjesto (zlato), odjeljenje DVD-a Desno Trebarjevo 54. mjesto (bronca) te odjeljenje IDVD-a Regeneracija Zabok 58. mjesto (bronca). U kategoriji muški B među 58 odjeljenja, odjeljenje DVD-a Donja Kaštela je osvojilo 11. mjesto (zlato), a odjeljenje DVD-a Mladost Kaštel Sućurac 34. mjesto (srebro).

U kategoriji žene, među 15 odjeljenja, odjeljenje IDVD-a MTČ Čakovec je osvojilo 8. mjesto (srebro).

U kategoriji PVJ A natjecalo se 8 odjeljenja, a odjeljenje PVJ Rijeka je osvojilo 4. mjesto (srebro). U Kategoriji PVJ B, među 5 odjeljenja, odjeljenje PVJ Varaždin je osvojilo 4. mjesto (srebro).

Najbolji rezultat su ostvarile članice DVD-a Mladost Kaštel Sućurac, koje su u kategoriji mladeži osvojile 2. mjesto (zlato). Mladi članovi DVD-a Strahoninec su u istoj kategoriji osvojili 8. mjesto (srebro).

Čestitke državnog i vatrogasnog vrha
Predstavnike Vatrogasnog saveza Hrvatske i natjecateljskih odjeljenja primio je 10. kolovoza 1993. tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. Čestitao je natjecateljima na rezultatima i istaknuo važnost prvog nastupa hrvatskih vatrogasaca pod hrvatskom zastavom. Natjecateljima, ali i cjelokupnom voditeljstvu je u „Suvremenom vatrogastvu“ (broj 4.1993) čestitao i predsjednik VSH Fricki.

Iako su u narednom periodu postignuti bolji rezultati, koji su kulminirali izvrsnim plasmanima na posljednjoj olimpijadi održanoj u Celju, prvi nastup naših vatrogasaca na međunarodnom vatrogasnom natjecanju pod hrvatskom zastavom, ostaje zapisan zlatnim slovima u hrvatsku vatrogasnu povijest.