U Noći muzeja otvorena izložba Što ostaje kad intervencija završi?

Muzej hrvatskog vatrogastva je u ovogodišnjoj Noći muzeja posjetilo preko 1200 građana, koji su uživali u bogatom programu.

Manifestacija je počela u 18 sati radionicom crtanja karikatura za najmlađe koju je vodio karikaturist Damir Novak. Gotovo 80 djece je na radionice naučilo prve korake u ovoj zanimljivoj likovnoj formi.

U sklopu manifestacije otvorena je izložba “Što ostaje kad intervencija završi?”. Otvaranju su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednici Koprivničko-križevačke, Primorsko goranske i Varaždinske županije Zvonimir Habijan, Mladen Šćulac i Ivica Labaš, predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Mirko Svetec te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Okupljene je u ime organizatora pozdravila Nina Francetić. Istaknula je da se iza ovog zanimljivog naziva krije izložena oštećena vatrogasna oprema te priče s posebno teških intervencije.

– Cilj izložbe je kroz ove predmete upoznati građane s kakvim nedaćama se naši vatrogasci svakodnevno susreću. – rekla je Francetić

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić istaknuo je da je ovo bila najzahtjevnija izložba do sada postavljena u Muzeju, jer je trebalo prikupiti predmete iz gotovo svih dijelova hrvatske i povezati ih s pričama, kako bi ih na što zanimljiviji način predstavili građanima.

Glavni vatrogasni zapovjednik je pohvalio sve sudionike izložbe te istaknuo da je ovo jako zanimljiv način prezentacije vatrogastva građanima.

– Ova izložba govori o hrabrosti generacija hrvatskih vatrogasaca, koje još jednom pohvaljujem za sve ono što čine kako bi svi mi bili sigurni od požara i drugih nesreća. – rekao je Tucaković i otvorio izložbu.

Posjetitelji su mogli vidjeti kacigu vatrogasca Ede Surine, smrtno stradalog u eksploziji plina u Rijeci 2005. godine, izgorenu leđnu pumpu iz Makarske, vatrogasne odore oštećene katranom i rastaljenim aluminijem te drugu opremu, ali i videozapise i tematske plakate na temu opasnosti koje okružuju vatrogasce.

Nakon otvaranja izložbe, predavanje o opasnostima vatrogasnog posla je održao Mario Rogina iz JVP Grada Varaždina.

Uz navedena događanja, posjetitelji su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te pogledati vozila i opremu vatrogasaca JVP Grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

I ova Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva se pokazala rekordnom, što govori o porastu interesa građana za program koji Muzej nudi.

Foto: Neven Petrović