U subotu 18. svibnja u Domu mladih u Koprivnici održan je 2. susret kolekcionara vatrogasne baštine. Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Otvaranju Susreta su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Koprivničko-križevačke Zvonimir Habijan, predsjednik i zapovjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev i Domagoj Matijaković te brojni vatrogasci i zaljubljenici u povijest.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić je na početku susreta pozdravio sve prisutne i rekao kako je ovo nastavak priče koja je započela u ožujku prošle godine u Varaždinu. Josip Cingesar, predsjednik Hrvatskog društva kolekcionara vatrogasne baštine, je na otvaranju predstavio rad Društva i pozva sve prisutne da podrže nastojanja u očuvanju hrvatske vatrogasne baštine.

– Ovakve manifestacije su najbolji način da upoznamo javnost s radom naših kolekcionara. Upravo zahvaljujući vašem znanju i zalaganju, mnogi vrijedni vatrogasni predmeti su spašeni od zaborava – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković i otvorio susret.

Na manifestaciji se okupilo 14 kolekcionara iz Hrvatske i susjedne Slovenije koji su predstavili bogate privatne kolecije. Susret je također iskorišten za razmjenu iskustava te razmjenu predmeta. Posjetitelji su mogli vidjeti bogatu zbirku znački Janeza Liponika iz Slovenije, povijesne vatrogasne predmete koje je prikupio tajnik DVD-a Koprivnica Krešimir Juratović te izložbu vatrogasne filatelije i numizmatike koju je postavio Stjepan Kovaček. Muzej hrvatskog vatrogastva se predstavio zbirkom modela vatrogasnih vozila, zbirkom fotografija te tiskanim izdanjima.

Drugi susret kolekcionara vatrogasne baštine je pokazao d apostoji interes za ovaj hobite da će suradnja između HVZ-a i kolekcionara doevsti do novih saznanja u istraživanju hrvatske vatrogasne povijesti. Idući susreti su planirani u Varaždinu i Opatiji.