Ovim putem obavještavamo sve vatrogasne organizacije i zainteresiranu javnost da je Muzej hrvatskog vatrogastva u sastavu Hrvatske vatrogasne zajednice, smješten u Varaždinu, dobio rješenje Ministarstvo kulture i medija kojim su priznati svi formalnih uvjeti za njegovo djelovanje.

Prvi postav Muzeja otvoren je povodom proslave 130. obljetnice rada Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu u lipnju 1994. godine. Nakon potpisivanja ugovora između Hrvatske vatrogasne zajednice i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kojim HVZ preuzima brigu i daljnja ulaganja u Muzej, obnovljeni postav otvoren je za posjetitelje u lipnju 2014. godine. Od tada smo upoznali preko 20000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva s razvojem hrvatskog vatrogastva te organizirali brojne izložbe i događanja edukativnog karaktera.

Uvrštenjem Muzeja hrvatskog vatrogastva u novi Zakon o vatrogastvu, učinjen je veliki korak naprijed u formalizaciji rada Muzeja, a zaposlenjem muzejskog tehničara uz voditelja muzeja stvorena je mogućnost za otvaranje Muzeja tijekom radnih dana u tjednu. Muzej hrvatskog vatrogastva uveden je početkom studenog u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj. Ovo rješenje je priznanje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na radu i trudu u očuvanju hrvatske vatrogasne povijesti.

Muzej hrvatskog vatrogastva nastavlja s aktivnom promocijom hrvatske vatrogasne povijesti i u idućoj godini, a cilj nam je obilježiti 10. obljetnicu djelovanja obnovljenog postava te 160. obljetnicu djelovanja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Uz navedena događanja nastavljamo s pripremama za proširenje muzejskog postava, koje uključuju izradu potrebne dokumentacije i prikupljanje novih predmeta.

Ovi uspjesi ne bi bili mogući bez angažmana velikog broja vatrogasnih organizacija i pojedinaca koji su kroz muzejske predmete, fotografije, dokumente i informacije pomogli rad Muzeja, a kojima od srca zahvaljujemo. Našu djelatnost možete pomoći i dalje darovanjem ili posudbom vrijednih povijesnih predmeta, koje ćemo pravilno obraditi i prezentirati javnosti.

Muzej hrvatskog vatrogastva stoji na raspolaganju svim vatrogasnim organizacijama glede upita o korištenju arhivske građe, fotografija ili drugih informacija u svrhu istraživanja lokalne vatrogasne povijesti.

Koristimo priliku da Vas pozovemo u posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva kako bi Vaše pripadnike upoznali s bogatom vatrogasnom povijesti kroz stalni postav ili povremene tematske izložbe. Također Vas pozivamo na nastavak suradnje na zajedničkom očuvanju hrvatske vatrogasne povijesti za buduće generacije.

Više informacija: https://mhv.hr/

Kontakt osoba: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013