Detalj iz prizemlja Muzeja

Donosimo kratak pregled aktivnosti Muzeja hrvatskog vatrogastva u 2023. godini

Formalizacija rada Muzeja hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva, smješten u Varaždina, ima dugu povijest djelovanja. Još 1964. godine, DVD Varaždin je povodom stote obljetnice oformio prvu povijesnu zbirku. Kako je broj eksponata rastao, 1993. godine predloženo je otvaranje Muzeja hrvatskog vatrogastva. Isti je otvoren na prigodnoj svečanosti povodom proslave 130. obljetnice rada Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu u lipnju 1994. godine.

Porastom broja eksponata, ali i troškova, potpisan je ugovor između Hrvatske vatrogasne zajednice i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kojim HVZ preuzima brigu i daljnja ulaganja u Muzej. Sukladno ugovoru, obnovljena je zgrada u kojoj se postav nalazi. Novi obnovljeni postav, koji su pripremili viši muzejski savjetnik Miroslav Klemm i voditelj muzeja Vedran Runjić, otvoren je za posjetitelje u lipnju 2014. godine. Od tada smo upoznali preko 20000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva s razvojem hrvatskog vatrogastva te organizirali brojne izložbe i događanja edukativnog karaktera.

Uvrštenjem Muzeja hrvatskog vatrogastva u novi Zakon o vatrogastvu, učinjen je veliki korak naprijed u formalizaciji rada Muzeja. Iako je Muzej djelovao dugi niz godina, nisu bili zadovoljeni svi zakonski uvjeti za priznavanje službenog statusa muzeja, sukladno važećem Zakonu o muzejima. Muzej je zadovoljio uvjete posjedovanja muzejske građe i muzejske dokumentacije, prostor i sredstva za rad. No uvjet broja stručnih osoba, kao i otvorenost od 1000 sati godišnje  za posjetitelje nisu bili ispunjeni. Pošto je Hrvatska vatrogasna zajednica sredinom listopada 2023. godine zaposlila muzejskog tehničara uz voditelja muzeja i time stvorila mogućnost za otvaranje Muzeja tijekom radnih dana u tjednu, svi formalni uvjeti za osnivanje muzeja su stvoreni.

Ministarstvo kulture i medija je rješenjem od 20. listopada 2023. priznalo postojanje svih navedenih formalnih uvjeta. Muzej hrvatskog vatrogastva uveden je početkom studenog u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj koji vodi Muzejski dokumentacijski centar. Ovo rješenje je priznanje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na radu i trudu u očuvanju hrvatske vatrogasne povijesti. Ujedno je i priznanje svim vatrogasnim organizacijama, institucijama, stručnjacima iz vatrogastva i drugih znanstvenih disciplina, koji su pomogli i pomažu rad Muzeja.

Muzej hrvatskog vatrogastva – djelatnost u 2023.

Muzej hrvatskog vatrogastva je u 2023. godine posjetila 3051 osoba. U ovoj godini dolazi do potpune obnove aktivnosti nakon pandemije korona virusa, te raste broj posjetitelja. Nastavljena je suradnja sa školama i vrtićima sa područja Grada Varaždina i Varaždinske županije te s turističkim agencijama. Povećan je broj organiziranih posjeta vatrogasnih organizacija iz Hrvatske i Slovenije. Virtualnu šetnja po Muzeju je u 2023. godini zabilježila 20.322 posjeta.

Početak 2023. godine je protekao u pripremama za realizaciju izložbe „Iza vatrenog zida: Žene u vatrogastvu“, koja je postavljena u Muzeju u Noći muzeja 2023. Izložba je po prvi puta predstavljena publici u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u srpnju 2022. godine, a nastala je u suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva. Izložba govori o ulozi žena u vatrogastvu od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas. Autori izložbe su Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ). Ova izložbe predstavlja najveći projekt koji je Muzej hrvatskog vatrogastva odradio do sada. Za potrebe izložbe tiskani su plakati, letci i pripremljen je katalog, koji je predstavljen u Tehničkom muzeju u Zagrebu krajem siječnja 2023. godine. U sklopu manifestacije Noć muzeja organiziran je razgovor sa vatrogaskinjama, koje su govorile o svom vatrogasnom putu. Izložbu je bilo moguće posjetiti do kraja kolovoza 2023. godine.

U sklopu obilježavanja Svibnja-Mjeseca zaštite od požara i Međunarodnog dana Muzeja, u Muzeju hrvatskog vatrogastva je 18. svibnja 2023. organizirano razgledavanje stalnog postava i izložbe fotografija „Žene u vatrogastvu: Iza vatrenog zida“.

Muzej je bio otvoren za vrijeme održavanja uličnog festivala ŠPANCIRFEST u Varaždinu od 18. do 27. kolovoza 2023. U sklopu manifestacije 19. kolovoza otvorena je izložba „SILVANUS“ kojom je predstavljen istoimeni EU projekt, u koji su uključene brojne vatrogasne i znanstvene organizacije. Projekt u fokusu ima zaštitu šuma od požara korištenjem naprednih tehnologija, kao i širim znanstvenim pristupom problemu. Projekt je predstavljen kroz plakate, video materijale kao i vatrogasnu opremu koja se koristi za gašenje šumskih požara. Izložbu je bilo moguće pogledati do kraja 2023. godine

Povodom obilježavanja 100. obljetnice djelovanja DVD-a Novi Marof u utorak 20. rujna 2023. godine u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu otvorena je izložba karikatura Damira Novaka i izložba fotografija Darka Maretića na temu vatrogastva. Izložbe su postavljene u suradnji s Muzejom  hrvatskog vatrogastva, a moglo ih se posjetiti do 30. rujna.

Nastavljena je suradnja s Ministarstvom kulture, Muzejsko-dokumentacijskim centrom i Tehničkim muzejom. Nastavljeno je obrađivanje muzejske građe u svrhu izrade muzejske dokumentacije, te je do sada potpuno obrađeno 275 predmeta. Muzej je moguće posjetiti svaki radni dan od 8 do 15 sati, te u drugom terminu uz najavu.

 

Ostali zadaci u Muzeju

U 2022. godini na web stranici muzeja (www.mhv.hr) je objavljeno 25 vijesti, dok su na FB stranici Muzeja objavljeno 92 posta. Svi značajniji događaji u Muzeju su popraćeni u Vatrogasnom vjesniku, na web i FB stranici Hrvatske vatrogasne zajednice te u lokalnim i državnim medijima.

Hrvatska vatrogasna Zajednica je 2020. godine od Ministarstva obrane RH preuzela skladište u vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu, za potrebe skladištenja starih vatrogasnih vozila koje je prikupio Muzej hrvatskog vatrogastva. Potpisan je ugovor s DVD-om Dugo Selo o održavanju skladišta i okoliša. Ugovor s ministarstvom obrane je produžen na još 3 godine. Skladište se aktivno koristilo i u 2023. godini.

Tvrtka FERRUM d.o.o. započela je restauraciju vatrogasnog vozila IMV 1600, koje je prethodno pripadalo DVD-u Kupjak. Muzej planira u idućim godinama kroz restauracije, pripremiti izložbeni postav vatrogasnih vozila, kako bi iste mogli prezentirati u novom muzejskom postavu.

U svibnju 2023. izvršena je sanacija poplavljenog ureda u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Sanaciju je izvela tvrtka FORMA d.o.o.

 

Prikupljanje – otkup eksponata i druge povijesne građe za Muzej hrvatskog vatrogastva

U 2023. godini otkupljena su 2 modela protupožarnih zrakoplova Canadair. Muzeju je donirano ukupno 83 predmeta, od kojih posebno izdvajamo veliku donaciju osobnih dokumenata, medalja i fotografija Mirka Kolarića (donirala obitelj Rubić), donaciju vatrogasne opreme iz tvornice Varteks te donaciju vatrogasnog vozila za gašenje prahom Mercedes (JVP Zagreb).

 

Prvi susret kolekcionara vatrogasne baštine

CTIF Dvorana Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Varaždinu je u subotu 25. ožujka ugostila 15 kolekcionara vatrogasne baštine Iz Hrvatske i Slovenije. Kratkim obraćanjem sudionike i posjetitelje Susreta su pozdravili predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Radovan Martinec i voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić. Svi sugovornici su izrazili želju da ovaj susret preraste u tradiciju, kako bi kolekcionari koji su zapravo čuvari vatrogasne povijesti mogli predstaviti svoj hobi što većem broju ljudi.

Kolekcionari su pokazali zainteresiranima mali dio svojih privatnih kolekcija na temu vatrogastva iz Hrvatske, ali i gotovo cijelog svijeta. Među morem amblema, medalja, kaciga i dokumenata možemo izdvojiti veliku kolekciju modela vatrogasnih vozila Ivana Balata, kolekciju medalja i znački Srečka Sačića iz Varaždinskog kluba kolekcionara te kolekciju numizmatike na temu vatrogastva koju je izložio Stjepan Kovaček.

Muzej hrvatskog vatrogastva je izložio kolekciju fotografija stare vatrogasne opreme. Kroz prikupljanje kotizacije u vidu jednog amblema za izlagački stol te kroz razmjenu, Muzej je bogatiji za nekoliko monografija i 40 amblema vatrogasnih organizacija. Posjetitelji su također mogli razgledati stalni postav Muzeja i izložbu “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”.

Nakon susreta uslijedilo je druženje na kojem su kolekcionari razgovarali o daljnjim planovima prezentiranja ovog zanimljivog hobija.