Prva Noć knjige u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva se ove godine po prvi puta pridružio manifestaciji Noć knjige, koja je održana u ponedjeljak 23. travnja. Cilj sudjelovanja u Noći knjige je bio predstaviti javnosti segment rada Hrvatske vatrogasne zajednice za koji malo ljudi zna, a to je izdavaštvo. Povijest hrvatskog vatrogasnog izdavaštva seže u 1882. godinu kada je Gjuro Stjepan Deželić napisao „Obučevnik za dobrovoljne vatrogasce“. Od tada generacije hrvatskih vatrogasaca uče o vatrogastvu i zaštiti od požara iz domaće stručne literature. Posebno značajan je i „Vatrogasni vjesnik“, jedan od najstarijih stručnih časopisa u ovom dijelu Europe.

Ovako bogata izdavačka tradicija je predstavljena kroz izložbu najznačajnijih vatrogasnih priručnika, pravilnika i zbirki propisa. Također je postavljena i izložba naslovnica časopisa „Vatrogasni vjesnik“, od prvog broja tiskanog 1896, preko naslovnice koju je radio Andrija Maurović, do jubilarnog broja iz siječnja 2016., kada je proslavljena 120. obljetnica izlaženja časopisa.

Organizirano je i kratko predstavljanje izdavačke djelatnosti Hrvatske vatrogasne zajednice dana. O važnosti izdavaštva za današnje hrvatsko vatrogastvo, govorila je urednica časopisa „Vatrogasni vjesnik“ Nina Francetić.

  • Izuzetno smo ponosni što široj javnosti možemo predstaviti naša izdanja, od prvih stručnih časopisa i pravilnika, do današnjih specijalističkih priručnika koji prate svjetske standarde u obuci vatrogasnih kadrova. Iako živimo u doba naprednih tehnologija, knjige će još dugo imati veliku ulogu u obuci hrvatskih vatrogasaca, rekla je Francetić

Posjetitelji su mogli pogledati stalni postav Muzeja, a na raspolaganju je bio i kutak za čitanje sa oko 200 monografija vatrogasnih organizacija i 400 vatrogasnih časopisa. Izložbu je moguće pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do 4. svibnja.