Na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2023. godine u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba predstavljena je monografija „U vatri potresa“ na temu uloge zagrebačkih vatrogasaca u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i na Banovini. Predstavljanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Damir Trut, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević te brojni vatrogasci, građani i predstavnici medija. O monografiji, njenom sadržaju, ali i silnom poslu koji prethodi tiskanju ovako vrijedne knjige govorila je glavna urednica Petra Somek, u ime izdavačke kuće „Meridijani“. Cilj knjige je bio predstaviti djelovanje vatrogasaca za vrijeme zagrebačkog i petrinjskog potresa kroz podatke, statistiku, fotografije, ali i kroz priče vatrogasaca koji su spašavali ozlijeđene, raščišćavali ruševine i obavljali sve ostale zadatke. Sve ovo se događalo za vrijeme pandemije, što je usložnjavalo samo djelovanje vatrogasaca.

  • Začudila sam se koliko posla zapravo rade naši vatrogasci, od gašenja požara do svih vrsta spašavanja. Uz to sve, napravili su ogroman posao na pripremi ovakve knjige, koja ostaje svjedok jednog teškog vremena, ali i hrabrosti i ustrajnosti naših vatrogasaca – rekla je urednica Somek i zahvalila zapovjedniku Jembrihu i svim suradnicima na pomoći koju su pružili za vrijeme rada na knjizi.

Koautor knjige, geolog dr. sc. Tihomir Majcan je govorio o potresima, njihovu nastajanju te što možemo očekivati na području Zagreba i Hrvatske kada je seizmička aktivnost u pitanju.

Na svakako najzahtjevnije razdoblje u povijesti postrojbe, osvrnuo se zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

  • Jedna rečenica zapravo opisuje naše djelovanje u potresu. Nakon preko 30 sati uzastopnog rada, dođem do kolega na terenu i kažem im da ćemo napraviti smjenu. Kolega je na to rekao da ne treba, jer ako je rat, rat je za sve. Tako visok moral, humor, ali i dobri ljudi s kojima smo radili, dali su nam snagu za dalje – rekao je zapovjednik Jembrih.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je posao koji vatrogasci u Zagrebu rade, s prosječno 2500 intervencija godišnje iznimno zahtjevan i vrijedan divljenja.

  • I onda je došla 2020. godina, kada ste u samo 60 dana odradili 5000 intervencija. Za ovo što ste napravili nakon potresa, a moram istaknuti da ste dugo nakon potresa pomagali svim drugim službama u procjeni šteta i sigurnosti objekata, mogu samo reći sto puta hvala – rekao je gradonačelnik Tomašević.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je pohvalio djelovanje, odlučnost i opremljenost zagrebačkih vatrogasaca predvođenih zapovjednikom Jembrihom. Istaknuo je da je postupanje vatrogasaca nakon potresa pokazalo da je sustav dobro posložen i spreman na sve izazove.

  • Nakon potresa, Zagreb je pogodio tsunami, ali vatrogasni tsunami. Educirana, opremljena i humana skupina vatrogasaca, profesionalnih i dobrovoljnih, odmah je krenula na spašavanje i pomaganje građanima. Uz njih je bila cijela Hrvatska i svi vatrogasci su se stavili na raspolaganje. Hvala zapovjedniku Jembrihu, hvala svakom vatrogascu, dobrovoljnom i profesionalnom koji su u najtežim trenucima za naš glavni grad pokazali veliko vatrogasno srce – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

Nakon završetka predstavljanja, posjetitelji su mogli razgledati fotografije nastale na intervencijama nakon potresa.