Posjetili smo izložbu Žene i tehnika

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu sredinom studenoga 2021. je postavljena izložba „Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike“. Autorice koncepta izložbe su Barbara Blasin, Tea Kantoci te Kosjenka Laszlo Klemar, koja je ujedno i kustosica izložbe. Kroz više cjelina prikazan je utjecaj žena na tehniku i znanost, ali utjecaj znanosti i tehnike na status žene u društvu.

Teme su predstavljene unutar stalnog postava. Priče o ženama važnima za neku granu tehnike ili znanosti postavljene su na za to pripremljenim podestima. Kako je istaknula kustosica Laszlo Klemar, svaka tema je postavljena u vidu fizičke knjige, kako bi posjetitelj i doslovno otvorio teme o kojima se do sada malo govorilo. Teme su obrađene tekstom i fotografijama žena značajnih za razvoj pojedine tehničke grane ili fotografijama njihova radnog okruženja. Na ovaj način predstavljene su značajne žene iz astronautike, automobilske tehnike, zrakoplovstva, javnog prijevoza, telegrafa i telefona, tehnike pisanja i umnožavanja teksta, kućanske tehnike, računalne tehnike, tekstilne tehnike, radijske i televizijske tehnike, industrije, rudarstva, vatrogastva i obrazovanja.

Razgledavanje izložbe započinje baš u dijelu posvećenom vatrogastvu. Vatrogastvo je u prošlosti doživljavano kao primarno muško zanimanje, a u slikovnim prikazima prevladava scena u kojoj vatrogasac iz kuće zahvaćene plamenom iznosi na rukama ženu. Na svjetskoj razini, prva žena koja je postala vatrogaskinja je Molly Williams, do tada ropkinja u posjedu bogatog njujorškog trgovca, koja je primljena u Oceanus Engine Company 1815. godine.

Nositelj hrvatske priče je Anka Drvarek, prva vatrogasna časnica na području Hrvatske, koja je kao zapovjednica samarićanskog odjela Industrijske vatrogasne čete TIVAR položila tečaj za vatrogasnog časnika 1936. godine, za što je i pohvaljena. Tridesetih godina osnivani su samarićanski odjeli u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, u koje su bile uključene žene. Takav odjel iz Đakova predstavljen je fotografijom. Veliku ulogu u proboju žena u vatrogastvo imaju nakon 2. industrijska dobrovoljna vatrogasna društva, u čiji rad se uključuju žene, mahom u tekstilnoj industriji. Priča je upotpunjena statistički podacima o broju žena u vatrogastvu u Hrvatskoj danas. Muzej hrvatskog vatrogastva je za potrebe izložbe ustupio fotografije, dokumente i ostale potrebne informacije.

Priča o ženama u vatrogastvu je priča o dvostrukoj borbi – protiv vatre i protiv stereotipa. Zahvaljujući ženama predstavljenima na izložbi i njihovoj pobjedi na obje fronte, broj žena u vatrogastvu sve više raste.

Izložbu je moguće pogledati do 15. ožujka 2022. godine.

Izvor: Letak izložbe „Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike“