Uspješna Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Uspješna Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) otvorio je u petak 28. siječnja 2022.  vrata posjetiteljima u sklopu manifestacije Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Nakon što je prošla Noć muzeja održana virtualno, ove godine je program u Muzeju posjetilo 200 građana,  dok je veći broj posjetitelja pratio program preko web stranice Muzeja i društvenih mreža.

Film, radionica, predstavljanje knjige

Bogat program započeo je u Kinu Gaj projekcijom dokumentarnog filma „Zovi 193“ redateljice Marijane Podgorelec, snimljenog u produkciji Hrvatske radiotelevizije, a povodom 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice. Ovo je drugi put uz proslavu 145. obljetnice HVZ-a da je film prikazan pred publikom, a planirano je njegovo emitiranje na Dan vatrogastva na nacionalnoj televiziji.

Za najmlađe je održana radionica “Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?”, koju je vodio Mario Rogina iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Djeca su na radionici na zabavan način upoznala razne segmente vatrogastva. Uz prezentaciju i video materijal, djeca su upoznala i prave vatrogasce opremljene za intervencije. Na kraju radionice sudionici su dobili prigodne poklone.

U sklopu manifestacije predstavljena su izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice: monografija „145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice“ autora Miroslava Kirinčića, Antuna Novaka, Vedrana Runjića i Vlade Šoštarića te edukativna knjižica za djecu „Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?“ autora Vedrana Runjića. O knjigama su govorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, dr. sc. Marino Manin, Mario Rogina i autor Vedran Runjić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da kroz ova izdanja Hrvatska vatrogasna zajednica s ponosom nastavlja tradiciju vatrogasnog izdavaštva, koja ove godine slavi 140 godina.

  • Prošle godine smo obilježili obljetnicu Vatrogasnog vjesnika, dok s eove godine prisječamo prvog časopisa „Vatrogasac“ i Deželićeva „Obučevnika“, koji je temelj hrvatske vatrogasne literature. Iako živimo u digitalno vrijeme, posebno me veseli što smo izdali fizičke knjige, koje će ostati kao dokaz rada nas i naših prethodinka za neke buduće generacije – rekao je Tucaković.

Recenzent monografije Manin je istaknuo veliku važnost ovog izdanja za povijest hrvatskog vatrogastva, ali i povijest hrvatskog društva općenito. Istaknuo je da monografija kronološki prati razvoj vatrogastva pod okriljem krovne vatrogasne organizacije, dok se određenim segmentima pristupa po temama.

  • Broj različitih zadaća kojima se vatrogasci bave, od gašenja požara do organizacije kulturnog i društvenog života, je enorman. Baš zbog te širine u kojoj djelujete, kroz razne sfere ljudskog društva, te zbog velikog broja ljudi i organizacija koji okupljate, spadate među najvažnije društvene organizacije, uz bok sa Maticom hrvatskom – rekao je Manin i pohvalio uređivački odbor i autore za posao koji su odradili.

Mario Rogina je govorio o edukativnoj knjižici za mlade, koja je pravi način za privlačenje djece u vatrogasne redove.

  • Nađena je sredina između stručnog teksta i teksta pisanog za djecu. Jezik je jednostavan, i razumjeti će ga i djeca osnovnoškolskog uzrasta, ali i roditelji i djedovi i bake. Istovremeno, ništa bitno nije ispušteno. Mladima je približen svijet vatrogasaca, a posebnu važnost ima dio knjige s praktičnim preporukama kako postupiti u slučaju požara – rekao je Rogina

Autor Runjić je istaknuo da je u slučaju monografije nastavio rad koji su započeli Novak, Šoštarić i Kirinčić, dok je ideja o edukativnoj knjižici nastala u uredništvu „Vatrogasnog vjesnika“ prije nekoliko godina. Na kraju izlaganja se zahvalio svima koji su savjetima, kritikama i informacijama pomogli u stvaranju obje knjige.

Također je prikazana i virtualna šetnja po Muzeju. Posjetitelji web stranice Muzeja i Hrvatske vatrogasne zajednice iz udobnosti naslonjača mogu pogledati postav i upoznati se sa zanimljivim predmetima. Konačni cilj je privući virtualne šetače da  posjete Muzej.

Otvorena izložba “Zovi 193 – making of”

Središnje događanje manifestacije je bilo otvorenje izložbe fotografija „Zovi 193 – making of“, autorice Marijane Podgorelec. Fotografije su nastale tijekom snimanja dokumentarnog filma i pružaju uvid u vatrogasnu djelatnost te njene različite segmente snimane na brojnim lokacijama u Hrvatskoj. Zabilježena su događanja na snimanju, ali fokus fotografija je prvenstveno na protagonistima filma, vatrogascima koji su profesionalno odradili snimanje svake scene, koje je ponekad trajalo satima.

– Vatrogasci su brzi, hrabri i plemeniti. U to sam se uvjerila na svim lokacijma na kojima smo snimali. Oduševljena sam organizacijom i susretljivošću, a ova izložba je moja zahvala na svemu što vatrogasci svakodnevno rade – rekla je Podgorelec. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković se zahvalio autorici izložbe i uručio joj prigodnu plaketu.

Izložbu „Zovi 193 – making of” je moguće pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do 30. travnja 2022. godine.

Sudjelovanjem u ovogodišnjoj Noći muzeja, Muzej hrvatskog vatrogastva je pokazao da zanimljivim programima može privući publiku u stvarnom i virtualnom okruženju.