Otvorena izložba Vatrogasni amblemi-mali simboli velikih heroja

U srijedu 5. lipnja u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložba „Vatrogasni amblemi –  mali simboli velikih heroja“ , kojom je predstavljen dio zbirke kolekcionara Damira Trinajstića.

Otvaranju izložbe su prisustvovali zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, tajnik VZŽ Varaždinske Zvonko Videc, predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Mirko Svetec te brojni vatrogasci i zaljubljenici u vatrogasno kolekcionarstvo.

Na početku otvaranje sve prisutne je pozdravio voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić, koji je istaknuo da je ova izložba rezultat duge suradnje između kolekcionara Trinajstića i Muzeja, koji je već sudjelovao u nekoliko muzejskih izložbi.

– Ova izložba je svojevrsno putovanje po vatrogasnom svijetu, jer svaki od preko 1700 amblema iz stotinjak država ima svoju priču, kroz koju možemo saznati niz detalja o vatrogasnoj postrojbi koju amblem predstavlja – rekao je Runjić.

Potom se okupljenima obratio Damir Trinajstić, koji je istaknuo da je njegov hobi, sakupljanje vatrogasnih amblema, proizašao iz njegove ljubavi prema vatrogastvu koju gaji od malih nogu.

– Posebno me veseli kad dobijem amblem od kolega vatrogasaca, bez kojih ova izložba ne bi bila moguća – rekao je Trinajstić.

Zapovjednik VZPGŽ Mladen Šćulac je istaknuo da je kolekcionarstvo jedan od bitnih segmenata promocije vatrogastva, a ova izložba koju je pripremio Damir Trinajstić daje našim građanima uvid u raznolikost vatrogasnih postrojbi i drugih spasilačkih službi u svijetu. Na kraju se zahvalio Muzeju hrvatskog vatrogastva na domaćinstvu te je otvorio izložbu.

U sklopu  izložbe „Vatrogasni amblemi –  mali simboli velikih heroja“ Damir Trinajstić je izložio 1708 amblema iz 107 država, samoproglašenih teritorija i teritorija pod upravom. Izložbu je moguće pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do 30. rujna.