5. rođendan obnovljenog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva

Dana 13. lipnja 2014. godine, svečano je otvoren obnovljeni objekt Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Uz brojne vatrogasce i visoke dužnosnike, svečanom otvaranju je prisustvovao i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović. Svečanost je održana u sklopu obilježavanja 150. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

No povijest samog Muzeja hrvatskog vatrogastva seže još u 1964. kada je oformljena prva povijesna zbirka DVD-a Varaždin. Kako je zbirka rasla, 1994. godine otvoren je Muzej hrvatskog vatrogastva, a predmeti su postavljeni u novi prostor. U dogovoru s Prvim hrvatskim vatrogasnim zborom u Varaždinu, upravljanje nad Muzejom je preuzela Hrvatska vatrogasna zajednica, koja je obnovila i opremila prostorije Muzeja 2014. godine.

Brojni posjetitelji u Muzeju

Dan nakon otvaranja, Muzej su posjetile prve organizirane grupe. Do danas smo zabilježili preko 10500 posjetitelji, među kojima prednjače djeca iz vrtića i osnovnih škola s šireg varaždinskog područja. Česti posjetitelji su slovenski vatrogasci, a zabilježili smo posjete iz Austrije, Bugarske, Njemačke, Češke,  Kanade, Malezije, Južne Koreje i Singapura.

Muzej redovito posjećuju i domaći vatrogasci, pogotovo sudionici lokalnih natjecanja, te pripadnici vatrogasne mladeži. Međutim, taj broj sigurno može biti veći. Stoga očekujemo angažman lokalnih vatrogasne organizacije, od dobrovoljnih vatrogasnih društava do vatrogasnih zajednica županija, kako bi doveli što veći broj mladih vatrogasaca u muzej i na taj način ih upoznali s hrvatskom vatrogasnom povijesti.

Što vidjeti u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Hrvatska vatrogasna zajednica je od Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu preuzela bogatu zbirku od gotovo 400 predmeta koji čine temelj današnjeg postava Muzeja. Zalaganjem Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti  nabavljeno je preko 500 predmeta, najviše knjiga, medalja i znački. Pokojni počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki je Muzeju donirao oko 400 predmeta. Danas Muzej u svom fundusu ima oko 1500 predmeta.

U Muzeju je izložena najstarija vatrogasna zastava u Hrvatskoj, zastava Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu iz 1869. godine, kaciga  Mirka Kolarića, parna vatrogasna štrcaljka DVD-a Cvetković iz 1903. godine, 6 ručnih vatrogasnih štrcaljki, motorna vatrogasna štrcaljka DVD-a Strmec Podravski iz 1937. godine (još uvijek radi), vatrogasne medalje od razdoblja Austro-ugarske do danas, oko 40 raznih kaciga i kapa te brojni drugi predmeti. Da postav ne bi bio statičan, postavljena su 3 ekrana na kojima se vrte vatrogasni filmovi i fotografije.

Izložbe i manifestacije

Već u 2015. godini, Muzej se uključio u manifestaciju Noć muzeja, na kojoj bilježimo stalni porast posjetitelja. U noći Muzeja 2017. organizirali smo koncert DVD-a Petrovina, 2018. smo postavili izložbu „Vatrogasci i sport“, a ove godine smo otvorili izložbu „Karikaturom protiv požara“ autora Damira Novaka. Također smo uključeni u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja sredinom svibnja. U sklopu uličnog festivala Špancirfest, Muzej organizira manifestaciju „Kako su požare gasili naši stari?“, na kojoj prikazujemo načine rada sa starom vatrogasnom opremom.

Iz Muzeja hrvatskog vatrogastva na put po Hrvatskoj je 2016. godine krenula izložba fotografija Damira Hoyke pod nazivom „Crna šuma“. Autor je fotografirao izgorjelu prirodu nakon velikog požara na Pelješcu 2015. godine, a ova edukativna izložba je obišla 13 hrvatskih gradova. Izložbe „Vatrogasci u očima djeteta“, „Vatrogasci u fotografiji“ te izložba naslovnica Vatrogasnog vjesnika također su obišle niz mjesta po Hrvatskoj. Trenutno u Muzeju možete pogledati izložbu “Vatrogasni amblemi – mali simboli velikih heroja“, u kojoj je prikazan dio  amblema iz bogate kolekcije Damira Trinajstića.

Daljnji razvoj

Muzej hrvatskog vatrogastva već sada ima problem sa smještajem predmeta velikih dimenzija. Postoji plan proširenja na zgradu koju koristi JVP Grada Varaždina, ali provedba ovog plana ovisi o njihovom preseljenju u novi objekt, čija izgradnja još nije započela.  Do tada ćemo biti angažirani na prikupljanju materijala koji možemo adekvatno smjestiti. Prikupljanje ovih predmete uvelike ovisi o vatrogasnim organizacijama, koje iste mogu pokloniti, posuditi ili prodati Muzeju.  Također tražimo rješenje za privremeno skladištenje velikih predmeta.

U međuvremenu, radi se na obradi muzejskih predmeta, koji se bilježe prema pravilnicima Ministarstva kulture, te  na digitalizaciji dokumenata, knjiga i časopisa kako bi isti bili dostupni što većem broju ljudi.

Zahvala

Ovaj peti rođendan Muzeja hrvatskog vatrogastva ne bi bio moguć bez naših suradnika. Prvenstveno su tu vatrogasci DVD-a Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu, predvođeni predsjednikom Mirkom Svetecom i vatrogasci JVP Grada Varaždina, sa zapovjednikom Ivicom Labašom koji pomažu u svim muzejskim aktivnostima. Veliku ulogu u formiranju postava imali su Miroslav Kllem, članovi Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti, Iva Valiđija iz Muzejskog dokumentacijskog centra, te Vesna Dakić iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Također zahvaljujemo svim donatorima predmeta i posjetiteljima koji su prošli kroz Muzej u ovih 5 godina.

Za kraj pozivamo Vas da posjetite muzej hrvatskog vatrogastva i uživate u bogatoj hrvat6skoj vatrogasnoj povijesti