Otvorena izložba Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u petak 8. srpnja otvorena je izložba “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu”

U petak 8. srpnja u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je izložba “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu”. Izložbi su prisustvovali pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku Gordan Filinić, zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Zvonimir Lončarić, zapovjednica VZŽ Virovitičko-podravske Mateja Fras-Venus, zamjenik vatrogasnog zapovjednika Grada Zagreba za dobrovoljno vatrogastvo Drago Ruga te brojne vatrogaskinje i vatrogasci.

U ime Tehničkog muzeja okupljene je pozdravio viši kustos Goran Rajič te prenio pozdrave ravnateljice Markite Franulić i autorice izložbe Kosjenke Laszlo Klemar. Istaknuo je da je izložba plod dugogodišnje suradnje između Hrvatske vatrogasne zajednice i Tehničkog muzeja i primjer zajedničkog rada muzejskih institucija na jednom projektu. 

Autor izložbe Vedran Runjić je rekao da je cilj izložbe prikazati prepreke koje su žene dočekivale na putu uključivanja u hrvatsko vatrogastvo u povijesti, ali i konačni rezultat njihova rada i zalaganja – danas 23% članstva u vatrogasnim organizacijama čine žene. Zahvalio se na suradnji oko izložbe autorici Laszlo Klemar, ravnateljici Franulić koja je prepoznala potencijal izložbe i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

– Veliku pomoć izložbi je pružilo gotov 40 vatrogaskinja i vatrogasaca iz 20 vatrogasnih organizacija s informacijama, fotografijama i predmetima. Posebna zahvala ide našim vatrogaskinjama, jer bez vas ovu ovu krasnu priču ne bismo mogli predstaviti javnosti – rekao je autor izložbe Runjić.

Predstavnik Gradskog ureda za kulturnu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Veljko Mihalić pozdravio je okupljene u ime gradonačelnika Tomislava Tomaševića. U svom govoru je pohvalio ulogu vatrogaskinja u društvu, od požara i potresa do kulturnih aktivnosti te je rekao da je Grad Zagreb ponosan na domaćinstvo izložbe koja pokriva jednu ovako društveno važnu temu. 

Iskustvo u radu u vatrogastvu su s publikom podjelile Sabina Kucelj, vatrogaskinja iz DVD-a Trešnjevka i Jasmina Leljak, vatrogaskinja iz JVP Grada Zaprešića.

Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku Gordan filinić je istaknuo da je ponisan na ulogu vatrogaskinja u hrvatskom vatrogastvu. U znak dugogodišnje suradnje, uručio je predstavniku Tehničkog muzeja zahvalnicu i otvorio izložbu.

Nakon otvaranja posjetitelji su pogledali natjecateljsku vježbu koju je izvelo žensko A djeljenje DVD-a Kašina. 

Izložbu je moguće pogledati do 4. kolovoza u terminima:
utorak-petak: 11:00 do 19:00
subota – nedjelja: 10:00 do 14:00
ponedjeljak i praznici: zatvoreno

Ulaz na izložbu je besplatan.