Održana 3. manifestacija Kako su požare gasili naši stari?

U subotu 25. kolovoza, ispred Muzeja hrvatskog vatrogastva održana je za posjetitelje ŠPANCIRFESTA 3. manifestacija “Kako su požare gasili naši stari?”. Na početku programa sve posjetitelje i goste je pozdravio voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić te istaknuo da je cilj manifestacije prikazivanje stare vatrogasne opreme i načina gašenja požara, kako bi pojetitelji iz prve ruke doživjeli ovaj dio vatrogasne povijesi.

Nakon kratkog uvoda, posjetitelji su sudjelovali u “gašenju požara” pomoću kanti koje su prenosili od ruke do ruke. Potom je uslijedilo predstavljanje stare ručne vatrogasne štrcaljke sa kraja 19. stoljeća iz DVD-a Nova Ves. Moderniji pristup gašenju požara prikazali su vatrogasci DVD-a Strmec Podravski koji su predstavili motornu vatrogasnu štrcaljku  iz 1937. Zadnja u nizu prezentacija je bila predstavljanje i rad s vozilom TAM 170 iz 1982. godine DVD-a Novi Marof.

Uz opremu korištenu na prezentacijama, predstavljena su i vozila JVP-a Varaždin i DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Nakon završetka prezentacije, posjetitelji su razgledali i stalni postav Muzeja.

– Muzej hrvatskog vatrogastva je uspješno organizirao 3. manifestaciju kojom je cilj očuvanje hrvatske vatrogasne povijesti. Svake godine bilježimo sve više posjetitelja na našem događanju. Posebno zahvaljujem DVD-u Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, DVD-u Strmec Podravski, DVD-u Nova Ves, DVD-u Novi Marof i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina čiji se pripadnici trude da očuvaju vrijedne povijesne predmeti i predstave građanima oživljenu vatrogasnu povijest – rekao nam je voditelj Muzeja Runjić.