Novi predmeti u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva je i u 2018. godini nastavio sa prikupljanjem vrijednih predmeta iz povijesti hrvatskog vatrogastva. Tako je Početkom godine nabavljeno više predmeta koji su pripadala-Miroslavu Neuman, vatrogascu iz DVD-a Osijek Gornji grad. Predmete smo nabavili preko njegove unuke, gospođe Ljerke Albus. Zahvaljujući ovoj nabavi muzej je bogatiji za diplomu, remen sa vatrogasnom kopčom, časničku kacigu te iznimno zanimljiv kratki vatrogasni mač. Svi predmeti su iz razdoblja dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća.

Zbirku ručnih i motornih štrcaljki upotpunila je prikolica na kojoj se nalazi pumpa Rosenbauer, iz oko 1980. godine. Ovaj predmet smo nabavili od DVD-a Lužani, i sa njim smo zatvorili priču o vatrogasnim štrcaljkama montiranima na prikolice. Ovako smo predstavili jedan od najvažnijih komada vatrogasne opreme dobrovoljnih vatrogasnih društava u drugoj polovini 20. stoljeća.

Zbirka vatrogasnih armatura je također bogatija za 4 C i jednu B mlaznicu, koje su koristili vatrogasci DVD-a Buzin. Tako Muzej sada ima 15 mlaznica raznih namjena, a planiramo ih izložiti u posebnoj vitrini.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su ustupili predmete iz svojih zbirki za potrebe Muzeja hrvatskog vatrogastva. Također pozivamo sve pojedince i organizacije da ustupe stare vatrogasne predmetu Muzeju. Svi predmeti će biti obrađeni te uvršteni u postav ili pohranjeni. Uz predmet će biti postavljena legenda s napisanim izvorom, tj. prethodnim vlasnikom predmeta. Na ovaj način možete pomoći očuvanje hrvatske vatrogasne povijesti.