Obilježena 80. obljetnica smrti Mirka Kolarića

U utorak 25. rujna 2018.  godine ispred vatrogasnog doma Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, postavljanjem vijenaca na bistu Mirku Kolariću, učitelju hrvatskih vatrogasaca, obilježena je 80. obljetnica njegove smrti.

Prigodnoj svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice županije Varaždinske Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZŽ Varaždinske i Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec te vatrogasci Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

– Naš Varaždinac Mirko Kolarić, ostavio je dubok trag u hrvatskom vatrogastvu, kao učitelj, vatrogasni stručnjak i autor. Njegov nemjerljiv doprinos hrvatskom vatrogastvu osjećamo i danas, stoga je imperativ održavati sjećanje na ovu veliku vatrogasnu ličnost, učitelja hrvatskih vatrogasaca – rekao je ovom prilikom predsjednik Vukalović.

Mirko Kolarić rodio se 18. listopada 1850. godine u Varaždinu. Pučku školu završio je u Grubišnom Polju, a niže razrede gimnazije u Varaždinu. Izučio je brijački zanat i jedanaest godina samostalno vodio brijačnicu u Varaždinu. Priključio se kao dobrovoljni vatrogasac Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu 1868. U početku je bio “štrcar”, a zatim “vođa štrcara”, “vježbatelj”, “gasilanar” (spremištar), zapovjednik vatrogasne jedinice i član Upravnog odbora.

Na prijedlog Đure Deželića, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zagrebu, Mirko Kolarić je bez natječaja doveden na mjesto “vježbatelja” i “gasilanara“. Obavlja dužnost vatrogasnog učitelja, a 1893. izabran je za tajnika Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, te je  na toj dužnosti ostao do 1928. godine. Uz obučavanje velikog broja hrvatskih vatrogasaca, Kolarić je napisao niz knjiga i članaka o gašenju požara. Umro je 25. rujna 1938. godine.

Zbog svih zasluga koje je Mirko Kolarić imao u organiziranju hrvatskog vatrogastva, nagrada za životno djelo operativnih vatrogasaca nosi njegovo ime, a Hrvatska vatrogasna zajednica je objavila knjigu o životu i djelu ovog zaslužnog vatrogasca.