NA DANAŠNJI DAN: Treće međunarodno natjecanje vatrogasaca, Karlovac 1966.

U godini velikih obljetnica za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, prisjećamo se i Trećeg međunarodnog natjecanje vatrogasaca Međunarodnog komiteta za preventivnu zaštitu i vatrogastvo (CTIF), održanog u Karlovcu od 3. do 11. rujna 1966. godine. Održavanjem vatrogasne olimpijade u Karlovcu, prve na području Hrvatske, svjetska vatrogasna obitelj je odala počast tadašnjem hrvatskom i jugoslavenskom vatrogastvu. Održavanjem druge vatrogasne  olimpijade na području Hrvatske u Varaždinu 2005., Hrvatska je ušla u uski krug zemalja koje su više puta organizirale ovo najprestižnije svjetsko vatrogasno natjecanje.

Sama manifestacija nije imala samo  vatrogasno-natjecateljski karakter već je prikazana, kulturna, promidžbena i gospodarska djelatnost povezana sa vatrogastvom. U suvremenim novinskim zapisima vidimo  snažnu političku notu u govorima domaćih dužnosnika, koja je na tragu ondašnje državne vanjske politike. Vatrogastvo se navodi kao bitan element suradnje među narodima, a ovakva događanja bi trebala pridonijeti međusobnom zbližavanju i smanjivanju političkih i svjetonazorskih razlika. O važnosti događanju za tadašnju državu, govori i posjet Josipa Broza Tita natjecanju te angažman najznačajnijih medija na izvještavanju sa olimpijade.

Pripreme za održavanje 3. međunarodnog natjecanja vatrogasaca 

Nakon što su na prethodne dvije olimpijade u Bad Godesbergu (SR Njemačka, 1961.) i Mulhousenu (Francuska, 1963.) vatrogasci DVD Karlovac osvojili zlato, čast organiziranja međunarodne vatrogasne manifestacije pripala je Vatrogasnom savezu Jugoslavije. Predsjedništvo VSJ je razmotrilo prijavu 21 grada za domaćinstvo olimpijade, te je zbog najboljih uvjeta koje pruža, kao domaćin izabran Karlovac. Za pokrovitelja manifestacije proglašen je Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Odluka kojom je Karlovcu pripala čast domaćinstva vatrogasne olimpijade potvrđena je na sjednici Stalnog savjeta CTIF-a u Rivi u Italiji u listopadu 1965. godine, gdje su određene i propozicije i program natjecanja.

Uslijedile su pripreme za održavanje samog natjecanja, koje je bilo značajan organizacijski i logistički pothvat. Časopis „Protivpožarna zaštita“ od prvog broja za 1966. godinu redovito objavljuje materijale vezane za održavanje vatrogasne olimpijade, od poziva sudionicima, preko pravilnika za natjecanje muških vatrogasnih ekipa do programa popratnih aktivnosti. Karlovac je dobio vrhunsku turističku reklamu, a za potrebe natjecatelja i posjetitelja angažirani su državni i privatni turistički kapaciteti, tj. „600 kreveta u hotelima i 200 u privatnim kućama“(Protivožarna zaštita, str. 2, 3/1966) dok je smještaj natjecatelja organiziran u natjecateljskom logoru „Petrova gora“,  koji je imao sve potrebne uvjete za rad. Ivan Jurković, predsjednik Socijalističkog saveza općine Karlovac u svom izvještaju za „Protivpožarnu zaštitu“ (4/1966) navodi pripreme koje se odvijaju u Karlovcu, kroz uređenje objekata i pripreme terena za natjecanje pred hotelom Korana.

Savezne kvalifikacije za izbor predstavnika Jugoslavije koji će nastupiti  na olimpijadi održane su 2. i 3. srpnja u Karlovcu. Na natjecanje se plasiralo ukupno 10 ekipe, od kojih iz Hrvatske ekipa Profesionalne vatrogasne jedinice Varaždin. DVD Karlovac kao domaćini su stekli izravno pravo nastupa.

Tijek i rezultati natjecanja

U utorak 6. rujna svečano je otvoreno 3. međunarodno natjecanje vatrogasaca. Na samom otvaranju na natjecateljskom terenu bilo je prisutno 1200 natjecatelja (sudionici olimpijade i natjecanja mladeži i žena VSJ). Na svečanom otvorenju prisutne su pozdravili Josip Boljkovac, predsjednik skupštine općine Karlovac, Esad Čengić, predsjednik VSJ, Josef Holaubek, predsjednik CTIF-a, Albert Bürger, predsjednik Međunarodne komisije za vatrogastvo CTIF-a. Natjecanje je otvorio izaslanik Predsjednika Republike, Savezni sekretar za unutarnje poslove Milan Mišković. Pročitano je i pismo Josipa Broza Tita sudionicima natjecanja. Rečenica iz ovog pisma „ Sve on što vi spasite od sigurnog uništenja značajan je doprinos  materijalnom blagostanju društva i ljudskoj sreći.“, korištena je na naslovnici časopisa „Protivpožarna zaštita“.

Tito je 7. rujna posjetio Karlovac i natjecanje  u pratnji supruge i visokih predstavnika vlasti. Susreo sa predstavnicima VSJ , predstavnicima CTIF-a te posjetio izložbu vatrogasne opreme.

Na natjecanju je sudjelovalo 86 ekipa, od čega 1 ženska ekipa  iz 13 zemalja sa 860 natjecatelja.  Tako je nastupilo po 11 ekipa iz Austrije, Jugoslavije i SR Njemačke, 10 iz Belgije, Francuska i Italija sa 8 ekipa, Danska sa 7 ekipa, Čehoslovačka sa 5 ekipa, Poljska sa 4 ekipe, Nizozemska i Mađarska sa po 3 ekipe i Luksemburg sa 2 ekipe. Natjecanje je održano u disciplinama „vježba napada gašenja bez upotrebe vode“ (vježba sa motornom štrcaljkom) i štafetna utrka s preprekama.  Na ovom natjecanju je po prvi put nastupila ekipa žena iz tadašnje Čehoslovačke i ekipa vatrogasne mladeži iz Njemačke. Svoj program su izvele i ekipe vatrogasaca sportaša iz SSSR-a i vatrogasci gimnastičari iz Italije. Službeni program natjecanja održan je 7., 8. i 9. rujna.

Uz vatrogasnu olimpijadu, održano je natjecanje žena, pionira i omladinaca Jugoslavije prema natjecateljskim propozicijama Vatrogasnog saveza Jugoslavije održano je 8. i 10. rujna.

Svečanost zatvaranja natjecanja započela je u subotu 10. rujna u 16:00 sati. Organiziran je svečani mimohod sudionika i vatrogasnih vozila. Potom je uslijedila podjela nagrada i diploma. Obje ekipe iz Hrvatske su ostvarile brončane medalje.

Popratni program

U sklopu olimpijade održana je međunarodna izložba vatrogasnih uređaja, opreme i sredstava za protupožarnu zaštitu, koju je predstavilo 31 domaći i 13 stranih izlagača. Tako su svoj proizvodni program predstavili TAM iz Maribora, Pastor iz Zagreba, Vatrosprem iz Beograda, Slavonski partizan iz Slavonskog Brod, Kontex iz Karlovca te Vatrotehna iz Zagreba. Održani su i međunarodni festival filma sa vatrogasnom tematikom, izložba stručne literature, časopisa i novina iz područja zaštite od požara, izložba „Protivpožarna zaštita u umjetničkoj fotografiji“ te  fotografija i umjetničkih radova na temu vatre i vatrogasaca. Sve navedene izložbe su imale natjecateljski karakter te su stručne komisije dodjeljivale nagrade najuspješnijima. Djeca iz Karlovca su pripremila crteže za izložbu „Vatra i vatrogasci“.

Treće međunarodno natjecanje vatrogasaca ocjenjeno je visokim ocjenama od strane vrha CTIF-a, VSJ i samih sudionika, te je učvrstilo položaj Hrvatske i tadašnje Jugoslavije na međunarodno vatrogasnoj karti. Čast koju je time dobilo hrvatsko vatrogastvo nastavili su braniti naši olimpijci sjajnim nastupima na idućim olimpijadama te kroz organizaciju  međunarodnog natjecanja vatrogasaca u Varaždinu 2005.

EKIPA DVD-A KARLOVAC: zapovjednik Josip Gašparac, Berislav Foscio, Boris Sajevac, Vjekoslav Pavlek, Ivan Polović, Marijan Besednik, Stjepan Brozović, Juraj Ćuk, Andrija Petrić, Stanko Skupnjak

EKIPA PVJ VARAŽDIN: zapovjednik Zvonko Biškup, Đuro Košić, Mato Babić, Zlatko Lacković, Jakob Siročić, Antun Horvat, Zlatko Ister, Josip Trojak, Stjepan Gajski, Stjepan Štefičar.

Izvor: Protivpožarna zaštita, 1966.

Kirinčić, Novak; 135 godina Hrvatske vatrogasne zajednice, Zagreb, 2011

Autor: Vedran Runjić

Foto: Arhiva HVZ-a, Muzej hrvatskog vatrogastva, Zvonko Biškup