Otvoren Muzej hrvatskog vatrogastva

U sklopu proslave 150. obljetnice osnutka Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 13. lipnja otvorena je obnovljena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu koju je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Nakon presijecanja svečane vrpce, Predsjednik je uz pratnju visokih uzvanika obišao postav Muzeja te izrazio interes za bogatom povijesti hrvatskog vatrogastva. Istaknuo je ulogu vatrogasaca od početka djelovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih postrojbi kako pri intervencijama tako i u društvenom životu. Po završetku obilaska Muzeja, predsjednik Josipović se upisao u knjigu dojmova.

Cilj Muzeja hrvatskog vatrogastva je prezentirati široj javnosti vrijednu vatrogasnu povijesnu građu s područja Hrvatske. Muzej hrvatskog vatrogastva se naslanja na vatrogasnu zbirku DVD-a Varaždin postavljenu 1966., te na Muzej vatrogastva otvoren 1994. u Varaždinu. Varaždinski vatrogasci su potpisali ugovor s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom na 99 godina, sa ciljem povećanja muzejskog postava i tematskog širenja na područje cijele Hrvatske. Muzejski postav su postavili muzejski savjetnik u mirovini Miroslav Klemm i kustos muzeja Vedran Runjić.

U Muzeju se nalazi oko 1200 predmeta, dok je u stalnom postavu izloženo njih 300. U prizemlju su izložene vožnjače, vatrogasni agregati te armature. Tu je smješten jedan od najvrjednijih eksponata, parna štrcaljka tvrtke Smekal iz Češke, iz 1903.g., koju je DVD Cvetković posudio HVZ-u za izlaganje u Muzeju. Na katu se nalazi dokumentacija i fotografije vezane uz HVZ, Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, te ostale vatrogasne postrojbe s područja cijele Hrvatske. Posjetitelji ovdje mogu vidjeti vrijednu zbirku odlikovanja i vatrogasnih kaciga među kojima se ističe kaciga Mirka Kolarića.

Za ovu svečanu prigodu je tiskana i brošura Muzej hrvatskog vatrogastva.

Zbirka Hrvatskog vatrogasnog muzeja će se stalno širiti i po potrebama mijenjati stoga pozivamo sve vatrogasne organizacije da svoju povijesnu građu ustupe za izlaganje u Muzeju.

Hrvatska vatrogasna zajednica se ujedno zahvaljuje Miroslavu Klemmu za stručne savjete, Mirku Svetecu, svim članovima Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti, posebno Ivanu Bajiću, te svim članovima DVD-a i JVP-a Varaždin što su pomogli da i Hrvatska dobije svoj nacionalni muzej vatrogastva.