Muzej dobio na korištenje skladište MORH-a

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i hrvatska vatrogasna zajednica su krajem listopada 2019. godine potpisali sporazum o dodjeli na privremeno korištenje skladišta u vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu, a za potrebe skladištenja muzejskih eksponata velikih dimenzija. Primopredaja skladišta je obavljena 20. veljače 2020. godine.

Muzej hrvatskog vatrogastva je od početka djelovanja dobio niz upita za izlaganje starih vatrogasniih vozila, koje bi društva posudila, poklonila ili prodala Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Preuzimanje takvih predmeta nije bilo moguće zbog nedostatka prostora u Muzeju. Kako bi došli do prostora za skladištenje i tako uspjeli spasiti vrijedna stara vatrogasna vozila, koje planiramo izložiti po proširenju Muzeja u prostoru koji sada koristi Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina, Hrvatska vatrogasna zajednica je stupila u kontakt s Ministarstvom obrane. Nakon prezentacije projekta skladištenja starih vozila za potrebe Muzeja, MORH je odobrio molbu.

Nakon primopredaje, planirano je čišćenje objekta i spremanje prvih vozila u ovaj prostor. Na popisu muzejskih eksponata koji će na ovaj način biti spašeni nalaze se navalna vozila Opel Blitz, Dennis i TAM Pionir, navalno vozilo i vozilo za gašenje prahom na šasiji TAM 4500, kombi vozilo IMV. Također planiramo uskladištiti motorne i ručne vatrogasne štrcaljke koje trenutno nisu izložene u Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Ovom prilikom pozivamo sve koji posjeduju staru vatrogasnu opremu većih dimenzija, a koju bi htjeli uskladištiti u svrhu izlaganja u Muzeju hrvatskog vatrogastva, da nam se obrate na e-mail: muzej@hvz.hr