Muzej hrvatskog vatrogastva sudjelovao u Međunarodnom danu turističkih vodiča

U sklopu Međunarodnog dana turističkih vodiča, članice i članovi Udruge turističkih vodiča i pratitelja Varaždin organizirale su u subotu 22. veljače bogat program za sve građane i posjetitelje ovog baroknog grada. Članice Udruge, odjevene u povijesne ličnosti, šetnjom kroz samo središte Varaždina, ispričale su posjetiteljima priča o 26. travnju 1776. godine, kada je katastrofalni požar gotovo uništio tadašnji glavni grad Hrvatske. Tako su svi zainteresirani saznali kako su ovaj katastrofalni događaj doživjele Suzana Malatinski, udova Drašković, barunica Katarina Patačić, carica i kraljica Marija Terezija te druge povijesne ličnosti, ali i obični pučani i opatice.

Šetnja Varaždinom je završila u Muzeju hrvatskog vatrogastva, gdje je zainteresiranima ispričana priča o osnutku Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora te o ulozi Varaždina u hrvatskom vatrogastvu od druge polovine 19. stoljeća do danas. Ova edukativna šetnja je završila razgledavanjem Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, čiji su zaposlenici prezentirali opremu i ustroj današnjeg varaždinskog vatrogastva.

Sudjelovanjem Muzeja hrvatskog vatrogastva u ovoj aktivnosti, još je jednom prezentirana povezanost Varaždina i vatrogastvu široj javnosti. Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Varaždina i Udruzi turističkih vodiča i pratitelja Varaždin koje su nam omogućile sudjelovanje u manifestaciji.