Sanacija krova (DVD Budaševo)

Zagreb, 22.3.2020.; 6.23; 5.6 prema Richteru

Petrinja, 28.12.2020., 6.28; 5.2 prema Richteru

Petrinja , 29.12.2020.; 12.19; 6.4 prema Richteru

U ožujku 2020. Hrvatska i cijeli svijet se suočavaju s krizom uzrokovanom koronavirusom. Počinje lockdown, stanovništvo se prilagođava drugačijem načinu život, s ograničenjima i sa strahom za vlastitu egzistenciju. Dodatni udarac u ionako teškoj situaciji stiže u 6:23 minute kada potres jakosti 5.6 prema Richteru pogađa Zagreb i okolicu.

Prvi na teren izlaze vatrogasci. Njihova priča počinje minutu nakon potresa, kada je došla prva dojava o potrebi za angažmanom vatrogasaca na spašavanju građana, gašenju požara u objektima i otklanjanju posljedica potresa. Zagrebačkim kolegama uskoro su se pridružili vatrogasci iz više županija. Od te prve minute nižu se intervencije jedna za drugom, a angažman vatrogasaca traje gotovo do ljeta.

Nažalost, serija jačih potresa je krajem prošle godine pogodila područje Sisačko-moslavačke županije. Potres je pogodio i susjedne županije, a zgrade koje su pretrpjele štete u ožujku na području Zagreba, dodatno su oštećene. Vatrogasci su opet minutu nakon potresa krenuli na intervencije, a njihov angažman traje i danas.

Ova izložba kroz fotografije, info plakate i vatrogasnu opremu govori o angažmanu vatrogasaca na sanaciji posljedica zagrebačkog i petrinjskog potresa. Cilj je podići svijest kod posjetitelja o humanosti vatrogasnog poziva i prikazati na koji način su sve vatrogasci djelovali na ublažavanju posljedica ove nesreće. Također, prikazujemo vatrogasce kao službu obučenu ne samo za gašenje požara objekata i otvorenog prostora, već kao službu spremnu za odgovor na sve vrste opasnosti, koje je u ovom slučaju donijela nepredvidiva prirodna sila.

Pogledajte izložbu i naučite više o angažmanu vatrogasca u slučaju potresa, o opremi koju koriste, te o načinima na koji pomažu građanima i kad ne sudjeluju na intervencijama.

I poželite da nikad više ne proživimo minutu nakon potresa.