Od parne do motorne štrcaljke

U digitalnoj Noći muzeja, vodimo vas u šetnju stalnim postavom Muzeja kroz izložbu fotografija autora Nevena Petrovića. Autor je kroz seriju fotografija, nastalih u ljeto 2019. godine prikazao najzanimljivije detalje iz našeg i vašeg Muzeja.

Muzej hrvatskog vatrogastva nalazi se u Varaždinu u sklopu objekta Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Na 400 kvadrata izložbenog prostor kroz 350 izloženih predmeta prezentirana je priča o razvoju hrvatskog vatrogastva.

U prizemlju se u dvije prostorije nalaze ručne i motorne vatrogasne štrcaljke, parna vatrogasna štrcaljka, odore, vatrogasne armature i cijevi i ostala vatrogasna oprema korištena na intervencijama od sredine 19. stoljeća do početka 21. stoljeća. Uz opremu izložene su fotografije i info plakati koji svjedoče o načinima borbe protiv požara u prošlim vremenima.

Na katu se  nalaze fotografije, dokumenti, kacige, odore i bogata zbirka vatrogasnih odlikovanja. Prostor je tematski podijeljen u 3 cjeline. U Varaždinskoj sobi ispričana je priča o osnutku Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu te o razvoju Hrvatske vatrogasne zajednice. Slijedi prostorija posvećena razvoju vatrogastva u ostatku Hrvatske od sredine 19. stoljeća do početka 2. svjetskog rata. U zadnjoj prostoriji na katu nalazi se postav posvećen vatrogastvu u Hrvatskoj od druge polovine 20. stoljeća do danas. Ovu prostoriju koristimo za potrebe povremenih izložbi.

Već kad nismo otvoreni u Noći muzeja, pogledajte iz udobnosti vašeg dnevnog boravka vrijedne vatrogasne predmete koje čuvamo u našem postavu.