Izložba Vatrogasni vjesnik 1896. – 2017 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 1. lipnja 2017. godine otvorena je izložba naslovnica časopisa „Vatrogasni vjesnik“ povodom 121. obljetnice izlaženja hrvatskog vatrogasnog glasila.

Ovom je prilikom javnosti predstavljen projekt digitalizacije starih izdanja „Vatrogasnog vjesnika“. Na svečanosti otvaranja prisustvovali su ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc Tatijana Petrić, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, zapovjednik Vatrogasne zajednice županije Primorsko-goranske Mladen Šćulac, autori izloženih naslovnica te brojni gosti i građani.

Na početku otvaranja sve prisutne je pozdravila ravnateljica Petrić te istaknula da je iznimno ponosna na suradnju s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te na mogućnost promoviranja jedne humane djelatnosti kao što je vatrogastvo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Načelnik Popović je istaknuo ulogu Hrvatske vatrogasne zajednice u samim počecima osnivanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj. Dotaknuo se prve vatrogasne literature te uloge časopisa u formiranju modernog hrvatskog vatrogastva.

–Zahvaljujem vodstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice što je prepoznala važnost i ulogu vatrogasnog časopisa u cjelokupnoj hrvatskoj kulturi i povijesti, rekao je Popović.

Urednica časopisa „Vatrogasni vjesnik“ Nina Francetić osvrnula se na ulogu koju časopis ima danas u hrvatskom vatrogastvu. Časopis je nastavio tradiciju izvještavanja o novitetima u hrvatskom i svjetskom vatrogastvu, o intervencijama te radu vatrogasnih društava.

– Unatoč novim tehnologijama, tiskano izdanje „Vatrogasnog vjesnika“ ima svoju budućnost zbog krajnjih korisnika, a to su vatrogasci koji su temelj sigurnosti svakog društva, rekla je urednica Francetić. Ujedno je dodala kako se ovom izložbom daje zahvala svim urednicima i autorima koji su sudjelovali i još uvijek sudjeluju u nastajanju svakog broja ovog mjesečnika.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić je spomenuo da je ideja za izložbu nastala 2014. kada je Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom krenula u projekt digitalizacije starih brojeva „Vatrogasnog vjesnika“ koji su dostupni na internetu. Također je istaknuo da su naslovnice izabrane prema kriteriju tema koje obrađuju te prema vizualnoj atraktivnosti.

Posjetitelji su do 13. lipnja u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mogli vidjeti 25 naslovnica časopisa „Vatrogasni vjesnik“ od prvog izdanja do prigodnog izdanja kojim je obilježena 120 obljetnica izlaženja časopisa. Izložba je vizualno obogaćena originalnim brojevima časopisa iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice te predmetima iz Muzeja hrvatskog vatrogastva.