Detalj iz prizemlja Muzeja

Pozivamo sve zainteresirane vatrogasne organizacije i pojedince da vrijedne predmete iz vatrogasne povijesti ustupe Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) u sastavu Hrvatske vatrogasne zajednice djeluje od 2014. godine. Cilj Muzeja je prikupiti, obraditi i prikazati predmete vezane za hrvatsku vatrogasnu povijest kako bi ih sačuvali za buduće generacije i kroz njih ispričali priču o razvoju cjelokupnog hrvatskog vatrogastva, od pojave prvih pisanih pravilnika za zaštitu od požara u gradovima, preko osnutka vatrogasnih organizacija do danas.

Pozivamo sve vatrogasne organizacije da Muzeju poklone:

  • vatrogasne armature, vatrogasne cijevi, odore i zaštitnu opremu
  • vatrogasne zastave, ambleme društava, medalje
  • fotografije (fizički ili u digitalnom obliku)

knjige i ostalu vatrogasnu literature, kalendare, suvenire i drugu memorabiliju

Također Vas pozivamo da dostavite podatke o predmetima većih dimenzija (motorne pumpe, ručne pumpe, vatrogasna motorna vozila) koje planirate donirati Muzeju, kako bi napravili plan za preuzimanje i skladištenje navedenih predmeta.

Predmete možete poslati poštom ili osobno dostaviti u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Selska cesta 90a, Zagreb. Svi predmeti će biti evidentirani sa podacima o donatoru. Predmeti koji nisu uvršteni u stalni postav, bit će obrađeni i pravilno uskladišteni te predstavljeni na tematskim izložbama.

Na ovaj način možemo zajednički sačuvati značajne segmente hrvatske vatrogasne povijesti i kvalitetno ih prezentirati javnosti.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, vedran.runjic@hvz.hr, 01/3689 – 164.