DANAS ČITAMO – Đorđe Ličina; Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina

Gotovo svake godine na području jedne male zemlje kao što je Hrvatska, dogodi se nekoliko posebno teških nesreća. Novine, televizijske kuće i internet portali bilježe događanja s mjesta nesreće, a udarne vijesti dolaze jedna za drugim. Nakon nekog vremena, ove vijesti postupno odlaze u zaborav. Teških nesreća se sjetimo dok gledamo televizijski presjek s najvažnijim događajima u godini na izmaku, na obljetnice događaja, prelistavajući novinske arhive ili prolazeći kraj spomenika stradalima.

Kako bi ove događaje otrgnuo zaboravu, novinar i publicist Đorđe Ličina je napravio pregled najvećih nesreća u novijoj hrvatskoj povijestio i uobličio ih u knjigu pod naslovom „Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina“. Knjiga je tiskana 2014. godine i tematski obuhvaća nešto duže vremensko razdoblje no što to naslov sugerira, od 1900. do 2013. godine. Autor je svakom događanju dodijelio po nekoliko stranica knjige, zavisno o dostupnoj dokumentaciji i arhivskoj građi. Nije se ograničio samo na teritorij Hrvatske ili na događaja uz samu granicu (prvenstveno na rijekama Savi i Dravi), već je opisao i niz pomorskih nesreća u kojima su stradali naši pomorci.  Događanja nisu opisana suhoparno, samo sa statističkim podacima o broju mrtvih i ozlijeđenih, već je autor dodao i priče o ljudima koji su stradali ili sudjelovali u spašavanju. Uz tekst nalaze se i fotografije te kopije novinskih članaka. Svako poglavlje završava s kratkim informacijama o sličnim događajima u Hrvatskoj te o najvećim nesrećama u susjednim državama i  Svijetu. Broj nesreća, razlozi zbog kojih su se dogodile te broj stradalih, šokirati će i današnjeg čitatelja, naviklog na bezbroj vijesti o nesrećama iz cijelog svijeta, često popraćenih eksplicitnim snimkama uživo s mjesta događanja.

Knjiga je podijeljena u nekoliko tematskih poglavlja: Cestovne nesreće; Eksplozije; Masovna trovanja; Pomorske nesreće; Potresi; Požari; Riječne nesreće; Rudarske nesreće; Tramvajske nesreće; Vremenske nepogode; Zrakoplovne nesreće; Željezničke nesreće i Ostale nesreće. Među navedenim događajima opisan je dobro poznati sudar dvaju zrakoplove kod Vrbovca, nesreća vlaka na kolodvoru Zagreb, požar broda „Ragna Gorton“ u brodogradilištu Viktor Lenac, ali i noviji događaju poput kornatske tragedije, velikih prometnih nesreća turističkih autobusa na autocesti A1 te izlijetanja vlaka u Rudinama.  Također je spomenut već gotovo zaboravljeni požari Bartulićeve palače u Zagrebu iz 1932. godine te svakako najveća požarna tragedija u hrvatskoj povijesti, požar u riječkom rodilištu 1979. godine.

Ova knjiga je svojevrstan spomenik svim stradalima u nizu nesreća koje su se dogodile u hrvatskoj povijesti. Njome je također odana počast hrabrim ljudima koji su sudjelovali u spašavanju. Uz pripadnike snaga sigurnosti i službu hitne pomoći, tu su svakako i brojni vatrogasci, koji su često prvi dolazili na mjesto stradavanja. Zbog niza preciznih informacija, ova knjiga mora biti početna stanica za sve istraživače velikih nesreće, pogotovo za povjesničare vatrogastva, koji planiraju pisati o angažmanu vatrogasnih snaga na ovim nesretnim događajima.

Vedran Runjić