Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Prvim hrvatskim dobrovoljnim vatrogasnim zborom u Varaždinu organizira 1. susret kolekcionara vatrogasne baštine koji će se održati u subotu 25. ožujka 2023. godine u Varaždinu. Lokacija održavanja Susreta je CTIF dvorana Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu (Ulica baruna Trenka 44). Termin održavanja susreta je od 8:00 do 13:00 sati (za izlagače otvoreno od 7:00 sati).

Cilj manifestacije je okupiti kolekcionare vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i široj javnosti predstaviti ovaj zanimljiv hobi. Posjetitelji će tako moći vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu. Svoje sudjelovanje na Susretu su najavili članovi Varaždinskog kluba kolekcionara i Hrvatske udruge kolekcionara bajuneta Trolist te samostalni izlagači iz Hrvatske i Slovenije.

Za posjetitelje će biti otvoren stalni postav Muzeja hrvatskog vatrogastva te izložba „Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu“. Ljubitelji moderne vatrogasne opreme će vidjeti vozila Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Ulaz na susret i popratna događanja je besplatan.

Pozivamo sve zainteresirane da posjete Susret i Muzej hrvatskog vatrogastva kako bi upoznali ovaj zanimljiv hobi i čuvare vatrogasne povijesti.

Raspored događanja:
8:00 – 13:00 Susret kolekcionara vatrogasne baštine – razgledavanje, razmjena, druženje
8:00 – 13:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva
8:00 – 13:00 Razgledavanje vatrogasne opreme
10:00 Organizirano vodstvo po Muzeju hrvatskog vatrogastva
11:30 Organizirano vodstvo po Muzeju hrvatskog vatrogastva

Kontakt: muzej@hvz.hr; 091/112-0013

Detalj iz prizemlja Muzeja

Pozivamo sve zainteresirane vatrogasne organizacije i pojedince da vrijedne predmete iz vatrogasne povijesti ustupe Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) u sastavu Hrvatske vatrogasne zajednice djeluje od 2014. godine. Cilj Muzeja je prikupiti, obraditi i prikazati predmete vezane za hrvatsku vatrogasnu povijest kako bi ih sačuvali za buduće generacije i kroz njih ispričali priču o razvoju cjelokupnog hrvatskog vatrogastva, od pojave prvih pisanih pravilnika za zaštitu od požara u gradovima, preko osnutka vatrogasnih organizacija do danas.

Pozivamo sve vatrogasne organizacije da Muzeju poklone:

  • vatrogasne armature, vatrogasne cijevi, odore i zaštitnu opremu
  • vatrogasne zastave, ambleme društava, medalje
  • fotografije (fizički ili u digitalnom obliku)

knjige i ostalu vatrogasnu literature, kalendare, suvenire i drugu memorabiliju

Također Vas pozivamo da dostavite podatke o predmetima većih dimenzija (motorne pumpe, ručne pumpe, vatrogasna motorna vozila) koje planirate donirati Muzeju, kako bi napravili plan za preuzimanje i skladištenje navedenih predmeta.

Predmete možete poslati poštom ili osobno dostaviti u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Selska cesta 90a, Zagreb. Svi predmeti će biti evidentirani sa podacima o donatoru. Predmeti koji nisu uvršteni u stalni postav, bit će obrađeni i pravilno uskladišteni te predstavljeni na tematskim izložbama.

Na ovaj način možemo zajednički sačuvati značajne segmente hrvatske vatrogasne povijesti i kvalitetno ih prezentirati javnosti.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, vedran.runjic@hvz.hr, 01/3689 – 164.

Lokacija održavanja Susreta je CTIF dvorana Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu (Ulica baruna Trenka 44). Termin održavanja susreta je od 8:00 do 13:00 sati (za izlagače otvoreno od 7:00 sati).

Cilj manifestacije je okupiti kolekcionare vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i široj javnosti predstaviti ovaj zanimljiv hobi. Posjetitelji će tako moći vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila, te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu. Za vrijeme trajanja susreta, posjetitelji mogu pogledati stalni postav Muzeja hrvatskog vatrogastva i opremu Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Kotizacija za sudjelovanje i izlaganje na susretu iznosi jedan amblem za zbirku Muzeja hrvatskog vatrogastva po izlagaču. Ulaz za posjetitelje je besplatan.

Molimo zainteresirane kolekcionare da se za rezervaciju stolova i sve druge upite obrate do 20. ožujka 2023. godine na niže navedenu e-mail adresu.

Molimo sve sudionike da isključivo predstave kolekcije vezane za vatrogastvo.

Molimo Vatrogasne zajednice županija / Grada Zagreba da obavijeste vatrogasne organizacije i kolekcionare sa svog područja zainteresirane za posjet ili sudjelovanje na susretu.

Kontakt osoba za prijave: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013

Preminuo je Antun Novak, dugogodišnji suradnik Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Rođen je 9. svibnja 1942. godine u Žiškovcu, Međimurje. Nastavljajući obiteljsku tradiciju 1956. postaje članom vatrogasne mladeži DVD-a Žiškovec.

Po zaposlenju u Međimurskoj trikotaži Čakovec 1964. pristupio je istoimenom DVD-u, a od 1966. godine započeo je s profesionalnom vatrogasnom službom. Svoj bogati profesionalni vatrogasni put završava u Čakovcu, gdje je ustrojem profesionalne vatrogasne postrojbe od 1981. do 1990. godine bio načelnikom Odjela za inspekcijske poslove i profesionalno vatrogastvo. Početkom osamostaljenja Hrvatske ostaje bez posla u sustavu obrane od požara te odlazi u Sloveniju. Živio je u Murskoj Soboti, gdje je i preminuo 4. veljače 2023. .

Završio je školu za vatrogasne časnike u Vatrogasnoj školi u Zagrebu te Srednju vatrogasnu školu i Višu tehničku za sigurnost na radu i zaštitu od požara, a od 1978. godine promoviran je u zvanje inženjera zaštite od požara. Od 1989. godine je u zvanju višeg vatrogasnog časnika I. klase. Bio je član DVD-a Černelavci. Nositelj je državnog i više vatrogasnih domaćih i stranih odličja, a primio je i niz raznih društvenih priznanja.

Autor je monografija: 70 godina DVD MTČ 1928. – 1998.; Spomenica vatrogastva u Gornjem Kraljevcu 1933. – 2003; Vatrogastvo u Selnici 1882-2002.; Osam desetljeća Vatrogasne zajednice u Međimurju 1925. – 2005.; 80 let Prostovoljnoga gasilskoga društva Černelavci 1925-2005.; Vatrogastvo u Selnici 1882. – 2006.; 120 let Prostovoljnega gasilskega društva Strukovci 1890. – 2010.; 80 let Prostovoljnega gasilskega Društva Prosečka Vas 1930 – 2010.; 120 let gasilske službe in 90 let Prostovoljnega gasilskega društva v Černelavcih.

Autor je i dva stručna rada na međunarodnim simpozijima Povijesnog društva Međimurske županije u Čakovcu: “Međimurje u 2. svjetskom ratu” 2007. godine s temom “Vatrogastvo Međimurja za mađarske okupacije 1941. – 1945.” te “Pomurje u 1. svjetskom ratu” 2011. godine s temom “Vatrogastvo Međimurja i Prekmurja za Austro – Ugarske”. Napisao je niz članaka na temu vatrogastva, protupožarne zaštite i vatrogasne povijesti za “Suvremeno vatrogastvo” i “Vatrogasni vjesnik”.

Koautor je djela Vatrogastvo Međimurja 1875. -1985.; Žiškovec iz zapisa i sjećanja (u kojem je kronika o 55 – godišnjem radu DVD-a Žiškovec); Vodič kroz hrvatsko vatrogastvo; Beznovci ob 100 letnici gasilske službe in 80 let PGD.

Za hrvatsku vatrogasnu povijest iznimno je značajan njegov rad na monografijama Hrvatske vatrogasne zajednice (izdanja za 130., 135., 140. i 145 obljetnicu). Posljednju suradnju s HVZ-om ostvario je kao priređivač zbirke “Sabarana djela hrvatskih vatrogasnih pjesama, recitacija, crtica i iskri”, koja je tiskana krajem 2022. godine..

Ovim putem izražavamo sućut obitelji i suradnicima našeg dragog pokojnika Antuna Novaka.

Počivao u miru.

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji NOĆ MUZEJA, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja. U 18:30 započelo je predavanje i razgovor na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli urednica časopisa “Vatrogasni vjesnik” Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u varogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

 

Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji Anki Drvarek. Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 29 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

 

Što možete vidjeti na izložbi?

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu. Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

I ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva pokazala je da postoji interes za vatrogastvom, ali specifičnim temama koje pokrivaju ovakve tematske izložbe. Pozivamo sve zainteresirane da posjete Muzej hrvatskog vatrogastva kako bi naučili nešto novo o ovom humanom zanimanju.

 

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak 27. siječnja 2023. godine.

Program počinje u 18 sati, a trajati će do 23 sata. Ovogodišnja manifestacija u Muzeju hrvatskog vatrogastva je u znaku vatrogaskinja.

U 18:30 počinje predavanje i razgovor na temu “Žene u vatrogastvu”. Uz priču o uloži žena i njihovom angažmanu u modernom hrvatskom vatrogastvu, svoja iskustva rada u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima predstaviti će vatrogaskinje iz Vatrogasne zajednice županije Varaždinske.

Središnje događanje manifestacije je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”. Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“- svojevrsnu barijeru koja je priječila ženama da se bave “muškim poslom” – preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu. Izložba je realizirana u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a autorski dvojac izložbe čine Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV).

Posjetitelji će također moći vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Raspored događanja:

  • 18:00 – 23:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva
  • 18:00 – 23:00 Razgledavanje vatrogasne opreme
  • 18:30 – 19:30  Predavanje i razgovor: “Žene u vatrogastvu”, CTIF dvorana, Trenkova 44
  • 20:00  Otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”, Izložbena dvorana Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44

Za informacije o programu u Noći muzeja, pratite mrežne stranice Hrvatske vatrogasne zajednice i Muzeja hrvatskog vatrogastva te društvene mreže.

Kontakt: muzej@hvz.hr, 01/3689-164

Promocija kataloga izložbe “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu” će se održati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, u petak 20. siječnja 2023. s početkom u 18.00 sati.

Izložba „Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu“ realizirana je u suradnji i partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva. Po prvi je puta predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza 2022. Izložba daje prikaz povijesti žena u vatrogastvu od 1930-ih godina kada je osnovana prva ženska jedinica samaritanki pa sve do danas kada, usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i stereotipima, svjedočimo rastu broja žena hrvatskom vatrogastvu. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz Zbirke vatrogasne tehnike TMNT-a, predmeti ustupljeni od Hrvatske vatrogasne zajednice/Muzeja hrvatskog vatrogastva te privatni predmeti hrvatskih vatrogaskinja.

O izložbi i katalogu govorit će:
Sanja Bachrach Krištofić, grafička dizajnerica
Vedran Runjić, koautor izložbe i tekstova kataloga
Kosjenka Laszlo Klemar, koautorica izložbe i tekstova kataloga
Barbara Blasin, autorica postava izložbe i grafičkog oblikovanja kataloga
Markita Franulić, urednica kataloga

Katalog izložbe donosi opširne tekstove vezane uz izložbene tematske cjeline, statističke podatke o udjelu i položaju žena u hrvatskom vatrogastvu, izjave vatrogaskinja te bogat slikovni materijal iz povijesti i suvremenosti hrvatskog vatrogastva.

Impresum
Izdavač: Tehnički Muzej Nikola Tesla
Za izdavača: Markita Franulić
Urednica: Markita Franulić
Tekstovi: Kosjenka Laszlo Klemar, Vedran Runjić
Grafičko oblikovanje n: Barbara Blasin
Lektura: Mirta Jurilj
Prijevod: Mirta Jurilj
Tisak: Kerschoffset d.o.o.
Naklada: 300

Promocijom kataloga ujedno najavljujemo predstavljanje izložbe u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Otvorenje izložbe održat će se u petak 27.1.2023.