Povodom Dana 855. protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice primilo 24 pripadnika protupožarne eskadrile
U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku održana je svečanost obilježavanja 30. obljetnice osnutka 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na svečanosti su, uz pripadnike protupožarne eskadrile na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Darkom Kučejem, prisustvovali županijski vatrogasni zapovjednici priobalnih županija Republike Hrvatske, Dino Kozlevac, Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Darko Dukić, Ivan Kovačević i Stjepan Simović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general bojnik Tihomir Kundid, te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

“Protupožarna eskadrila je ponos Republike Hrvatske i važna sastavnica vatrogasnog sustava koja svoje sposobnosti iskazuje kako u Republici Hrvatskoj tako i u drugim državama Europe kada se za to ukaže potreba“ rekao je glavni vatrogasni zapovjednik prilikom obraćanja okupljenim pripadnicama i pripadnicima protupožarne eskadrile i okupljenim uzvanicima te im, pritom, čestitao veliku obljetnicu i zahvalio za sve što čine u gašenju požara otvorenog prostora na području Republike Hrvatske. Posebno je zahvalio pilotima kanadera, air-tractora i helikoptera kao i svom tehničkom osoblju naglasivši da je njihova požrtvovnost, profesionalnost i operativnost u gašenju požara otvorenog prostora i osiguranju učinkovite operativne spremnosti prepoznata u cijeloj Europi. U znak zahvale glavni vatrogasni zapovjednik je 855. protupožarnoj eskadrili Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručio Zahvalnicu za dugogodišnji profesionalni angažman i suradnju u provođenju protupožarnih zadaća povodom 30. obljetnice eskadrile koju je preuzeo pukovnik Kučej kojem je glavni vatrogasni zapovjednik, ujedno, uručio i zlatnu plamenicu za uspješnu provedbu zadaća i uzorno obavljanje službe.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Darko Kučej zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na dodijeljenim priznanjima, istaknuvši kako će pripadnici Hrvatske vojske i dalje obavljati sve svoje zadaće i angažmane na najvišoj razini. Kao sjećanje na ovu obljetnicu, pukovnik Kučej je glavnom vatrogasnom zapovjedniku uručio Uspomenicu s povijesnim pregledom i opisom eskadrile.

Zalužnim djelatnicima eskadrile uručena vatrogasna odlikovanja

Svečanost je nastavljena dodjelom zlatnih plamenica za uspješnu provedbu zadaća i uzorno obavljanje službe koje je glavni vatrogasni zapovjednik uz prisustvo potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i zapovjednika 855. protupožarne eskadrile uručio:
– pukovniku Goranu Vlahoviću, kapetanu CL-415
– časničkom namjesniku Željku Kuriliću, tehničaru letaču
– stožernom naredniku Josipu Maričiću, tehničaru letaču
– stožernom naredniku Predragu Brziću, zrakoplovnom tehničaru
– stožernom naredniku vs Ivan Paleka, zrakoplovnom tehničaru

U svečanoj prigodi glavni vatrogasni zapovjednik uručio je zahvalnice za izniman angažman u provedbi protupožarnih zadaća tijekom protupožarne sezone 2023. godine :
– bjn Milanu Došenu, zamjeniku zapovjednika protupožarne eskadrile
– bjn Igoru Mindoljeviću, kapetanu CL-415, zapovjedniku 2. letačkog voda
– bjn Kristijanu Biliću, pilotu AT-802 i kopilotu CL-415, zapovjedniku 3. letačkog voda
– bjn Krunoslavu Hegedušu, pilotu AT-802
– bjn Ivici Barišiću, kopilotu CL-415
– bjn Bruni Cifrek Kolariću, pilotu AT-802
– stn Vedranu Vedriću, zapovjednik Satnije za ZT opsluživanje i održavanje
– stn Marku Perkoviću, zapovjedniku voda ZT održavanja
– npr Josipu Jelači, kopilotu CL-415
– sžn Jordani Pestić, logistička dočasnica
– sžn Borki Zubak, logistička dočasnica
– sžn Dariu Rudeli, zrakoplovni tehničar
– sžn Goranu Cvitanoviću, zrakoplovni tehničar
– sžn Mladenu Bačko, zrakoplovni tehničar
– sžn Željku Vuksanu, zrakoplovni tehničar
– sžn Draganu Šušiću, zrakoplovni tehničar
– nr Nikici Kneževiću, zrakoplovni tehničar
– pz Ivanu Mikecu, zrakoplovni tehničar

Povijesni pregled i opis eskadrile

855. protupožarna eskadrila osnovana je 1994. godine unajmljivanjem dva zrakoplova Canadair CL-215 od tvrtke Bombardier Aerospace. 1995. godine Republika Hrvatska kupuje dva zrakoplova Canadair CL-215, a 1997. godine i prvi Bombardier CL-415. S vremenom je flota CL-415 narasla na 6 zrakoplova, a zadnji je preuzet 2009. godine. U sastavu eskadrile su i avioni Air-tractor AT-802 te Airtractor AT-802 Fire Boss.
Tijekom Domovinskog rata 855. protupožarna eskadrila je bila bazirana na aerodromu u Splitu. Okončanjem rata eskadrila prelazi na aerodrom Zemunik gdje se nalazi i danas. Do 2001. godine eskadrila je bila u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova a potom prelazi u sastav Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
Misija 855. protupožarne eskadrile je obrana od požara otvorenih područja na teritoriju Republike Hrvatske, a od 2007. godine sudjeluje u gašenjima požara i u drugim državama poput Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Izraela.
Od 2019. godine 855. protupožarna eskadrila sudjeluje i s dva protupožarna aviona Canadair CL-415 u europskom sustavu za obranu od prirodnih katastrofa – RescEU. Ovim projektom EU uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

Foto: MORH

Tekst: Hrvoje Ostović i Željko Cebin

Tema ovogodišnjeg susreta povjesničara vatrogastva, koji će se održati u organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) u listopadu u Ateni, su vatrogasni objekti i građevine. Predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice priprema temu o spomenicima posvećenima vatrogastvu u Hrvatskoj. Kroz različite oblike likovnog izražaja obilježeni su razni događaji iz lokalne vatrogasne povijesti, poput osnutka vatrogasne organizacije, stradavanja vatrogasaca ili je odana počast visokim vatrogasnim dužnosnicima.

Kako bi što kvalitetnije prezentirali temu, pripremili smo upitnik o spomenicima posvećenima vatrogastvu, smještenima bilo u sklopu vatrogasnih objekata ili na nekoj drugoj lokaciji.

U obzir dolaze spomen ploče, spomenici (skulpture, reljefi), kipovi svetaca zaštitnika vatrogastva, ali i murali na temu vatrogastva. Upitnikom tražimo osnovne informacije poput lokacije, dimenzija, imena autora te informacije o događaju kojem je spomenik posvećen. Obradom prikupljenih podataka stvoriti ćemo sliku o ovom važnom segmentu promocije vatrogastva i vatrogasne povijesti.

Upitnik u vidu Google obrasca možete ispuniti od 20. ožujka do 30. travnja 2024. na navedenom linku.
LINK: web.hvz.hr/spomenici.html

Kontakt osoba: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013.

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) nudi posjetiteljima uvid u iznimno zanimljiv razvojni put hrvatskog vatrogastva, kroz prikaz tehničkog razvoja opreme i napredovanja same vatrogasne organizacije. Muzej se rasprostire na 400 m² prostora, a u stalnom postavu je oko 300 predmeta – od vatrogasnih pumpi do odora, fotografija i dokumenata.

Uz stalni postav i ove godine smo pripremili nekoliko zanimljivih događanja. Kako je 2024. godina velikih obljetnica za hrvatsko vatrogastvo, tako smo u Noći muzeja otvorili izložbu posvećenu desetoj obljetnici rada obnovljenog postava Muzeja. Izložbu je moguće pogledati do kraja travnja 2024. godine.

U svibnju, Mjesecu zaštite od požara, otvaramo izložbu posvećenu djelovanju najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva u Hrvatskoj, Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu koje slavi 160. obljetnicu.

Muzej će svoja vrata otvoriti i posjetiteljima tradicionalne manifestacije ŠPANCIRFEST, koja se održava krajem kolovoza.

Razgledavanje stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva je moguće svaki radni dan od 8:00 do 15:00 sati, a za razgledavanje u drugom terminu, kao i za posjet većih grupa, potrebna je prethodna najava. Razgledavanje vodi voditelj Muzeja, po potrebi i na engleskom jeziku. Posjet Muzeju je besplatan. Moguće je posjetiti Muzej uz društvo kućnog ljubimca.

Pozivamo Vas da posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva uvrstite u Vaš program rada te da tako upoznate članove vatrogasnih organizacija s bogatom hrvatskom vatrogasnom povijesti.

Više informacija potražite na: https://mhv.hr/
Virtualna šetnja kroz Muzej hrvatskog vatrogastva: https://mhv.hr/virtualna-setnja/
Kontakt osoba: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013.

Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Koprivnica organizira 2. susret kolekcionara vatrogasne baštine koji će se održati u subotu 18. 5.2024. godine u Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija).

Lokacija održavanja Susreta je Dom mladih Koprivnica (Ulica hrvatske državnosti 10, 48000 Koprivnica). Termin održavanja susreta je od 8:00 do 13:00 sati.

Cilj manifestacije je okupiti kolekcionare vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i široj javnosti predstaviti ovaj zanimljiv hobi. Posjetitelji će tako moći vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila, te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu. Za vrijeme trajanja susreta, posjetitelji mogu pogledati opremu i vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica.

Kotizacija za sudjelovanje i izlaganje na susretu iznosi jedan amblem za zbirku Muzeja hrvatskog vatrogastva po izlagaču. Ulaz za posjetitelje je besplatan.

Molimo zainteresirane kolekcionare da se za rezervaciju stolova i sve druge upite obrate do 1. svibnja 2024. godine na niže navedenu e-mail adresu.

Molimo sve sudionike da isključivo predstave kolekcije vezane za vatrogastvo.

Molimo Vatrogasne zajednice županija / Grada Zagreba da obavijeste vatrogasne organizacije i kolekcionare sa svog područja zainteresirane za posjet ili sudjelovanje na susretu.

Kontakt osoba za prijave: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013

U utorak 27. veljače 2024. godine u Muzeju Međimurja Čakovec održana je radionica za kustose povijesnih i kulturno-povijesnih zbirki muzeja sjeverozapadne Hrvatske. Radionicu je održala muzejska savjetnica dokumentaristica, Jelena Balog Vojak, matičarka prve razine za povijesne muzeje i zbirke iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

Radni sastanak je bio posvećen novom Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije o muzejskoj građi i muzejskoj djelatnosti te načinu ostvarivanja uvida u muzejsku građu i dokumentaciju i promjenama koje donosi za vođenje muzejske dokumentacije.

Djelatnici muzeja su govorili o izazovima s kojima se susreću u radu s povijesnim zbirkama sa naglaskom na muzejskoj dokumentaciji. Problemi nastaju s velikim količinama zaprimljene građe, koja se broji u tisućama predmeta te nekada nije moguće iste inventirati u zakonskom roku. Rješenje za ove situacije je uspostavljanje studijskih zbirki, u kojima je smješten veći broj predmeta, a koji služe za proučavanje određene specifične teme, te nije nužno da budu izloženi u stalnom postavu Muzeja. Također je bilo riječi o zbirkama fotografija i fototeci, koja zapravo predstavlja zbirku fotografija vezanu uz rad ustanove.

Nakon radionice, organizirano je vodstvo po izložbi “Odgajani za uspjeh – Obitelj Legenstein” o ostavštini čakovečke obitelji Legenstein, koja je ostavila trag u kulturnom i sportskom životu Čakovca i okolice između dva svjetska rata.

Ovakve radionice predstavljaju nezamjenjiv način učenja za potrebe djelatnike muzejske struke kroz razmjenu iskustava s kolegama. Posebna zahvala ide muzejskoj savjetnici Spomenki Težak iz Gradskog muzeja Varaždin, matičarki druge razine za povijesne muzeje i zbirke, koja je organizirala radionicu i omogućila predstavniku Muzej hrvatskog vatrogastva sudjelovanje na istoj. Naučeno ćemo primijeniti u radu Muzeja hrvatskog vatrogastva, kroz uspostavljanje studijske zbirke posvećene velikanima hrvatskog vatrogastva.

U sklopu programa Gradskog muzeja Varaždin “Srijeda u Muzeju”, dana 7. veljače 2024. predstavljen je Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, koji ove godine obilježava deset godina rada obnovljenog izložbenog postava.

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, gradu-kolijevci hrvatske vatrogasne tradicije, ima dugu povijest djelovanja. Još 1964. godine DVD Varaždin je povodom 100. obljetnice svog utemeljenja oformio prvu povijesnu zbirku. Kako je broj eksponata rastao, 1993. predloženo je osnivanje Muzeja hrvatskog vatrogastva, koji je otvoren u lipnju 1994. na svečanosti povodom proslave 130. obljetnice rada Prvoga hrvatskoga dobrovoljnoga vatrogasnog zbora u Varaždinu. Zbog porasta broja eksponata, ali i troškova, potpisan je ugovor između Hrvatske vatrogasne zajednice i PHDVZ-a u Varaždinu kojim HVZ preuzima brigu i daljnja ulaganja u Muzej, zahvaljujući čemu je obnovljena zgrada u kojoj se postav nalazi. Novi, obnovljeni postav pripremili su muzejski savjetnik u GMV-u Miroslav Klemm i voditelj MHV-a Vedran Runjić, a otvoren je u lipnju 2014. povodom proslave 150. obljetnice najstarijega vatrogasnog društva u Hrvatskoj.

Muzej je otad obišlo više od 20.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Vatrogastvo je prikazano kroz razvoj tehnike, opreme i ustroja u pojedinim razdobljima, ali i kroz ulogu koju vatrogasne organizacije imaju u hrvatskom društvu. Uz očuvanje vatrogasne baštine i popunjavanje fundusa, cilj Muzeja je i prezentacija vatrogasne povijesti kroz stalne i povremene izložbe, objavu prigodnih izdanja i edukaciju posjetitelja, kao i njegovo pozicioniranje u centar za proučavanje hrvatske vatrogasne povijesti.

O radu Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu govorio je voditelj Muzeja Vedran Runjić. Uz predavanje, prikazan je i promotivni film Muzeja. Predavanje je pratio velik broj građana, a snimku možete pogledati na:

VIDEO PREDAVANJA

FOTO I VIDEO IZVOR: Gradski muzej Varaždin

U sklopu Srijede u Muzeju 7. veljače u palači Herzer  Gradskog muzeja Varaždin predstavlja se Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, koji ove godine obilježava deset godina rada obnovljenog izložbenog postava.

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, gradu-kolijevci hrvatske vatrogasne tradicije, ima dugu povijest djelovanja. Još 1964. godine DVD Varaždin je povodom 100. obljetnice svog utemeljenja oformio prvu povijesnu zbirku. Kako je broj eksponata rastao, 1993. predloženo je osnivanje Muzeja hrvatskog vatrogastva, koji je otvoren u lipnju 1994. na svečanosti povodom proslave 130. obljetnice rada Prvoga hrvatskoga dobrovoljnoga vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Zbog porasta broja eksponata, ali i troškova, potpisan je ugovor između Hrvatske vatrogasne zajednice i PHDVZ-a u Varaždinu kojim HVZ preuzima brigu i daljnja ulaganja u Muzej, zahvaljujući čemu je obnovljena zgrada u kojoj se postav nalazi. Novi, obnovljeni postav pripremili su muzejski savjetnik u GMV-u Miroslav Klemm i voditelj MHV-a Vedran Runjić, a otvoren je u lipnju 2014. povodom proslave 150. obljetnice najstarijega vatrogasnog društva u Hrvatskoj.

Muzej je otad obišlo više od 20.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Vatrogastvo je prikazano kroz razvoj tehnike, opreme i ustroja u pojedinim razdobljima, ali i kroz ulogu koju vatrogasne organizacije imaju u hrvatskom društvu. Uz očuvanje vatrogasne baštine i popunjavanje fundusa, cilj Muzeja je i prezentacija vatrogasne povijesti kroz stalne i povremene izložbe, objavu prigodnih izdanja i edukaciju posjetitelja, kao i njegovo pozicioniranje u centar za proučavanje hrvatske vatrogasne povijesti.

O radu Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu govorit će voditelj te ustanove Vedran Runjić. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

Informacije:

Gradski muzej Varaždin
Šetalište J. J. Strossmayera 3, tel. 042 658 754, 658 750, muzej@gmv.hr
Ravnatelj: Miran Bojanić Morandini, tel. 042 658 751, 099 8090 525.
www.gmv.hr www.facebook.com/GMVarazdin

Muzej hrvatskog vatrogastva
Varaždin, Ulica baruna Trenka 44, muzej@hvz.hr, www.mhv.hr
Voditelj: Vedran Runjić, tel.091 112 0013.

 

Rad na sanaciji posljedica potresa koji su pogodili Zagreb u ožujku te područje Sisačko-moslavačke županije u prosincu 2020. godine predstavlja najveći angažman hrvatskih vatrogasaca na pojedinačnim izvanrednim događajima u povijesti. Broj intervencija, njihova kompleksnost, broj uključenih vatrogasaca te pripadnika svih drugih službi kao i volontera, ali i medijska popraćenost događaja praktički su kao imperativ postavili detaljnu obradu uloge vatrogasaca u ovim događajima, koju je potrebno ovjekovječiti knjigom.

Još dok su intervencije bile u tijeku, izravni sudionici, predvođeni zapovjednikom JVP Grada Zagreba Sinišom Jembrihom, krenuli su u prikupljanje građe, tekstova i fotografija. Ogromnu količinu materijala je trebalo sustavno obraditi i predstaviti na čitateljima zanimljiv način. Glavna urednica izdanja Petra Somek, ispred izdavačke kuće “Meridijani”, je svoj posao odradila na vrhunskom nivou, od podjele na tematska poglavlja do izbora fotografija, grafova, ali i uključivanja priča vatrogasaca i građana o njihovom viđenju događaja. Humor, duh zajedništva zagrebačkih vatrogasaca, ali i male geste dobrih ljudi, uvelike su olakšali rad na terenu, što je savršeno preneseno u tekst.

O opsežnosti teme govori podatak da je u nastajanju fotomonografije svojim tekstovima, fotografijama i kroz ostalu pomoć, sudjelovalo 25 stručnjaka različitih profila. Tekst je popraćen velikim brojem fotografija koje ostaju važan izvor za buduće generacije koje će imati uvid u štete koje su Zagreb i Sisačko-moslavačka županija pretrpjeli, ali i izgled vatrogasne osobne zaštitne opreme te vozila, opreme i uređaja korištenih na sanaciji potresa.

Tema je obrađena kroz 6 glavnih poglavlja. Prvo poglavlje je podijeljeno u dvije cjeline. U prvoj je opisan povijesni razvoj zagrebačkog vatrogastva, od utemeljenja Dobrovoljnog vatrogasnog Društva u Zagrebu 1871. godine, preko osnutka profesionalne vatrogasne postrojbe, do današnjeg vremena. Nakon povijesnog dijela, slijedi opis trenutnog ustrojstva Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, s informacijama o djelovanju dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada. Sve ove vatrogasne organizacije su udružene u Vatrogasnu zajednicu grada Zagreba. Uz statistiku i brojčane podatke opisana je i oprema i vozila zagrebačkih vatrogasaca, s naglaskom na najznačajnijim vozilima korištenima tijekom potresa.

U drugom poglavlju govori se o potresima općenito i zbog čega nastaju. Slijedi opis potresa koji je 9. studenoga 1880. godine pogodio Zagreb. U ovom dijelu knjige predstavljen je i rad hrvatskog znanstvenika svjetskog glasa, oca seizmologije Andrije Mohorovičića. Poglavlje završava seizmološkim podacima o potresu koji je u 6:24 h u nedjelju 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb. Magnituda je iznosila 5,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio VII stupnjeva MCS ljestvice. Posebno su stradali objekti izgrađeni početkom 20. stoljeća, a među njima se ističu kulturne ustanove u kojima su stradali vrijedni povijesni predmeti. Kraj poglavlja donosi prikaz tipičnih šteta na objektima nakon potresa te je opisan sustav ocjene uporabljivosti zgrada.

Poglavlje pod nazivom “Vatrogasci u potresu” počinje općenitim opisom vatrogasnih zadaća kod potresa. Slijedi opis djelovanja zagrebačkih vatrogasaca odmah nakon potresa. U samo nekoliko sati profesionalci i dobrovoljci su zabilježili preko 200 intervencija. Uz izravna spašavanja iz oštećenih zgrada, izvlačenja osoba iz stanova i liftova, zabilježene su intervencije gašenja požara trafostanice na Bukovcu, centrale u Draškovićevoj te krovišta u Kozari putevima. Dojava o požarima na bolnicama na Srebrnjaku i u Petrovoj, te na zagrebačkoj katedrali srećom su se pokazale pogrešnima. Opisan je tzv. potresni način rada koji označava prilagodbu Operativno-komunikacijskog centra JVP Grada Zagreba novim uvjetima, kada su u prvim danima zaprimane tisuće dojava građana i upiti za pomoć. Kroz fotografije i kratke opise prikazani su načini sanacije objekata koje su uključivale privremene mjere sanacije, podupiranje i uklanjanje dijelova objekata. Predstavljene su i posebno zahtjevne akcije u kojima su sudjelovali vatrogasci – uklanjanje dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, podupiranje svodova u Muzeju za umjetnost i obrt, spašavanje Zlatne dvorane Instituta za povijest te podupiranje kora u crkvi u Granešini. Zagrebačkim vatrogascima pomoć su pružili kolege iz brojnih hrvatskih gradova, ali i volonteri “Nindža krovnjače”. Sve ovo se dogodilo praktički na početku pandemije, pa se djelovanje vatrogasaca moralo prilagoditi uvjetima obveznog nošenja maski, održavanja distance i stalnim dezinfekcijama ljudi i opreme. Kraj poglavlja donosi popis zaposlenika JVP Grada Zagreba koji su sudjelovali na sanacija posljedica ovog potresa.

Iskustvo koje su stekli u zagrebačkom potresu, zagrebački vatrogasci su nažalost pokazali nakon serije potresa koji su krajem 2020. godine pogodili Sisak, Petrinju i glinsko Pokuplje. Najrazorniji potres zabilježen 29. prosinca 2020. u 12:19 h imao je magnitudu 6.4. Opisano je djelovanje zagrebačkih vatrogasaca od dolaska u Sisak te upućivanja u Petrinju, gdje su djelovali u narednom razdoblju. Među odrađenim intervencijama ističe se iznimno zahtjevna intervencija uklanjanja tornja sisačke katedrale, za što su pripadnici JVP grada Zagreba dobili nagradu Hrvatske vatrogasne zajednice za najpotvhvat u 2021. godini.

Knjiga je prikaz dobro posloženog vatrogasnog sustava u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. Međutim, taj sustav ne bi postojao da nije vatrogaskinja i vatrogasaca. Upravo o njima, ljudima na terenu, govori peto poglavlje “Vatrogasci – to smo mi”. Fotografije u trenutku rada i odmora govore o uvjetima u kojima su ovi hrabri ljudi pomagali građanima, koji su im se zahvaljivali na razne načine – od pohvale na društvenim mrežama do pečenja kolača. Posebno dirljiv dio predstavljaju dječji crteži.

Zadnje poglavlje donosi savjete o postupanju u slučaju potresa i koje preventivne aktivnosti možemo poduzeti da smanjimo štete u kućanstvu. U ovom poglavlju se nalaze QR kodovi na letke s korisnim informacijama, literaturom i filmovima.

Knjiga završava tekstom koji je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih objavio poslije odrađenih 58 sati 12 minuta nakon potresa. Ta kratka ispovijest završava rečenicom koja objašnjava cijelu knjigu: “Lako je biti zagrebački vatrogasac!”

Ova vrijedna knjiga, nastala samo tri godine nakon nemilih događaja, što čini raritet u Svijetu, predstavlja svjedočanstvo o hrabrosti, uvježbanosti i humanosti ljudi čiji je poziv biti uz građane u najtežim trenucima. Uz povijesno/dokumentaristički pristup, kroz cijelu knjigu se provlači i edukativni karakter, gdje se čitatelja upućuje na radnje u slučaju novih nesreće (koji će se u jednom trenutku sigurno dogoditi) te na važnost vatrogasaca za sigurnost cjelokupnog društva. I vatrogasci iz drugih dijelova Hrvatske ali i svijeta mogu puno naučiti o zadacima svoje službe u potresu čitajući ovu knjigu. Knjigom je također izražena zahvala svim vatrogascima uključenima u ove događaja, čemu se pridružuje autor ovog prikaza te svaki suvremenik potresne 2020. godine.

Vedran Runjić

Napomena: tekst je objavljen u stručnom časopisu “Vatrogastvo i upravljanje požarima”, 1-2.2023.

Arhivu VUP-a potražite na: https://vatrogasni-vjesnik.spis.hvz.hr/vatrogastvo-i-upravljanje-pozarima-arhiva

 

Muzej hrvatskog vatrogastva i ove je godine uspješno sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a u bogatom programu sudjelovalo je više od 600 građana. Centralno događanje ovogodišnje manifestacije u Muzeju hrvatskog vatrogastva bilo je otvaranje izložbe posvećene radu Muzeja u posljednjih deset godina. Otvaranju su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik i predsjednik VZŽ Osječko-baranjske Zdenko Čarapar i Zoran Pakšec, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, predsjednik i zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec i Jurica Buden te brojni vatrogasci i posjetitelji.

U uvodnom govoru urednica Vatrogasnog vjesnika Nina Francetić je istaknula kako Muzej u 2024. godini obilježava 10 obljetnicu otvaranja obnovljenog postava te je cilj retrospektivne izložbe novoj publici predstaviti dosadašnji rad i uputiti ih u buduće projekte.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić osvrnuo se na najznačajnije izložbe i ostala događanja predstavljena u Muzeju, posebno istaknuvši izložbu “Što ostaje kad intervencija završi?” posvećenu opasnostima vatrogasnog posla te izložbu “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”, nastalu u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da su u 10 godina rada Muzeja ostvareni značajni projekti, a uloženi rad je rezultirao rješenjem Ministarstva kulture i medija kojim je Muzej hrvatskog vatrogastva dobio službeni status.

– Sve ovo je rezultat rada i truda kako voditelja Muzeja Vedrana Runjića tako i svih naših vatrogasaca, entuzijasta i muzejskih djelatnika koji su svojim savjetima i radom pomogli Muzej. Hvala Vam što brinete o očuvanju hrvatske vatrogasne baštine. Mogu najaviti da ćemo nastaviti dalje s razvitkom Muzeja s konačnim ciljem proširenja postava – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

Zahvale za potporu rada Muzeja
Prije otvaranje izložbe u CTIF Dvorani održano je kratko predavanje o djelovanju Muzeja hrvatskog vatrogastva. Predstavljen je povijesni pregled od organiziranja prve povijesne zbirke u DVD-u Varaždin, preko otvaranja prvog postava 1994. godine, do otvaranja obnovljenog postava 2014. godine, a ovom su prilikom uručene plakete i priznanja suradnicima Muzeja, čiji je rad obilježio posljednjih 10 godina.

Uz izložbu o radu Muzeja te izložbu stalnog postava, posjetitelji su razgledali vatrogasna vozila i opremu varaždinskih dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Najmlađi posjetitelji su sudjelovali u radionici crtanja vatrogasnih motiva te u igranju društvenih igara, a svi su za uspomenu dobili i poklone – knjige o vatrogastvu i vatrogasne bojanke.

Velik broj posjetitelja u ovogodišnjoj Noći muzeja govori o interesu građana za vatrogasne teme i najbolja je nagrada za 10. rođendan Muzeja. Koristimo priliku da se zahvalimo svim dosadašnjim posjetiteljima, a novu publiku pozivamo da dođu u Trenkovu 44 u Varaždinu i nauče nešto novo o hrvatskom vatrogastvu.

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja koja će se u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održati u petak 26. siječnja.

Muzej hrvatskog vatrogastva u 2024. godini slavi 10. obljetnicu otvaranja obnovljenog postava, a glavno događanje će biti otvaranje izložbe kojom predstavljamo njegov dosadašnji rad: izložbe, radionice, predavanja i druga događanja koja je do sada posjetilo preko 20.000 građana. Uz prikaz muzejskih publikacija, članaka i suvenira, omogućili smo upotrebom novih tehnologija pregled izložbi postavljenih u posljednjih 10 godina. Na protekla događanja ćemo se osvrnuti i kratkim predavanjem, koje će biti prigoda za podjelu nagrada organizacijama i osobama koje su pridonijele razvoju Muzeja hrvatskog vatrogastva.

Uz novu izložbu posjetitelji će moći pogledati stalni postav muzeja koji ih vodi na put razvoja hrvatskog vatrogastva od druge polovine 19. stoljeća do danas kroz prikaz vatrogasnih pumpi, osobne i skupne zaštitne opreme, kao i odora, dokumenata i fotografija.

Ljubitelji modernog vatrogastva moći će razgledati opremu Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Za najmlađe smo pripremili likovnu radionicu na temu vatrogastva te prigodne poklone.

Nova i stara publiko, pozivamo vas da i u ovoj Noći muzeja posjetite Muzej hrvatskog vatrogastva i zakoračite u hrvatsku vatrogasnu povijest.

 

RASPORED DOGAĐANJA

Noć muzeja, 26. siječnja 2024.

17:00 – 23:00 Izložba stalnog postava

17:00 – 23:00 Izložba vatrogasnih vozila i opreme JVP Grada Varaždina i DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu

17:00 – 18:30  Likovna radionica za najmlađe na temu vatrogastva

18.45 – 19:45 Osvrt na 10 godina rada obnovljenog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva – izlaganje i podjela priznanja

20:00 Otvaranje izložbe „Muzej hrvatskog vatrogastva 2014. – 2024.“