Predavanje na CTIF konferenciji povjesničara u Balatonfoldvaru

Susret povjesničara vatrogastva u Balatonföldvaru

U organizaciji CTIF-a u Balatonföldvaru u Mađarskoj od 6. do 8. listopada 2021. godine održan je 24. sastanak Komisije za povijest vatrogastva, CTIF-a, muzeje i dokumentaciju te 28. međunarodna konferencija povjesničara vatrogastva. Mađarska je izabrana za domaćinstvo susreta zbog obilježavanja 150. obljetnice mađarskog vatrogastva.

Nove smjernice za certificiranje muzeja

Sastanak Komisije je održan 9. rujna u jutarnjim satima. Nakon uvoda i prihvaćanja zapisnika s prethodne sjednice, predsjednik komisije Gerald Schimpf je govorio o radu komisije u 2020. i 2021. godini. Tradicionalni susret nije održano u 2020. godini zbog korona krize. U ovom periodu su uvedene i novosti u radu. U prethodnom razdoblju jezik na kojem se moglo sudjelovati u konferenciji je bio isključivo njemački. Sada je na konferenciji i u radnoj skupini (širi skup povjesničara vatrogastva u koji mogu pristupiti svi zainteresirani) dopušteno držanje izlaganja i slanje tekstova na engleskom jeziku ili na materinjem jeziku autora uz sažetak na njemačkom. Komisija aktivno radi na novim smjernicama za certificiranje vatrogasnih muzeja i zbirki te ih planira pripremiti na njemačkom i engleskom jeziku. Nakon izlaska novih smjernica, Muzej hrvatske vatrogasne zajednice će zatražiti certifikat CTIF-a.

U izlaganjima svih prisutnih predstavnika država sudionica u radu komisije istaknuti su problemi vezani uz koronu koji su doveli do privremenog zatvaranja niza muzeja kao i odgađanju aktivnosti vezanih uz vatrogasnu povijest. Ipak nastavljeno je s istraživanjima pojedinih tema te izdavanjem knjiga, među kojima se svakako ističe  knjiga o prvi vatrogasnim motornim vozilima u Češkoj. Predstavnik Hrvatske Vedran Runjić je iznio podatke o izložbama “Minuta nakon potresa” i “Naprtnjača i fotoaparat” organiziranima ove godine u Muzeju.

Voditelj radne grupe Ingo Valentini je najavio nove teme konferencije u idućim godinama: parne štrcaljke (2022., Pribyslav, Češka), vatrogasni muzeji (2023.), vatrogasni domovi (2024.), komunikacija u vatrogastvu (2025.), žene u vatrogastvu (2026.).

Svečano otvaranje susreta

U popodnevnim satima održano je svečano otvaranje susreta gdje su okupljene pozdravili predsjednik komisije Schimpf, direktor mađarskog vatrogasnog muzeja Imre Berke te voditelj radne grupe Valentini. Predsjednik Schimpf je istaknuo da je izuzetno sretan što su se članovi sastali nakon stanke 2020. godine, te da mu je ovo prvo vođenje susreta uživo. Vatrogasna izaslanstva su međusobno podijelila prigodne nagrade i odlikovanja. Posebne zahvale su uručene domaćinima koji su odradili odličan posao. Svečanost je uveličao i vatrogasni puhački orkestar.

Suradnja vatrogasaca i drugih žurnih službi

Konferencija povjesničara vatrogastva počela je u četvrtak 7. listopada. Ovogodišnja tema konferencije je bila “Suradnja vatrogasaca i drugih spasilačkih službi i organizacija”. Na početku je odana počast minutom šutnje preminulim članovima komisije te su pročitani njihovi životopisi.

Tematska predavanja su započela izlaganjem švicarskog predstavnika Heinza Baumana o suradnji raznih spasilačkih službi na području Švicarske.

Predstavnik Hrvatske Runjić je održao predavanje o povijesti upotrebe protupožarnih zrakoplova u Hrvatskoj, u kojem je prikazao suradnju hrvatskih vatrogasaca i ratnih zrakoplovstava SFRJ i RH. Zanimljivo predavanje koje je pokazale da se na ovom kongresu može baviti i aktualnim temama, održao je Carlo Vanzini iz Austrije o mehanizmu civilne zaštite Europske unije, kao načinu suradnje vatrogasaca i drugih službi iz raznih država. Voditelj radne grupe Valentini prezentirao je rad operativnog centra za vatrogastvo i spasilačke službe na području Volarberga u Austriji.

Austrijski predstavnik Christian Karl Fastl je najavio iduću temu susreta o parnim strojevima te je objasnio načine na koje se može prikazati ova zanimljiva tema, od tehničkog prikaza raznih vrsta štrcaljki, njihove upotrebe do prikaza požara i drugih intervencija na kojima su ovi uređaji korišteni.

Objavljen je i zbornik radova sa susreta. Knjiga na 268 strana donosi 11 radova iz Austrije, 6 iz Njemačke te po jedan iz Češke, Danske, Hrvatske, Nizozemske, Mađarske, Švicarske i Poljske.

Od vatrogasne postrojbe do dvorca Helikon

Petak je bio rezerviran za posjet lokalnim znamenitostima. Prva postaja je bila profesionalna vatrogasna postrojba Marcali. Posjetitelji su upoznati s radom postrojbe i opremom koju koriste. Posebno se ističe malo terensko vozilo gusjeničar za potrebe kretanja po močvarnom terenu. Postrojba posjeduje malo tehničko vozilo, navalno vozilo, autocisternu te malo šumsko vozilo. I ovdje vatrogasci čuvaju svoju povijest. U dvorištu se nalaze dvije ručne štrcaljke, dok su na katu postrojbe ugradbeni ormari s opremom vatrogasaca iz različiti razdoblja razvoja mađarskog vatrogastva.

U obližnjem selu Vörs nalazi se vatrogasni muzej, smješten u dvije zgrade. U prvoj je postav s odorama, opremom, ljestvama i ručnim vatrogasnim štrcaljkama. U drugoj se nalaze momčadska kola, parna štrcaljka i nekoliko ručnih štrcaljki. Uz zgrade se nalaze kombi vozilo Ford, donacija njemačkih vatrogasaca te navalno vozilo Csaba mađarske proizvodnje. Za muzejsku zbirku organiziranu na lokalnom nivou, posjeduje velik broj iznimno vrijednih i interesantnih predmeta. Svakako preporučujemo svim ljubiteljima vatrogastva i povijesti.

Organiziran je posjet prekrasnom dvorcu Helikon koji se nalazi u mjestu Keszthely na obali Balatona. Dvorac je pripadao plemićkoj obitelji Festetic hrvatskog podrijekla. U dvorcu se danas nalazi bogati muzej i knjižnica koja čuva 80 000 knjiga iz 18. i 19. stoljeća. U sklopu kompleksa dvorca nalazi se muzej lova, muzej kočija i muzej minijaturne željeznice. U muzeju kočija sačuvane su kočije i sanjke te nekoliko automobila. Na dva Forda model T još se nalaze vatrogasni aparati. Muzej je obogaćen maketama kočija, među kojima se nalazi i maketa vatrogasne štrcaljke i vatrogasne cisterne koju su vukli konji.

Rad u CTIF komisiji za povijest, ali i u radnoj skupini, otvara pogled prema pristupu temama iz povijesti vatrogastva u raznim europskim državama. Hrvatska može puno naučiti od kolega, ali i puno pokazati, od Muzeja hrvatskog vatrogastva, lokalnih muzeja i zbirki, niza vrijednih vatrogasnih monografija do profesionalnih i amaterskih povjesničara koji kroz radnu skupinu mogu prezentirati svoj rad na području cijele Europe.