Čelnik vatrogastva Senegala posjetio Muzej

U sklopu posjeta Hrvatskoj, danas je Muzej hrvatskog vatrogastva obišao Mayoro Mbaye, jedan od čelnika vatrogastva Senegala. Muzej je obišao u pratnji Stjepana Kovačeka, s kojim je ostvario suradnju preko Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasioca. Za vrijeme posjeta Muzeju, pokazao je veliko zanimanje za dobrovoljno vatrogastvo, koje je praktički nepoznanica u Senegalu. Iznenadila ga je duga tradicija hrvatskog vatrogastva, te uključenost velikog broja građana u vatrogasnu organizaciju. Također su ga zanimali načini gašenja požara otvorenog prostora u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, Senegal godišnje ima 9 sušnih mjeseci, pa požari otvorenog prostora zadaju velike probleme.

Inače u Senegalu, kao i u većem dijelu zapadne Afrike, vatrogastvo je uspostavljeno u vidu profesionalnih postrojbi u većim gradovima. Manja mjesta i udaljeniji predjeli nemaju vatrogasne postrojbe. Stoga vodstvo vatrogasaca Senegala traže načine uspostavljanja održivog vatrogasnog sustava, čime bi povečali sigurnost svih građana. Nakon obilaska Muzeja, tajnik VZŽ Varaždinske je uvaženom gostu prikazao prezentaciju o ustroju vatrogastva Varaždinske županije.

G. Mbaye je iskazao zadovoljstvo viđenim i istaknuo će hrvatska iskustva te iskustva drugih zemalja nastojati primijeniti u Senegalu.