Stručno savjetovanje Hrvatske vatrogasne zajednice

Osmo po redu stručno savjetovanje Hrvatske vatrogasne zajednice održano je 5. i 6. listopada hotelu Belleveu u Malom Lošinju. Otvaranju skupa su prisustvovali u ime župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine zapovjednik Vatrogasne zajednice županije Primorsko-goranske Mladen Šćulac, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš, zapovjednik JVP Grada Malog Lošinja Mirko Kajkara te brojni stručnjaci s područja vatrogastva i zaštite od požara.

U uvodnom govoru Mladen Šćulac je istaknuo kako je iznimna čast za županiju i vatrogasnu zajednicu biti domaćin ovakvo značajne manifestacije za hrvatsko vatrogastvo.

U ime ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje skupu se obratio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je istaknuo kako se nastavila tradicija stručnog skupa s nizom tema značajnih za hrvatsko vatrogastvo.

-Zahvaljujem se HVZ-u i Primorsko-goranskoj županiji na organizaciji ove manifestacije značajne za Hrvatsku, ali i cjelokupno okruženje. Posebno zahvaljujem svim vatrogascima na angažmanu u ovoj sezoni – rekao je na otvaranju Tucaković.

Potom se skupu obratio načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović istaknuvši kako svi sudionici na ovom skupu mogu čuti nešto novo što se može upotrijebiti u radu. Kao zanimljive teme spomenuo je požare raslinja i unapređenje sustava radio veze, povezane s ovogodišnjim velikim požarima. -Zahvaljujem se predavačima na izboru vrlo interesantnih tema. Na ovaj način naši stručnjaci predstavljaju svoja rješenja za poboljšanje rada u hrvatskom vatrogastvu – rekao je načelnik i otvorio stručni skup Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predavači i teme

Ovaj dvodnevni seminar i ove je godine okupio gotovo 200 sudionika iz cijele Hrvatske, a s ciljem stjecanja novih znanja i razmjene dosadašnjih iskustava. Širok raspon tema koje se na skupu obrađuju svjedoče o tome da vatrogasci sudjeluju u svim situacijama spašavanja.

Imajući u vidu događanja iz ovogodišnje protupožarne sezone, održano je nekoliko predavanja o požarima raslinja. Tako je skup započeo analizom velikog šumskog požara na Kamešnici koju je napravio zapovjednik DVD-a Trilj Mladen Klarić. O upotrebi retardanata na požarima raslinja izlaganje je imao Damir Knežević, dok je o načinima protupožarne zaštite na otvorenim prostorima primjenjivanima u prošlosti, a korisnima i nama danas govorio Nikica Tramontana.

Iskustva u borbi protiv poplava, iznio je Stjepan Draganić. Siniša Petkoviček je pripremio rad o požarima odlagališta otpada, a Aleksandar Nemec o načinima dekontaminacije osoba pri akcidentima sa opasnim tvarima.

Tema korištenje modernih informacijskih i komunikacijskih sustava bila je najviše zastupljena na ovom stručnom skupu. Tako je Tihomir Varga govorio o implementaciji sustava Hrvatske vatrogasne zajednice pod nazivom Upravljanje vatrogasnim intervencijama. O integriranom protupožarnom video-komunikacijskom nadzoru izlaganje je održao Roman Rožman, dok je  o upotrebi satelitske detekcije kao pomoći operativnim vatrogasnim snagama govorio Igor Magdalenić. Problema s komunikacijskim sustavima s kojima se susreću vatrogasci na intervencijama iznio je Željko Mavrinac.

Korisno predavanje za vatrogasci koji interveniraju u požarima objekata, imao je Marin žuljević, koji je obradio metode ispitivanja na provalu kod protupožarno-protuprovalnih vrata. Aleksansar Regent je obradio temu pjenila iz ekološke perspektive.

O uključivanju građana u sustav zaštite od požara na primjeru grada Splita govorio je Petar Bućan. Zadnje predavanje na stručnom skupu održao je Vedran Runjić, o starijim vatrogasnim vozilima u hrvatskom voznom parku iz perspektive povjesničara.

Tijekom održavanja savjetovanja postavljeni su izložbeni prostori proizvođača, distributera i trgovaca vatrogasnom opremom: Elzas, Ergo tehnika, Teh-projekt inženjering, Draeger Safety, Control Engineering, Odašiljači i veze, Komteh, Odjeća, Vatropromet, Pfeifer, Drakon, Flammifer, Kaleda i Via Tel.