Poziv za sudjelovanje u izložbi Vatrogasci i sport

Hrvatsko muzejsko društvo organizira 13. Noć muzeja koja će se održati u petak 26. siječnja 2018. od 18 do 1 sati iza ponoći. U ovoj tradicionalnoj manifestaciji će sudjelovati i Muzej hrvatskog vatrogastva.

Tema 13. noći muzeja je „Muzeji i sport – brže, više, jače/citius,altius, fortius“. Vatrogastvo je uvelike vezano uz sport, od potrebe za održavanjem tjelesne kondicije kod vatrogasaca, osiguranja sportskih priredbi do organiziranja sportskih sekcija u vatrogasnim organizacijama. Neizostavna poveznica sa sportom su i vatrogasna natjecanja, od lokalne razine do vatrogasne olimpijade. Stoga je Muzej hrvatskog vatrogastva odlučio organizirati izložbu „Vatrogastvo i sport“.

Cilj izložbe je kroz muzejske predmete u fundusu Muzeja, predmete ustupljene za potrebe izložbe i prigodne placate, prikazati široj javnosti odnos vatrogasaca i sporta. Namjeravamo okupiti materijale iz svih vatrogasnih zajednica županija / Grada Zagreba i tako predstaviti ovaj segment djelovanja hrvatskih vatrogasaca. Uključivanjem cjelokupne hrvatske vatrogasne organizacije, Muzej otvara vrata za suradnju kroz promociju lokalne vatrogasne povijesti bitne za cjelokupan razvoj hrvatskog vatrogastva.

Pozivamo sve zainteresirane vatrogasne organizacije i pojedince da za potrebe izložbe posude predmete iz svojih zbirki vezane za vatrogasce i sport. U obzir dolazi sportska oprema, plakati sa sportskih vatrogasnih turnira, pehari, fotografije, te priče o sportašima vezanima za vatrogastvo.

Uz predmete molim da dostavite podatke o predmetu (godina nastanka, kratak opis) i podatke o vlasniku. Uz sve posuđene predmete bit će priložena legenda na kojoj će biti istaknuto podrijetlo predmeta. Materijale je potrebno predati do 15. prosinca 2017. u ured Hrvatske vatrogasne zajednice (Selska cesta 90a, Zagreb) ili u Muzej hrvatskog vatrogastva (Trenkova 44, Varaždin).  Predmeti će biti izloženi u Muzeju hrvatskog vatrogastva do 28. veljače 2018. Nakon navedenog datuma predmeti će biti vraćeni vlasnicima.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva,

tel. 01/3689-164; muzej@hvz.hr