U utorak 27. veljače 2024. godine u Muzeju Međimurja Čakovec održana je radionica za kustose povijesnih i kulturno-povijesnih zbirki muzeja sjeverozapadne Hrvatske. Radionicu je održala muzejska savjetnica dokumentaristica, Jelena Balog Vojak, matičarka prve razine za povijesne muzeje i zbirke iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

Radni sastanak je bio posvećen novom Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije o muzejskoj građi i muzejskoj djelatnosti te načinu ostvarivanja uvida u muzejsku građu i dokumentaciju i promjenama koje donosi za vođenje muzejske dokumentacije.

Djelatnici muzeja su govorili o izazovima s kojima se susreću u radu s povijesnim zbirkama sa naglaskom na muzejskoj dokumentaciji. Problemi nastaju s velikim količinama zaprimljene građe, koja se broji u tisućama predmeta te nekada nije moguće iste inventirati u zakonskom roku. Rješenje za ove situacije je uspostavljanje studijskih zbirki, u kojima je smješten veći broj predmeta, a koji služe za proučavanje određene specifične teme, te nije nužno da budu izloženi u stalnom postavu Muzeja. Također je bilo riječi o zbirkama fotografija i fototeci, koja zapravo predstavlja zbirku fotografija vezanu uz rad ustanove.

Nakon radionice, organizirano je vodstvo po izložbi “Odgajani za uspjeh – Obitelj Legenstein” o ostavštini čakovečke obitelji Legenstein, koja je ostavila trag u kulturnom i sportskom životu Čakovca i okolice između dva svjetska rata.

Ovakve radionice predstavljaju nezamjenjiv način učenja za potrebe djelatnike muzejske struke kroz razmjenu iskustava s kolegama. Posebna zahvala ide muzejskoj savjetnici Spomenki Težak iz Gradskog muzeja Varaždin, matičarki druge razine za povijesne muzeje i zbirke, koja je organizirala radionicu i omogućila predstavniku Muzej hrvatskog vatrogastva sudjelovanje na istoj. Naučeno ćemo primijeniti u radu Muzeja hrvatskog vatrogastva, kroz uspostavljanje studijske zbirke posvećene velikanima hrvatskog vatrogastva.