Ovdje upisati naslov

U Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba pod nazivom “ZG POTRES HALO 193”, koja govori o angažmanu vatrogasaca u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu.

Velik broj građana i vatrogasaca je u četvrtak 27. listopada prisustvovao otvaranju izložbe “ZG POTRES HALO 193” u atriju Muzeja grada Zagreba. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Zagreba i Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba te niza ustanova, udruga i pojedinaca koji su pomogli organizaciju izložbe kroz predmete, fotografije i informacije.

Ravnateljica Muzeja grada Zagreba Aleksandra Berberih Slana je istaknula da je izložba zahvala dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima, alpinistima i speleolozima Nindža krovnjačama, ali i svim volonterima i udrugama koji su pomogli u sanaciji posljedica potresa.

Autorica izložbe Iva Kranjec je istaknula da joj je bila iznimna čast raditi na ovakvoj izložbi, te ispričati priču o zagrebačkim vatrogascima nakon potresa 2020., ali i nakon gotovo zaboravljenog potresa iz 1880. Zahvalila se na nesebičnoj pomoći djelatnicima Muzeja, suradnicima i vatrogascima koji su snimili fotografije i tako napravili dokument o jednom vremenu koje nećemo lako zaboraviti.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniš Jembrih istaknuo je da su vatrogasci odmah nakon potresa bili na terenu.
– Uskoro smo i mi, a i svi ljudi u Zagrebu shvatili da nismo sami. Stvorilo se jedno zajedništvo koje nam je pomoglo da skupimo snagu i odradimo posao. Tu su veliku ulogu imali i dobrovoljni vatrogasci, ali i svi pojedinci koji su pomogli na bilo koji način – rekao je Jembrih.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je ulogu vatrogasaca, ali i svih drugih sudionika sanacije posljedica potresa. Posebno se zahvalio zapovjedniku Jembrihu i predsjedniku Vatrogasne zajednice grada Zagreba Zlatku Križaniću, čiji su vatrogasci uvijek tu uz građane, nakon čega je otvorio izložbu. Uslijedilo je razgledavanje izložbe te druženje okupljenih posjetitelja.

Izložba je uklopljena u stalni postav Muzeja, tako da posjetitelji u svim dijelovima postava mogu vidjeti i priče vezane uz izložbu. Izloženi su informativni panovi, fotografije, ali i dijelovi oštećenih zgrada. Muzej hrvatskog vatrogastva je također sudjelovao u izložbi kroz fotografije. Na nekoliko ekrana su prikazani edukativni filmovi, ali i simulacije vezane uz potres. Uklapanje izložbe u stalni postav zapravo je isprepletena priča o Zagrebu, potresima, zagrebačkim vatrogascima, ali i svim ljudima koji su pomogli u najtežim vremenima za naš glavni grad.

Izložbu je moguće pogledati u Muzeju grada Zagreba do 30. ožujka 2023.