Đuro Gajdek (1948. – 2022.)

Preminuo je dugogodišnji suradnik Hrvatske vatrogasne zajednice Đuro Gajdek.

Đuro Gajdek, magistar novinarstva, rođen je 4. veljače 1948. godine u Zagrebu. Na Fakultetu političkih znanosti, studij novinarstva u Zagrebu, diplomirao je 1991. godine.

Od 1972. godine radio je kao novinar u regionalnom tjedniku „Jedinstvo“ i na lokalnoj radio-postaji Radio Sisak te kao dopisnik „Večernjeg lista“, a od iste godine stalni je dopisnik i suradnik „Suvremenog vatrogastva“ u Zagrebu i još nekoliko časopisa. Do početka Domovinskog rata 1991. objavio je niz feljtona s povijesnim temama u „Jedinstvu“ i „Večernjem listu“,  a 1986. godine i svoju prvu knjigu „Španjolski borci Siska i Banije“.

Nakon  tzv. “Balvan revolucije“ na Banovini, imenovan je za glavnog i odgovornog urednika regionalnog tjednika „Jedinstvo“ (5. 1. 1991.) i ratnog direktora Radio-informativne ustanove “Jedinstvo”, u kojoj počinje organizirati informiranje dopisničke mreže u posebnim, ratnim uvjetima.

Početkom Domovinskog rata Hrvatske, dragovoljno se angažirao na sunjskom i sisačkom bojištu kao ratni reporter zagrebačkog „Radija 101“, a zatim je imenovan za ratnog rukovoditelja Međunarodnog ratnog press-centra Sisak. Aktivno sudjeluje u ratnim operacijama.

Ukazom predsjednika dr. Franje Tuđmana RH, dobiva čin pričuvnog poručnika Hrvatske vojske. Nositelj je spomenice Domovinskog rata Hrvatske te spomenicu oslobodilačke akcije Oluje. Za vrijeme rata, i neposredno poslije njega, postavlja nekoliko foto-izložbi o Domovinskom ratu.

Duga i plodna karijera u vatrogastvu
Angažiranje u vatrogastvu započeo je 1973. godine, kao član, a zatim dugogodišnji tajnik DVD-a „Mladost“ Sisak, potom kao predsjednik Odbora za informiranje VZ SMŽ te kao prvi predsjednik Odbora za povijest hrvatskog vatrogastva HVZ-a. Na tom mjestu, zajedno sa svojim suradnicima (2005.) ponovno je pokrenuo inicijativu za osnivanje Muzeja vatrogastva Hrvatske.

Urednik je prve povjesnice HVZ-a „Hrvatska vatrogasna zajednica 1876. – 2006.“, koje su autori mr. sc. Miroslav Kirinčić i Antun Novak, inž.  Interes za vatrogastvo i povijest rezultirao je objavljivanjem desetak monografija o radu vatrogasnih organizacija. Posebno ističemo njegov zajednički rad s Đurom Deželićem na knjizi “Gjuro Stjepan Deželić – otac hrvatskog vatrogastva” objavljenoj 2015. godine. Bio je urednik Vatrogasne biblioteke „Gaj Ingenujis.“

Kao novinar, Gajdek izvještavao je s vatrogasnih olimpijada iz Čehoslovačke, Austrije, Finske, Francuske i Hrvatske. Obnašao je dužnost urednika “Vatrogasnog vjesnika” za koji je redovito pisao članke o radu vatrogasnih organizacija i članke o povijesti.

Na inicijativu Skupštine HVZ-a i nadležnih radnih tijela predložen je za predstavnika HVZ-a u Komisiji za povijest vatrogastva, CTIF-a, muzeje i dokumentaciju Međunarodne organizacije vatrogasnih i spasilačkih službi CTIF. Aktivno je sudjelovao u radu Komisije i na Simpozijima u organizaciji CTIF-a.

Takvo angažiranje nije ostalo nezapaženo na  ovim međunarodnim  skupovima. Od 2001. do 2019. godine Đuro Gajdek je dobitnik niza odlikovanja za međunarodnu suradnju koju su mu dodijelili: Njemački vatrogasni savez, Vatrogasni savez Austrije, Vatrogasni savez Burgenlanda, Vatrogasni savez Gornje Austrije, Vatrogasni savez Slovenije i Vatrogasni savez Češke, Moravske i Šleske.

Đuro Gajdek je u vatrogastvu stekao čin višeg počasnog vatrogasnog časnika te je nositelj Spomenice vatrogasni veteran.

Posljednji ispraćaj Đure Gajdeka bit će 17. studenog u 12,00 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

Ovim putem izražavamo sućut obitelji i suradnicima našeg dragog pokojnika Đure Gajdeka.

Počivao u miru!