Otvorena izložba Vatrogasci i sport u Noći Muzeja

Muzej hrvatskog vatrogastva i ove godine je sudjelovao u manifestaciji “Noć muzeja”, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Od 18:00 do 23:00 u Muzeju je zabilježeno oko 750 posjeta građana.

Muzej hrvatskog vatrogastva se uključio u zadanu temu ovogodišnje “Noći muzeja”: Muzeji i sport-brže više jače, izložbom “Vatrogasci i sport”. Otvorenju izložbe u prepunom galerijskom prostoru su prisustvovali izaslanik župana Varaždinske županije Martin Hajdinjak, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Varaždinske Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZŽ Varaždinske i Javne vatrogasne postrojbe Varaždin Ivica Labaš, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac,  izaslanik gradonačelnika Grada Varaždina i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Varaždina Bogović, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup  te brojni predstavnici vatrogasnih društava i građani.

Okupljene je pozdravila Nina Francetić u ime Hrvatske vatrogasne zajednice. Spomenula je kako Muzej uspješno sudjeluje u manifestacijama Noć muzeja, a već po drugi put je postavljena izložba prema zadanoj temi. Voditelj Muzeja Vedran Runjić objasnio je okupljenima koncept izložbe te koliko su sport i vatrogasci povezani, od osobnih sportskih uspjeha do vatrogasnih natjecanja. Okupljenima se obratio  i Nedjeljko Vukalović koji je istaknuo važnost vatrogasnih natjecanja, kroz koja se hrvatski vatrogasci obučavaju od pedesetih godina prošlog stoljeća.

– Natjecanja imaju bitnu komponentu za osposobljavanje hrvatskih vatrogasaca jer ih prvenstveno pripremaju za djelovanje na intervencijama. Stoga je imperativ nastaviti s ovom vatrogasnom tradicijom u kojoj sudjeluju vatrogasci od najmlađe dobi do veterana – rekao je Vukalović i otvorio izložbu.

Nakon otvaranja, posjetitelji su mogli vidjeti vježbu s vatrogasnom motornom štrcaljkom koju je izvelo natjecateljsko odjeljenje JVP Grada Varaždina, osvajači 2. mjesta na prošlogodišnjoj Vatrogasnoj olimpijadi u Villachu. Nakon varaždinskih vatrogasaca, članovi Vatrogasne sportske udruge Žiškovec su predstavili segmente iz vatrogasnog sporta.

Vatrogasci DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina su predstavili zainteresiranima vatrogasna vozila i opremu, a najmlađi su sudjelovali na likovnoj radionici i okušali se u vezivanju čvorova.

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva je ispunila sva očekivanja. Posebno veseli interes vatrogasnih organizacija koje su sudjelovale u postavljanju izložbe kroz ustupljene predmete, kao i velik broj posjetitelja. Potrebno je istaknuti kako je Muzej posjetila grupa učenika iz Ivanca sa zadatkom istraživanja povijesti mjesnog DVD-a, a oduševljenje okupljenih posjetitelja je izazvala prezentacija stare vatrogasne opreme koja je donirana Muzeju, a koju je predstavio Mihael Šincek, član DVD-a Strmec Podravski.

– Kroz zanimljiv program privukli smo velik broj građana što pokazuje kako je Muzej interesantan svima, ne samo vatrogascima. Zahvaljujem svim posjetiteljima te pojedincima i ustanovama koje su sudjelovale u postavljanju izložbe. Za kraj, pozivamo sve koji još nisu bili u Muzeju, ne čekajte novu Noć muzeja, već nas posjetite što prije – rekao je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.