U sklopu Srijede u Muzeju 7. veljače u palači Herzer  Gradskog muzeja Varaždin predstavlja se Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, koji ove godine obilježava deset godina rada obnovljenog izložbenog postava.

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, gradu-kolijevci hrvatske vatrogasne tradicije, ima dugu povijest djelovanja. Još 1964. godine DVD Varaždin je povodom 100. obljetnice svog utemeljenja oformio prvu povijesnu zbirku. Kako je broj eksponata rastao, 1993. predloženo je osnivanje Muzeja hrvatskog vatrogastva, koji je otvoren u lipnju 1994. na svečanosti povodom proslave 130. obljetnice rada Prvoga hrvatskoga dobrovoljnoga vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Zbog porasta broja eksponata, ali i troškova, potpisan je ugovor između Hrvatske vatrogasne zajednice i PHDVZ-a u Varaždinu kojim HVZ preuzima brigu i daljnja ulaganja u Muzej, zahvaljujući čemu je obnovljena zgrada u kojoj se postav nalazi. Novi, obnovljeni postav pripremili su muzejski savjetnik u GMV-u Miroslav Klemm i voditelj MHV-a Vedran Runjić, a otvoren je u lipnju 2014. povodom proslave 150. obljetnice najstarijega vatrogasnog društva u Hrvatskoj.

Muzej je otad obišlo više od 20.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Vatrogastvo je prikazano kroz razvoj tehnike, opreme i ustroja u pojedinim razdobljima, ali i kroz ulogu koju vatrogasne organizacije imaju u hrvatskom društvu. Uz očuvanje vatrogasne baštine i popunjavanje fundusa, cilj Muzeja je i prezentacija vatrogasne povijesti kroz stalne i povremene izložbe, objavu prigodnih izdanja i edukaciju posjetitelja, kao i njegovo pozicioniranje u centar za proučavanje hrvatske vatrogasne povijesti.

O radu Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu govorit će voditelj te ustanove Vedran Runjić. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

Informacije:

Gradski muzej Varaždin
Šetalište J. J. Strossmayera 3, tel. 042 658 754, 658 750, muzej@gmv.hr
Ravnatelj: Miran Bojanić Morandini, tel. 042 658 751, 099 8090 525.
www.gmv.hr www.facebook.com/GMVarazdin

Muzej hrvatskog vatrogastva
Varaždin, Ulica baruna Trenka 44, muzej@hvz.hr, www.mhv.hr
Voditelj: Vedran Runjić, tel.091 112 0013.