NA DANAŠNJ DAN: Otvoreno 13. međunarodno natjecanje vatrogasaca i 15. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži u Varaždinu

13. međunarodno natjecanje vatrogasaca i 15. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži u Varaždinu održano od 17. do 24. srpnja 2005. prema mnogim pokazateljima oborilo je rekorde do tada održanih olimpijada, kako u pogledu broja država i sudionika natjecanja, tako i u pogledu postignutih rezultata. Rezultati Natjecanja postignuti na Vatrogasnoj olimpijadi među najboljima su u povijesti održavanja vatrogasnih olimpijada.

Vatrogasna olimpijada u Varaždinu zaslužila je odlične ocjene, ne samo u natjecateljskom dijelu, već i u dijelu koji se odnosi na prezentaciju društvenih i kulturnih događaja kojima su se Varaždin i Hrvatska predstavili međunarodnoj vatrogasnoj javnosti.

Prilikom zatvaranja Olimpijade, kada su predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik CTIF-a Walter Egger izrekli iskrene čestitke i izvrsne ocjene natjecateljskoj i društvenoj razini natjecanja. Oduševljenje organizacijom Olimpijade u Varaždinu predsjednik CTIF-a Walter Egger ponajbolje je izrazio obraćanjem na hrvatskome jeziku na završnom ceremonijalu.

Najviše je ekipa nastupalo u okviru tradicionalnog vatrogasnog natjecanja, vježbe sa vatrogasnom motornom štrcaljkom. Zanimljivo je da je pobjednička ekipa u kategoriji muški A, FF Weeg iz Austrije osvojila prvo mjesto na olimpijadi  treći puta zaredom.

Spomenimo i zanimljiv podatak kako su vrlo dobar rezultat među muškim ekipama ostvarili i članovi vatrogasne postrojbe iz Južne Koreje. Pripadnici vatrogasne postrojbe Pyong-Chang prikazali su zavidnu koordiniranost s obzirom na vrlo kratke pripreme, a kao posebni gosti domaćina svoj su doprinos dali i u mnogim drugim događajima na Olimpijadi.

U natjecanju vatrogasne mladeži nastupilo je 50 ekipa iz 26 zemalja.

Ukupno su na Vatrogasnoj olimpijadi u Varaždinu hrvatske ekipe osvojile 3 zlatne, 8 srebrnih i 1 brončanu medalju što Hrvatsku svrstava u gornju trećinu zemalja po osvojenim rezultatima i medaljama.

Uz službena natjecanja, za vatrogasnu mladež organizirana je i Olimpijada kampa, zanimljivo natjecanje koje je održano 21. srpnja, u središnjem Parku u Varaždinu. Vatrogasna se mladež u sklopu tog zanimljivog natjecanja okušala u 50 raznovrsnih i zanimljivih igrica.

U sklopu Vatrogasne olimpijade organizirano je niz vrhunskih događanja, među kojima valja istaknuti Skupštinu CTIF-a, izložbu povijesnih zastava, međunarodnu izložbu karikatura na temu vatrogasci, izdavanje poštanske marke s motivom vatrogastva.