Izložba Što ostaje kad intervencija završi? u Kaštel Sućurcu

Izložba „Što ostaje kad intervencija završi?“, prvi puta predstavljena široj javnosti u Noći muzeja 2020. u Muzeju hrvatskog vatrogastva, krenula je na put po Hrvatskoj. Izložbu je prvi ugostio Muzej grada Kaštela te je ista postavljena u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu od 11. kolovoza do 1. rujna. Zbog lokalne epidemiološke situacije, otvaranje predviđeno za 11. kolovoza nije održano.

Posjetitelji se kroz izložene oštećene predmete, oštećenu i uništenu vatrogasnu opremu, tematske plakate te video materijal mogu upoznati s opasnostima kojima su naši vatrogasci svakodnevno izloženi. Predstavljene su kacige oštećene u požarima, vatrogasna pumpa koja je izgorjela u velikom požaru kod Makarske, odora pripadnika JVP Dubrovačko primorje oštećena prilikom gašenja požara jahte te uništene plinske boce. Na plakatima su prikazane razne opasnosti za vatrogasce, od požara otvorenog prostora, eksplozija plina do požara u industriji i na brodovima. Središnje mjestu na izložbi ima kaciga Ede Surine, vatrogasca koji je poginuo u eksploziji plina u Rijeci 2005. godine.

  • Iznimno nam je drago što smo već četvrti put u suradnji s Muzejom hrvatskog vatrogastva organizirali izložbu. Izloženi predmeti zorno prikazuju opasnost vatrogasnog posla. Ova izložba će sigurno utjecati na naše posjetitelji te ih upozoriti da oni moraju biti glavni čimbenik zaštite od požara- rekao nam je ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta.

Nakon Kaštela izložba seli u Vinkovce, gdje će biti postavljena od 7. do 20. rujna.