Australija, Hrvatska, Kanada, Grčka, Španjolska, Portugal, Turska – samo su neke od država koje svake godine bilježe velike šumske požare koji kao posljedicu imaju ljudske žrtve, štete na objektima, gospodarstvu te nenadoknadive štete za okoliš. Upravo pitanjem uspješnog suprostavljanja šumskim požarima bavi se EU projekt SILVANUS.

Iznimna nam je čast što će Muzeju hrvatskog vatrogastva otvoriti izložbu posvećenu projektu „SILVANUS“  u subotu 19. kolovoza u 19:00 sati. Projekt je  nazvan po rimskom bogu šuma i neobrađene zemlje. Cilj projekta je smanjenje rizika od šumskih požara kroz upotrebu novih tehnologija te kroz edukativne kampanje za podizanje svijesti o odgovornome  ponašanju. Izložbom projekt planiramo približiti široj publici, a pogotovo najmlađem uzrastu –  djeci vrtičke i školske dobi, kako bi što ranije upoznali osnovne preventivne radnje u svrhu sprečavanja izbijanja požara.

EU-projekt SILVANUS planira pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja. Platforma će udovoljiti zahtjevima učinkovitog korištenja resursa i pružiti zaštitu od prijetnji požara raslinja na koje se nailazi globalno. Projekt će uspostaviti sinergiju između zaštite okoliša, stručnjaka za tehnologiju i društvenih znanosti za jačanje sposobnosti regionalnih i nacionalnih vlasti da nadgledaju šumske resurse, procjenjuju biološku raznolikost, generiraju preciznije pokazatelje rizika od požara i promiču sigurnosne propise među građanima kroz kampanje podizanja svijesti.

U sklopu izložbe, uz fotografije i edukativne plakate, posjetitelji će vidjeti promotivne tiskane i video materijale na temu prevencije nastanka šumskih požara kao i opremu koja se koristi na takvim intervencijama. Prisjetili smo se najvećih šumskih požara na području Hrvatske te pripremili savjete za postupanje u slučaju požara, kao i savjete iz protupožarne preventive.

Izložbu u sklopu projekta SILVANUS možete pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do kraja 2023. godine, u radno vrijeme Muzeja (srijeda od 9 do 15 sati) ili u drugom terminu uz prethodnu najavu  (muzej@hvz.hr)

AUTOR POSTAVA: Vedran Runjić (HVZ)

SURADNICI: Željko Cebin, Anita Čolak, Nina Francetić, Siniša Jembrih, Lovorko Marić, Mladen Šćulac, Zvonko Videc, JVP Grada Zagreba, JVP Grada Varaždina, DVD Leskovec, DVD Ivanec, VZŽ Primorsko-goranske, VZŽ Varaždinske

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Obrt za fotokopiranje Scripta Rijeka

LOKACIJA: Muzej hrvatskog vatrogastva, Ulica baruna Trenka 44, Varaždin

TRAJANJE IZLOŽBE: 19. kolovoza 2023. – 31. prosinca 2023.

VIŠE O PROJEKTU SILVANUS: https://silvanus-project.eu/