Izložba Naprtnjača i fotoaparat online

O izložbi
Šumski požari izravnom promatraču nude niz zastrašujućih, ali ujedno i fascinantnih prizora. Ti prizori s jedne strane govore o snazi i nepredvidljivosti prirode, a s druge strane o ljudima koji riskiraju svoje živote kako bi zaustavili požare ili druge nesreće. Ove dokumentarne fotografije česte su u medijima, a autori su kako profesionalni fotografi, tako i amateri. Ipak posebno vrijedne kadrove mogu snimiti ljudi koji izravno sudjeluju u borbi protiv vatre. Jedan od njih je autor ovih fotografija Darko Maretić.

Darko Maretić se u vatrogastvo priključio 2001. godine. Radi u  Intervencijskoj vatrogasnoj postrojbi Split-Divulje, na mjestu samostalnog nadzornika za vatrogastvo. Instruktor je  raznih programa osposobljavanja (dubine i visine, hidraulika i pneumatika, gašenje šumskih požara i desantiranje helikopterom, navođenje zrakoplova, spašavanje vatrogasaca uz pomoć helikoptera).Također obavlja dužnost zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela. Prošao je gotovo sva velika požarišta na području Hrvatske. Sudjelovao je u sanaciji poplavljenog područja u Bosni 2014. godine te na sanaciji posljedica potresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije.

Uz vatrogastvo, bavi se fotografijom kao hobijem od 2008. godine. Iz njegovog rada koji obuhvaća niz tema, izabrali smo 25 fotografija na kojima je zabilježio kadrove s intervencija i vježbi. Kako postrojba u kojoj djeluje često odlazi na požarište u helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dosta kadrova je snimljeno iz helikoptera ili su u njima helikopteri ili canadairi. Kadrovi požara koji gutaju šume, sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Fotografije s vježbi prikazuju različite scenarije na koji se naši vatrogasci pripremaju, poput vježbi izvlačenja unesrećenih ili skupine vatrogasaca iz vatrenog okruženja. Ime izložbe je nastalo kao poveznica Maretićeve ljubavi prema vatrogastvu, koju predstavlja naprtnjača, jedan od glavnih alata za gašenje požara te fotoaparat, koji predstavlja ljubav prema fotografiji.

Ova serija dokumentarističkih fotografija promatraču omogućuje pogled na požar s prve linije, onako kako ga vatrogasac vidi. Maretić je okom kamere zabilježio kadrove koji ne samo da bilježe događanja već nose i poruku o opasnostima šumskih požara. Zahvaljujući njegovu entuzijazmu i Vi možete gledati opasnosti u oči, ali iz sigurnosti Muzeja ili Vaše fotelje.

Dodatne informacije
U sklopu obilježavanja Svibnja-Mjeseca zaštite od požara i Međunarodnog dana Muzeja, Muzej hrvatskog vatrogastva organizira izložbu fotografija Darka Maretića pod nazivom “Naprtnjača i fotoaparat”. Izložba je organizirana u sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini. Izložbu možete pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do početka rujna ili online.