Pozivnica za izložbu "Naprtnjača i fotoaparat"

Izložba fotografija Naprtnjača i fotoparat u Muzeju hrvatskog vatrogastva

U sklopu obilježavanja Svibnja-Mjeseca zaštite od požara, Muzej hrvatskog vatrogastva otvara izložbu fotografija autora Darka Maretića pod nazivom „Naprtnjača i fotoaparat“. Otvaranje izložbe će se održati na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja u 18.00 sati.

Cilj izložbe je kroz fotografije upoznati posjetitelje s opasnostima od šumskih požara. Autor fotografija Darko Maretić dugogodišnji je dobrovoljni i profesionalni vatrogasac i zaljubljenik u fotografiju. Sudionik je niza vatrogasnih intervencija na požarima i kod drugih nesreća. U svojoj karijeri je stvorio velik broj dokumentarističkih fotografija, a za ovu priliku smo izabrali 25 radova s intervencija na šumskim požarima i s vježbi.  Ime izložbe je nastalo kao poveznica Maretićeve ljubavi prema vatrogastvu, koju predstavlja naprtnjača, jedan od glavnih alata za gašenje požara te prema fotografiji, koju predstavlja fotoaparat.

Uz već poznatu  adresu (Trenkova 44 u Varaždinu), izložbu ćete moći pogledati od 18.00 sati na dan otvaranja na službenim web stranicama Muzeja hrvatskog vatrogastva (www.mhv.hr) i Hrvatske vatrogasne zajednice (www.hvz.gov.hr). Posjetitelji Muzeja hrvatskog vatrogastva će na Međunarodni dan muzeja moći pogledati i stalni postav Muzeja.

Pozivamo Vas da pogledate našu izložbu i naučite nešto novo o šumskim požarima. Ova serija dokumentarističkih fotografija promatraču omogućuju pogled na požar s prve linije, onako kako ga vatrogasac vidi. Maretić je okom kamere zabilježio kadrove koji ne samo da bilježe događanja već nose i poruku o opasnostima šumskih požara. Zahvaljujući njegovu entuzijazmu i vi možete gledati opasnosti u oči, ali iz sigurnosti Muzeja ili vaše fotelje.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA U MUZEJU HRVATSKOG VATROGASTVA 18. SVIBNJA 2021.

  • 12.00-20.00 Izložba stalnog postava Muzeja
  • 18.00 Otvaranje izložbe fotografija Darka Maretića „Naprtnjača i fotoaparat“

Napomena: Otvaranje izložbe će se održati prema važećim epidemiološkim mjerama.

Izložbu je moguće pogledati do 1. rujna 2021. u radnom vremenu muzeja ili prema najavi.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, vedran.runjic@hvz.hr, 091/112-0013