Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu je u petak 14. lipnja 2024. godine obilježio 160. obljetnicu rada u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Vatrogasnom zajednicom grada Varaždina i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Varaždina.
Obilježavanje je počelo posjetom predsjednik RH Zorana Milanovića varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima. Predsjedniku je prijavak podnio zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Jurica Buden, a potom je Predsjednik izvršio smotru postrojenih vatrogasaca. Ovom prilikom Predsjedniku RH je uručena povelja počasnog člana Društva, monografija i spomen medalja povodom 160. obljetnice rada.

Mimohod i vatrogasna vježba
Potom je održan svečani mimohod vatrogasnih snaga na kojem je sudjelovalo više stotina vatrogasaca iz svih županijskih vatrogasnih zajednica u Republici Hrvatskoj. Prigodi su uz predsjednika RH Zorana Milanovića nazočili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ Radovan Martinec, predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Svečani mimohod kojim je zapovjedao Ivica Labaš, zapovjednik JVP Grada Varaždina, predvodila je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. Uz vatrogasce iz županijskih vatrogasnih zajednica, u mimohodu su sudjelovali pripadnici MORH-a, pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a te vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu. Također je u mimohodu sudjelovao ešalon zastava, ali i povijesna vatrogasna vozila te moderna vozila za gašenje požara. Vježbu je uveličao i prelet protupožarnog zrakoplova Canadair CL 415 i helikoptera Mi 171 Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon čega je održan drugi dio vježbe SIGURNOST 24.

“Vatrogastvo je od svojih početaka bilo sastavni dio modernog političkog života Hrvatske, čak i u vremenu kada je većina stanovništva bila bez standardiziranog jezika i formalnog obrazovanja. Unatoč skromnim sredstvima i osnovnim alatima, vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati svoje živote za sigurnost svoje zajednice“, kazao je u obraćanju okupljenima predsjednik Republike Zoran Milanović.
Predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Martinec kazao je kako je dan osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu zapisan u analima hrvatskog i svjetskog vatrogastva.

Glavni vatrogasni zapovjednik je pozdravio sve visoke uzvanike, sudionike mimohoda i građane koji su pratili događaj.
“Ono što činimo svi skupa je za dobrobit naših građana. Nastavimo tako i budimo još jači i veći i imajmo ponosno i veliko vatrogasno srce. Zamolio bih pljesak za sve naše vatrogasce, a posebno za one na području Trogira koji gase i sada požar na otvorenom prostoru.“ izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Nakon završetka mimohoda, visoki uzvanici su se uputili u Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u kojem je održana svečana sjednica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Na sjednici je prikazan film o radu Društva, a prigoda je iskorištena za dodjelu visokih vatrogasnih priznanja zaslužnim članovima i uzvanicima.

Deveto izdanje Festivala varaždinskih dvorišta u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina bit će održano 15. i 16. lipnja 2024., a ove godine možete posjetiti i dvorište varaždinskih vatrogasaca. Zavirite u dvorište Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu koje upravo ovih dana slavi 160. rođendan. Bilo je to tada prvo vatrogasno društvo u ovom dijelu Europe, a toj vrijednoj obljetnici posvećena je nova izložba postavljena u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Nakon izleta u bogatu vatrogasnu povijest, razgledajte vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina i saznajte sve o modernom vatrogastvu.

Festival varaždinskih dvorišta Turistička zajednica grada Varaždina osmislila je i pokrenula s ciljem razvoja sadržaja, obogaćivanja turističke i kulturne ponude te oživljavanja povijesne jezgre gospodarskim aktiviranjem dvorišta.

Dosadašnja izdanja festivala varaždinskih dvorišta kroz niz glazbeno scenskih sadržaja, radionica, putopisnih predavanja, izložbi, modnih događanja, degustacija i gastro doživljaja smještenih u te skrovite gradske prostore, pobudila su veliki interes posjetitelja.

PROGRAM:

Subota i nedjelja, 10:00-13:00
Stalni postav Muzeja hrvatskog vatrogastva
Izložba posvećena 160. obljetnici Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu
Izložba vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina

PROGRAM MANFESTACIJE:

https://varazdin.hr/novosti/festival-varazdinskih-dvorista-kad-dvorista-pricaju-pricu-11247/

U petak 24. svibnja u CTIF Dvorani u Varaždinu održan je okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe povodom 160. obljetnice DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu.

Okrugli stol je organizirao Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Prvim hrvatskim dobrovoljnim vatrogasnim zborom u Varaždinu i Muzejom hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice. Otvaranju su prisustvovali potpredsjednk HVZ-a Nedeljko Vukalović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, počasni predsjednik HVZ-a dr. sc. Franjo Gregurić, predsjednik VZG Varaždin dr. sc. Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec te brojni vatrogasci i gosti. Okruglim stolom je moderirao dr. sc. Vladimir Huzjan.

Na početku je prisutne pozdravio u ime HVZ-a potpredsjednik Vukalović i predstavio rad VZŽŽ Varaždinske. Župan Stričak je pohvalio ulogu vatrogasaca u svakodnevnim zadacima, ali i u očuvanju baštine, što je vidljivo kroz predstavljenu monografiju.

Prvo izlaganje na okruglom stolu je imao dr. sc. Franjo Gregurić na temu dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na djelovanju vatrogasaca u Domovinskom ratu.
– Posebno priznanje došlo je 1994. godine, kada smo u jeku Domovinskog rata, održali prvu veliku vježbu povodom 130. obljetnice DVD-a Varaždin te otvorili prvi postav Muzeja – rekao je Gregurić i prisjetio se uloge Zvonka Biškupa, Đure Čovrana i drugih varaždinskih vatrogasaca u ovim važnim projektima.

Život učitelja hrvatskih vatrogasaca, Varaždinca Mirka Kolarića, predstavio je dr. sc. Vladimir Huzjan, koji je govorio o Kolarićevoj ulozi u hrvatskom vatrogastvu. Huzjan se prisjetio i zajedničkog rada na biografiji Mirka Kolarića s pokojnom autoricom Biserkom Vlahović.

Viša konzervatorica restauratorica Maja Vrtulek govorila je o procesu restauracije zastave varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca iz 1869., koja je izložena u Muzeju hrvatskog vatrogastva .

Osma monografija o varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima
Okrugli stol je ujedno bio prilika za predstavljanje monografije “160 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu”. O knjizi su govorili autor Stjepan Kovaček i recenzent Vedran Runjić. Autor je dao kratka presjek poglavlja i istaknuo da mu je izuzetna čast raditi na monografiji najstarijeg hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Nakon predstavljanja knjige, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvarena je izložbu o djelovanju DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Izložba je nastala na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji mogu vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca. Uz autore izložbe Stjepana Kovačeka i Vedrana Runjića, veliku ulogu u njenom postavljanju su imali g. Zvonko Pintar i urednica “Vatrogasnog vjesnika” Nina Francetić. Izložbu je moguće pogledati do kraja godine u Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Navedeni okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe su uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu.

FOTO: HVZ, naslovna FB Varaždinske županije

U petak 24. svibnja s početkom u 18:00 sati u CTIF dvorani u Varaždinu (Trenkova ulica 44) održat će se okrugli stol povodom obilježavanja 160. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Okrugli stol organizira Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Prvim hrvatskim dobrovoljnim vatrogasnim zborom u Varaždinu i Muzejom hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na okruglom stolu će o dobrovoljnom vatrogastvu govoriti počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. sc. Franjo Gregurić, a život učitelja hrvatskih vatrogasaca, Varaždinca Mirka Kolarića, predstavit će dr. sc. Vladimir Huzjan. O procesu restauracije jednog od najvrjednijih predmeta u Muzeju hrvatskog vatrogastva – zastave varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca iz 1869., govorit će viša konzervatorica restauratorica Maja Vrtulek.

Okrugli stol je ujedno prilika za predstavljanje monografije “160 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu”. O knjizi će govoriti autor Stjepan Kovaček i recenzent Vedran Runjić.

Nakon predstavljanja knjige, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvaramo izložbu o djelovanju DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Izložba je nastala na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji će moći vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca.

Navedeni okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe su uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu. Stoga dođite ovaj petak u Varaždin i naučite nešto novo o povijesti hrvatskog i varaždinskog vatrogastva.

 

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara. Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.

Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

“Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva”, rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize. Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

U subotu 18. svibnja u Domu mladih u Koprivnici održan je 2. susret kolekcionara vatrogasne baštine. Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Otvaranju Susreta su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Koprivničko-križevačke Zvonimir Habijan, predsjednik i zapovjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev i Domagoj Matijaković te brojni vatrogasci i zaljubljenici u povijest.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić je na početku susreta pozdravio sve prisutne i rekao kako je ovo nastavak priče koja je započela u ožujku prošle godine u Varaždinu. Josip Cingesar, predsjednik Hrvatskog društva kolekcionara vatrogasne baštine, je na otvaranju predstavio rad Društva i pozva sve prisutne da podrže nastojanja u očuvanju hrvatske vatrogasne baštine.

– Ovakve manifestacije su najbolji način da upoznamo javnost s radom naših kolekcionara. Upravo zahvaljujući vašem znanju i zalaganju, mnogi vrijedni vatrogasni predmeti su spašeni od zaborava – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković i otvorio susret.

Na manifestaciji se okupilo 14 kolekcionara iz Hrvatske i susjedne Slovenije koji su predstavili bogate privatne kolecije. Susret je također iskorišten za razmjenu iskustava te razmjenu predmeta. Posjetitelji su mogli vidjeti bogatu zbirku znački Janeza Liponika iz Slovenije, povijesne vatrogasne predmete koje je prikupio tajnik DVD-a Koprivnica Krešimir Juratović te izložbu vatrogasne filatelije i numizmatike koju je postavio Stjepan Kovaček. Muzej hrvatskog vatrogastva se predstavio zbirkom modela vatrogasnih vozila, zbirkom fotografija te tiskanim izdanjima.

Drugi susret kolekcionara vatrogasne baštine je pokazao d apostoji interes za ovaj hobite da će suradnja između HVZ-a i kolekcionara doevsti do novih saznanja u istraživanju hrvatske vatrogasne povijesti. Idući susreti su planirani u Varaždinu i Opatiji.

Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Koprivnica, a povodom obilježavanja 150. obljetnice Društva, organizira 2. susret kolekcionara vatrogasne baštine i 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara koji će se ovaj vikend održati u Koprivnici.

Tako će u subotu 18. svibnja Koprivnica ugostiti ljubitelje vatrogasne povijesti na 2. susretu kolekcionara vatrogasne baštine u Domu mladih Koprivnica (Ulica hrvatske državnosti 10, 48000 Koprivnica) od 8:00 do 12:00 sati.

Cilj manifestacije je okupiti kolekcionare vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i široj javnosti predstaviti ovaj zanimljiv hobi. Posjetitelji će tako moći vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu. Za vrijeme trajanja susreta, posjetitelji mogu pogledati opremu i vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica.

Ljubitelje glazbe prava poslastica čeka u nedjelju 19. svibnja na Zrinskom trgu u Koprivnici. Prema pristiglim prijavama na 38. susretu će svoje umijeće pokazati 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz gotovo cijele Hrvatske. Dolazak orkestara u Koprivnici očekuje se od 8:00 do 9:00 sati, a nakon postrojavanja i zajedničke izvedbe državne i vatrogasne himne, otvaranje susreta će započeti u 9:30 sati. Program susreta traje od 10:00 do 15:30 sati.

Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovinu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenih sastava. Vatrogasni puhački orkestri danas okupljaju mlade, ali i iskusne glazbenike, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoje znanje predstavljaju na nizu susreta i natjecanja u zemlji i u inozemstvu. Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača.

Zato dođite ovu subotu i nedjelju u Koprivnicu  i uživajte u vatrogasnoj povijesti i izvedbama vatrogasnih puhačkih orkestara.

Povodom Dana 855. protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice primilo 24 pripadnika protupožarne eskadrile
U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku održana je svečanost obilježavanja 30. obljetnice osnutka 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na svečanosti su, uz pripadnike protupožarne eskadrile na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Darkom Kučejem, prisustvovali županijski vatrogasni zapovjednici priobalnih županija Republike Hrvatske, Dino Kozlevac, Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Darko Dukić, Ivan Kovačević i Stjepan Simović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general bojnik Tihomir Kundid, te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

“Protupožarna eskadrila je ponos Republike Hrvatske i važna sastavnica vatrogasnog sustava koja svoje sposobnosti iskazuje kako u Republici Hrvatskoj tako i u drugim državama Europe kada se za to ukaže potreba“ rekao je glavni vatrogasni zapovjednik prilikom obraćanja okupljenim pripadnicama i pripadnicima protupožarne eskadrile i okupljenim uzvanicima te im, pritom, čestitao veliku obljetnicu i zahvalio za sve što čine u gašenju požara otvorenog prostora na području Republike Hrvatske. Posebno je zahvalio pilotima kanadera, air-tractora i helikoptera kao i svom tehničkom osoblju naglasivši da je njihova požrtvovnost, profesionalnost i operativnost u gašenju požara otvorenog prostora i osiguranju učinkovite operativne spremnosti prepoznata u cijeloj Europi. U znak zahvale glavni vatrogasni zapovjednik je 855. protupožarnoj eskadrili Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručio Zahvalnicu za dugogodišnji profesionalni angažman i suradnju u provođenju protupožarnih zadaća povodom 30. obljetnice eskadrile koju je preuzeo pukovnik Kučej kojem je glavni vatrogasni zapovjednik, ujedno, uručio i zlatnu plamenicu za uspješnu provedbu zadaća i uzorno obavljanje službe.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Darko Kučej zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na dodijeljenim priznanjima, istaknuvši kako će pripadnici Hrvatske vojske i dalje obavljati sve svoje zadaće i angažmane na najvišoj razini. Kao sjećanje na ovu obljetnicu, pukovnik Kučej je glavnom vatrogasnom zapovjedniku uručio Uspomenicu s povijesnim pregledom i opisom eskadrile.

Zalužnim djelatnicima eskadrile uručena vatrogasna odlikovanja

Svečanost je nastavljena dodjelom zlatnih plamenica za uspješnu provedbu zadaća i uzorno obavljanje službe koje je glavni vatrogasni zapovjednik uz prisustvo potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i zapovjednika 855. protupožarne eskadrile uručio:
– pukovniku Goranu Vlahoviću, kapetanu CL-415
– časničkom namjesniku Željku Kuriliću, tehničaru letaču
– stožernom naredniku Josipu Maričiću, tehničaru letaču
– stožernom naredniku Predragu Brziću, zrakoplovnom tehničaru
– stožernom naredniku vs Ivan Paleka, zrakoplovnom tehničaru

U svečanoj prigodi glavni vatrogasni zapovjednik uručio je zahvalnice za izniman angažman u provedbi protupožarnih zadaća tijekom protupožarne sezone 2023. godine :
– bjn Milanu Došenu, zamjeniku zapovjednika protupožarne eskadrile
– bjn Igoru Mindoljeviću, kapetanu CL-415, zapovjedniku 2. letačkog voda
– bjn Kristijanu Biliću, pilotu AT-802 i kopilotu CL-415, zapovjedniku 3. letačkog voda
– bjn Krunoslavu Hegedušu, pilotu AT-802
– bjn Ivici Barišiću, kopilotu CL-415
– bjn Bruni Cifrek Kolariću, pilotu AT-802
– stn Vedranu Vedriću, zapovjednik Satnije za ZT opsluživanje i održavanje
– stn Marku Perkoviću, zapovjedniku voda ZT održavanja
– npr Josipu Jelači, kopilotu CL-415
– sžn Jordani Pestić, logistička dočasnica
– sžn Borki Zubak, logistička dočasnica
– sžn Dariu Rudeli, zrakoplovni tehničar
– sžn Goranu Cvitanoviću, zrakoplovni tehničar
– sžn Mladenu Bačko, zrakoplovni tehničar
– sžn Željku Vuksanu, zrakoplovni tehničar
– sžn Draganu Šušiću, zrakoplovni tehničar
– nr Nikici Kneževiću, zrakoplovni tehničar
– pz Ivanu Mikecu, zrakoplovni tehničar

Povijesni pregled i opis eskadrile

855. protupožarna eskadrila osnovana je 1994. godine unajmljivanjem dva zrakoplova Canadair CL-215 od tvrtke Bombardier Aerospace. 1995. godine Republika Hrvatska kupuje dva zrakoplova Canadair CL-215, a 1997. godine i prvi Bombardier CL-415. S vremenom je flota CL-415 narasla na 6 zrakoplova, a zadnji je preuzet 2009. godine. U sastavu eskadrile su i avioni Air-tractor AT-802 te Airtractor AT-802 Fire Boss.
Tijekom Domovinskog rata 855. protupožarna eskadrila je bila bazirana na aerodromu u Splitu. Okončanjem rata eskadrila prelazi na aerodrom Zemunik gdje se nalazi i danas. Do 2001. godine eskadrila je bila u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova a potom prelazi u sastav Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
Misija 855. protupožarne eskadrile je obrana od požara otvorenih područja na teritoriju Republike Hrvatske, a od 2007. godine sudjeluje u gašenjima požara i u drugim državama poput Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Izraela.
Od 2019. godine 855. protupožarna eskadrila sudjeluje i s dva protupožarna aviona Canadair CL-415 u europskom sustavu za obranu od prirodnih katastrofa – RescEU. Ovim projektom EU uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

Foto: MORH

Tekst: Hrvoje Ostović i Željko Cebin

Tema ovogodišnjeg susreta povjesničara vatrogastva, koji će se održati u organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) u listopadu u Ateni, su vatrogasni objekti i građevine. Predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice priprema temu o spomenicima posvećenima vatrogastvu u Hrvatskoj. Kroz različite oblike likovnog izražaja obilježeni su razni događaji iz lokalne vatrogasne povijesti, poput osnutka vatrogasne organizacije, stradavanja vatrogasaca ili je odana počast visokim vatrogasnim dužnosnicima.

Kako bi što kvalitetnije prezentirali temu, pripremili smo upitnik o spomenicima posvećenima vatrogastvu, smještenima bilo u sklopu vatrogasnih objekata ili na nekoj drugoj lokaciji.

U obzir dolaze spomen ploče, spomenici (skulpture, reljefi), kipovi svetaca zaštitnika vatrogastva, ali i murali na temu vatrogastva. Upitnikom tražimo osnovne informacije poput lokacije, dimenzija, imena autora te informacije o događaju kojem je spomenik posvećen. Obradom prikupljenih podataka stvoriti ćemo sliku o ovom važnom segmentu promocije vatrogastva i vatrogasne povijesti.

Upitnik u vidu Google obrasca možete ispuniti od 20. ožujka do 30. travnja 2024. na navedenom linku.
LINK: web.hvz.hr/spomenici.html

Kontakt osoba: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013.

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) nudi posjetiteljima uvid u iznimno zanimljiv razvojni put hrvatskog vatrogastva, kroz prikaz tehničkog razvoja opreme i napredovanja same vatrogasne organizacije. Muzej se rasprostire na 400 m² prostora, a u stalnom postavu je oko 300 predmeta – od vatrogasnih pumpi do odora, fotografija i dokumenata.

Uz stalni postav i ove godine smo pripremili nekoliko zanimljivih događanja. Kako je 2024. godina velikih obljetnica za hrvatsko vatrogastvo, tako smo u Noći muzeja otvorili izložbu posvećenu desetoj obljetnici rada obnovljenog postava Muzeja. Izložbu je moguće pogledati do kraja travnja 2024. godine.

U svibnju, Mjesecu zaštite od požara, otvaramo izložbu posvećenu djelovanju najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva u Hrvatskoj, Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu koje slavi 160. obljetnicu.

Muzej će svoja vrata otvoriti i posjetiteljima tradicionalne manifestacije ŠPANCIRFEST, koja se održava krajem kolovoza.

Razgledavanje stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva je moguće svaki radni dan od 8:00 do 15:00 sati, a za razgledavanje u drugom terminu, kao i za posjet većih grupa, potrebna je prethodna najava. Razgledavanje vodi voditelj Muzeja, po potrebi i na engleskom jeziku. Posjet Muzeju je besplatan. Moguće je posjetiti Muzej uz društvo kućnog ljubimca.

Pozivamo Vas da posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva uvrstite u Vaš program rada te da tako upoznate članove vatrogasnih organizacija s bogatom hrvatskom vatrogasnom povijesti.

Više informacija potražite na: https://mhv.hr/
Virtualna šetnja kroz Muzej hrvatskog vatrogastva: https://mhv.hr/virtualna-setnja/
Kontakt osoba: Vedran Runjić, muzej@hvz.hr, 091/112-0013.