Doniranje vatrogasnih povijesnih predmeta Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) u sastavu Hrvatske vatrogasne zajednice djeluje od 2014. godine. Cilj Muzeja je prikupiti, obraditi i prikazati predmete vezane za hrvatsku vatrogasnu povijest kako bi ih sačuvali za buduće generacije i kroz njih ispričali priču o razvoju cjelokupnog hrvatskog vatrogastva, od pojave prvih pisanih pravilnika za zaštitu od požara u gradovima, preko osnutka vatrogasnih organizacija do danas. Planiramo prikupiti predmete iz cijele Hrvatske, kako bi specifičnosti razvoja vatrogastva iz pojedinog kraja pokazali posjetiteljima.

Pozivamo vas da Muzeju poklonite:

  • vatrogasne armature, vatrogasne cijevi
  • odore i zaštitnu opremu
  • vatrogasne zastave, ambleme društava, medalje
  • fotografije (fizički ili u digitalnom obliku)
  • knjige i ostalu vatrogasnu literaturu kalendare, suvenire i drugu memorabiliju

Također Vas pozivamo da dostavite podatke o predmetima većih dimenzija (motorne pumpe, ručne pumpe, vatrogasna motorna vozila) koje planirate donirati Muzeju, kako bi napravili plan za preuzimanje i skladištenje navedenih predmeta.

Predmete možete poslati poštom ili osobno dostaviti u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Selska cesta 90a, Zagreb. Svi predmeti će biti evidentirani sa podacima o donatoru. Predmeti koji nisu uvršteni u stalni postav, bit će obrađeni i pravilno uskladišteni te predstavljeni ma tematskim izložbama.

Na ovaj način možemo zajednički sačuvati značajne segmente hrvatske vatrogasne povijesti i kvalitetno ih prezentirati javnosti.

Kontakt: muzej@hvz.hr, 01/3689 – 164.