Preminuo je Mirko Svetec, počasni predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i dugogodišnji član Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti.

Članom DVD-a Varaždin je postao 1989. godine. Dužnost tajnika Društva obnaša od 1993. do 2005. godine. U 2005. godine preuzima dužnost predsjednika Društva te istu obavlja do 2023. godine kada je proglašen doživotnim počasnim predsjednikom Društva.

Na samom početku njegova mandata, u Varaždinu je održano 13. međunarodno natjecanja vatrogasaca i 15. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži. Svetec tijekom svog mandata aktivno radi na pomlađivanju članstva i uključenju što većeg broja djece i mladih u vatrogasne redove. Također, radi na osuvremenjivanju opreme za operativne vatrogasce, kao i na projektima obnove vatrogasnog doma. Aktivo je sudjelovao u radu Vatrogasne zajednice Grada Varaždina i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Posebnu ulogu imao je u radu Muzeja hrvatskog vatrogastva, smještenom u objektu varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca. Upravljanje nad Muzejom 2010. godine preuzima Hrvatska vatrogasna zajednica, a obnovljeni postav je otvoren povodom obilježavanja 150. obljetnice varaždinskog i hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva. Od otvaranja novog postava, do 2023. godine, Svetec nesebično pomaže rad Muzeja, od tehničkih zadataka prilikom postavljanja izložbi, do organiziranja i vođenja brojnih posjetitelja po postavu Muzeja.

Od 2013. do 2017. predsjednik je Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti Hrvatske vatrogasne zajednice, a od 2017. do 2021. obnaša dužnost zamjenika predsjednika. Član Odbora je i u mandatu od 2021. Kroz djelovanje u odboru, pokazao je izuzetan interes za očuvanje hrvatske vatrogasne povijesti, kako kroz rad Muzeja, tako i kroz prikupljanje materijala o razvoju hrvatskog vatrogastva na lokalnoj razini.

Za svoj rad u vatrogastvu dobio je niz vatrogasnih i civilnih odlikovanja među kojima se ističu Povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića, Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge te Red hrvatskog pletera.

Ispraćaj dragog pokojnika biti će 24. rujna 2024. godine u 14:00 sati na groblju u Varaždinu.

Dragi Mirko, hvala ti na svemu što si učinio za hrvatsko vatrogastvo i očuvanje hrvatske vatrogasne povijesti.