Vafi Rafi u Muzeju

Suradnja festivala VAFI & RAFI i Muzeja hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva je ove godine uspostavio suradnju s međunarodnim festivalom VAFI & RAFI. Festival VAFI & RAFI je filmski festival animiranih filmova koje su radila djeca i mladi do 18 godina starosti (VAFI sekcija), ali i filmski festival animiranih filmova za djecu i mlade (RAFI sekcija). Manifestacija je ove godine održana od 26. – 28. svibnja u Rijeci te od 2. – 5. lipnja u Varaždinu. Ovogodišnji partner festivala je Republika Češka.

Suradnja između Muzeja i festivala ostvarena je zalaganjem gospođe Danijele Stanojević, izvršne producentice festivala. Dogovoreno je da će nakon projekcija filmova u subotu 4. lipnja, sudionici festivalskih projekcija i radionica posjetiti Muzej. Uz stručno vodstvo, prikazan je razvoj hrvatskog vatrogastva, ali i zanimljivosti iz vatrogasne povijesti. Nakon obilaska Muzeja posjetiteljima je predstavljen rad Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, te je prikazana oprema i vozila, ali i simulirani izlazak vatrogasaca na intervenciju.

Suradnja između festivala i Muzeja se nametnula zbog ciljane publike – djece i mladih. Cilj Muzeja je približiti vatrogastvo,  ali i ljubav prema povijesti što većem broju mladih ljudi, koji čine zajedničku ciljanu skupinu. Kako u Muzej uglavnom dolaze mladi vatrogasci, upoznavanje ljubitelja filma s našim programom otvara nam nove mogućnosti. Također se nadamo da će predmeti, odore, ali i priče ispričane u Muzeju i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, potaknuti naše mlade filmske stvaraoce da iduće filmove posvete upravo vatrogastvu.

Foto izvor: FB  VAFI & RAFI

Više o festivalu potražite na: https://vafirafi.com/