U Noći muzeja otvorena izložba Karikaturom protiv požara

U ovogodišnjoj Noći muzeja, održanoj 1. veljače u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, Muzej hrvatskog vatrogastva je zabilježio preko 1000 posjeta. Otvorena je izložba “Karikaturom protiv požara” autora Damira Novaka, a posjetitelji su obišli stalni postav Muzeja i družili se s varaždinskim vatrogascima.

Muzej hrvatskog vatrogastva je i ove godine sudjelovao u manifestaciji “Noć muzeja”, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Od 18:00 do 23:00 zabilježeno je preko 1000 posjeta, što predstavlja rekordan broj posjetitelja na do sada održanim manifestacijama u Muzeju.

Program je započeo radionicom crtanja karikatura, koju je vodio Damir Novak. Na radionici je, koristeći aplikaciju za crtanje, na zanimljiv način upoznao preko 80 djece sa osnovama crtanja karikatura. Polaznici su brzo uhvatili ruku i nacrtali prve karikature na temu vatrogastva.

Otvorenju izložbe “Karikaturom protiv požara” autora Damira Novaka su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednici VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, VZŽ Međimurske Mario Medved i VZŽ Osječko – baranjske Nikica Mužević, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec te brojni predstavnici vatrogasnih organizacija i građani. Okupljene je pozdravila Nina Francetić u ime Hrvatske vatrogasne zajednice. Spomenula je kako Muzej već 5 godina uspješno sudjeluje u manifestacijama Noć muzeja, a kao glavno događanje u ovogodišnjoj manifestaciji izabrana je izložba radova dugogodišnjeg suradnika HVZ-a Damira Novaka. Voditelj Muzeja Vedran Runjić objasnio je koncept izložbe te se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ovogodišnje manifestacije.

– Iznimna mi je čast izložiti svoje radove u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Posebno me oduševio veliki broj mladih na radionici koju smo održali prije otvaranja – rekao je autor izložbe Novak. Okupljenima se obratio i Slavko Tucaković koji je istaknuo važnost promocije vatrogastva putem karikature, što je ujedno i zanimljiv način za upoznavanje širih masa s protupožarnom preventivom.

– Damir je zajedno s ekipom iz Hrvatske vatrogasne zajednice odradio vrhunski posao u promociji vatrogastva. Siguran sam da nećemo stati na ovoj manifestaciji, nego ćemo priču o vatrogasnoj karikaturi proširiti i dalje. – rekao je Tucaković i otvorio izložbu.

Uz novu izložbu, posjetitelji su obišli i stalni postav, u kojem su vidjeli nove vitrine s vatrogasnim armaturama i izolacijskim aparatima. Posebnu pažnju je plijenilo odlikovanje Začastni član Hrvatsko – slavonske vatrogasne zajednice, nabavljeno krajem prošle godine.

Svoja vozila i opremu su izložili članovi Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, DVD-a Strmec Podravski i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Ovogodišnja Noć muzeja je oborila dosadašnji rekord po broju posjeta u Muzeju hrvatskog vatrogastva, što govori o kvaliteti programa koji svake godine privlači sve više posjetitelja. Posebno veseli veliki broj vatrogasnih društava koji su organizirano došli u posjet Muzeju.