Susret povjesničara vatrogastva u Přibyslavu

U organizaciji CTIF-a u Pribyslavu u Češkoj od 12. do 14. listopada 2021. godine održan je 25. sastanak Komisije za povijest vatrogastva, CTIF-a, muzeje i dokumentaciju te 29. međunarodna konferencija povjesničara vatrogastva. Čast domaćinstva je ove godine imalo mjesto u kojem se nalazi vatrogasni muzej i arhiv CTIF-a.

Donesene nove smjernice za certificiranje muzeja

Sastanak Komisije je održan 12. rujna u jutarnjim satima. Nakon uvoda i prihvaćanja zapisnika s prethodne sjednice, predsjednik komisije Gerald Schimpf je govorio o radu komisije u  2021. godini.

Komisija je izglasala nove smjernice za certificiranje vatrogasnih muzeja i zbirki te ih pripremila na njemačkom i engleskom jeziku. Trajanje certifikata je planirano na 7 godina, nakon čega treba prijaviti moguće promjene u postavu muzeja. Potrebna dokumentacija za certificiranje se sastoji od ispunjenog upitnika uz koji je moguće predati i druge dokumente, fotografije i sličan materijal.

Razgovaralo se i o obilježavanju 125. obljetnice rada CTIF-a. Planirano je tiskanje prigodne monografije, koja bi obradila povijest organizacije, ali i suvremeni ustroj te djelovanje pojedinačnih odbora. Odbor će također aktivno raditi na smjernicama za dodjelu novih CTIF-ovih priznanja i medalja.

Predstavnici država sudionica su govorili o projektima u svojim državama, poput novog muzeja u regiji Taxandria u Belgiji, gdje je unutar velikog vojnog skladišta (5000 m2) izložena velika kolekcija voila. S druge strane, francuski muzeji imaju problema s financiranjem. Tako je muzej u Saint Etienu zatvoren zbog nedostatka financijskih sredstava, a zbirka je rasprodana. Predstavnik Hrvatske Vedran Runjić je iznio podatke o izložbama “ZOVI 193 – making of”, “Iza vatrenog zida –  žene u vatrogastvu” te  “Meteorologija u vatrogastvu”. Također je  spomenuo izradu virtualne šetnje po Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Voditelj radne grupe Ingo Valentini je najavio nove teme konferencije u idućim godinama: vatrogasni muzeji (2023., Ostritz, Njemačka), vatrogasni domovi i ostali vatrogasni objekti (2024., Atena, Grčka), komunikacija u vatrogastvu (2025.), žene u vatrogastvu (2026.).

Svečano otvaranje susreta

U popodnevnim satima 12. listopada održano je u vatrogasnom muzeju u Pribyslavu svečano otvaranje susreta gdje su okupljene pozdravili predsjednik CTIF-a Milan Dubravec,predsjednik komisije Schimpf, predsjednica češke vatrogasne zajednice Monika Nemečkova  te voditelj radne grupe Valentini. Predsjednik CTIF-a Dubravec je istaknuo da je iznimno sretan što je mjesto održavanja konferencije ujedno i mjesto u kojem se nalazi CTIF Muzej i arhiv. Također je istaknuo da je Komisija za povijest jedna od najproduktivnijih u sustavu CTIF-a.

Konferencija povjesničara vatrogastva počela je u četvrtak 13. listopada. Ovogodišnja tema konferencije je bila upotreba parnih vatrogasnih pumpi. Na početku je odana počast minutom šutnje preminulim članovima komisije te su pročitani njihovi životopisi.

Tematska predavanja su započela izlaganjem švicarskog predstavnika Heinza Baumana o upotrebi parnih pumpi u vatrogastvu grada Basela.  Prestavnica Grčke Alexandra Ioanna Koutri je govorila o parnoj pumi koja je nabavljena za potrebe osiguranja prvih modernih olimpijskih igara. Zanimljiv pristup temi je imao predstavnik Francuske Jean Francois Schmauch, koji je prikazao parne pumpe u tiskovinama i popularnoj kulturi, od dječjih igara, stripova, crtanih filmova do poštanskih marki. Predstavnik Hrvatske Runjić je održao predavanje o upotrebi parnih pumpi u hrvatskom vatrogastvu, s naglaskom na pumpama koje su sačuvane.

Na kraju konferencije predstavljena je tema za iduću godinu (vatrogasni muzeji i zbirke), ali i program održavanja konferencije u njemačkom mjestu Ostritz, na samoj granici s Poljskom.

Objavljen je i zbornik radova sa susreta. Knjiga na 396 strana donosi 11 radova iz Austrije, 15 iz Njemačke te po jedan iz Češke, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Švicarske i Poljske.

Muzej vatrogastva u Pribyslavu

Četvrtak je započeo s atraktivnim prikazom rada parnih vatrogasnih pumpe. Ove vrijedne povijesne strojeve su predstavili vatrogasci iz Češke i vatrogasci iz Beča. Bečki vatrogasci su pokazali postupak rada s pumpom i trebalo im je oko 20 minuta da dobiju tlak i započnu s “gašenjem”, što govori o mogućim poteškoćama s kojima su se susretali vatrogasci koji su koristili ove uređaje. Uz uređaje, češki vatrogasci su predstavili i atraktivne replike odora, ali i kacige i ostalu opremu korištenu u vremenu upotrebe pare u vatrogastvu.

Uz ovu manifestaciju, bilo je moguće posjetiti i Muzej vatrogastva u Pribyslavu koji se nalazi u velikom kompleksu dvorca te ima veliku zbirku motornih i ručnih pumpi, ali i zastava te osobne zaštitne opreme i druge opreme koju koriste vatrogasci. Kolekcija je obogaćena plakatima i fotografijama te maketama i modelima vozila. Uz 2 motorna vozila, u muzeju je prestavljen i stroj za tkanje vatrogasnih cijeva.

Posebnu vrijednost ima bogata arhiva dokumenta, vatrogasnih časopisa i knjiga iz gotovo cijelog svijeta. Muzej je u posjedu brojeva našeg “Vatrogasnog vjesnika” koje ne posjeduje ni Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Zbog ovakvog bogatstva dokumenata, ovo je mjesto koje svaki povjesničar vatrogastva treba posjetiti.

Zaključak

Ovogodišnja konferencija povjesničara održana u Pribyslavu obradila je zanimljivu temu upotrebe pare za pokretanje uređaja za gašenje požara. Iako je u današnjoj Hrvatskoj korišten mali broj ovakvih uređaja, možemo zaključiti da smo bili dio svjetskog razvoja vatrogastva.

Iduća tema pokriva razvoj i rad vatrogasnih muzeja i zbirki, a naši vatrogasci mogu kroz ovu temu predstaviti svoju povijest koju brižno čuvaju.