Predstavljanje monografije DVD-a Biškupec

Predstavljanje knjige Povijest dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesta Biškupec

U petak 18. lipnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” u Varaždinu držano je predstavljanje knjige” Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesta Biškupec”.

O knjizi su na predstavljanju govorili autori dr. sc. Tomislav Bogović i Kristijan Skočibušić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić, dok je prikaz knjige recenzenta Damira Hrelje, ravnatelja Državnog arhiva u Varaždinu,  pročitala gospođa Mara Bogović.

Autori su govorili o samoj ideji za knjigu povodom obilježavanja stote obljetnice Društva, koja je od planirane manje monografije prerasla u sveobuhvatnu monografiju razvoja Biškupca i vatrogastva u mjestu. Također su spomenuli i otkriće dokumenta u Hrvatskom državnom arhivu koji svjedoči o ranijem datumu osnutka Društva. Tako je planirana obljetnica društva od 100. postala 126.

Ravnatelj DAV-a Damir Hrelja je u svojoj rezenciji iznio koncept monografije i pohvalio način prikazivanja kronološki i po temama. Istaknuo je da je knjiga pisana razumljivim jezikom i jednako čitljiva vatrogascima, povjesničarima i svim zaljubljenicima u ovu temu.

Voditelj MHV-a Vedran Runjić je istaknuo da bez ovakvih istraživanja na lokalnoj razini, hrvatska vatrogasna povijest nije potpuna. Čestitao je autorima i pozvao sve zainteressirane da pročitaju knjigu.