Predstavljanje knjige Auszeichnungen für die österreichischen Feuerwehren

U sali Saveznog ureda za spomenike u Beču, smještenoj u palači Hofburg, u četvrtak 19. svibnja 2022. godine široj javnosti je predstavljena knjiga „Auszeichnungen für die österreichischen Feuerwehren“ (Odlikovanja austrijskih vatrogasaca).

Knjiga je projekt Austrijskog državnog vatrogasnog saveza u kojem je prikazan razvoj vatrogasnih odlikovanja od vremena Austro-ugarske monarhije do danas. Veliku ulogu u projektu su imali urednici Christian Fastl i Florian Hell, a na knjizi je radilo 16 autora iz Austrije, Njemačke, Poljske i Hrvatske. Rezulat je opsežna knjiga koja na 360 strana donosi podatke o vremenu nastanka pojedinih odlikovanja, uvjetima za dodjelu te fotografije odlikovanja.

U obraćanju okupljenima, predsjednik Austrijskog državnog vatrogasnog saveza Albert Kern je istaknuo važnost odlikovanja za vatrogasce, kojima je to često jedino priznanje za njihov rad na spašavanju i zaštiti od požara u svojoj zajednici.

– Sistem priznanja i odlikovanja jedan je od motiva za spremnost dobrovoljnih vatrogasaca na interveniranje u svako doba dana i noći – rekao je Kern.

Urednici su istaknuli važnost uključivanja međunarodnog tima stručnjaka u ovako obiman projekt, jer je vatrogasna povijest svih država koje su nekad činile Austro-ugarsku monarhiju, ali i susjedne Njemačke, povezana i isprepletena

Nakon završetka predstavljanja, autorima su uručena austrijska vatrogasna državna odlikovanja za zasluge te primjerci knjige. Uslijedilo je i zajedničko fotografiranje i druženje.

U knjizi predstavljeno hrvatsko vatrogastvo

Područje današnje Hrvatske je u knjizi obrađeno kroz prikaz odlikovanja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice u razdoblju od 1891. do 1918. te u tekstu o austrijskom vatrogasnom odlikovanju utemeljenom 1905. godine, a koje su dobivali vatrogasci na području Dalmacije i Austrijskog primorja. Na članku su radili Christian Fastl i Vedran Runjić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Od srca zahvaljujemo Austrijskom državnom vatrogasnom savezu, kolegama Fastlu i Hellu na pruženoj prilici da predstavimo hrvatsku vatrogasnu povijest u ovako značajnoj knjizi, te g. Stjepanu Kovačeku preko koga je ostvaren kontakt s austrijskim kolegama i koji je bio pratnja autoru na predstavljanju.

Foto izvor: https://www.bundesfeuerwehrverband.at/2022/05/20/grundlegendes-buch-zum-auszeichnungswesen-der-feuerwehren-erschienen/